Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προκλητικές κυβερνητικές ανακοινώσεις

Οταν η μείωση του λαϊκού εισοδήματος ξεπερνά το 35% και τα σημερινά επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού διαμορφώνονται 8% πάνω από αυτά του έτους 2009, η κυβέρνηση επαίρεται για μία ισχνή πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) κατά 1,7% το Δεκέμβρη 2013 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά κάνοντας λόγο περί «μείωσης των τιμών στα περισσότερα βασικά είδη», εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, όπως η «απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων», η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων κ.ά., μια σειρά μέτρων, δηλαδή, που έχουν παίξει ρόλο και θα εντείνουν το επόμενο διάστημα το «τσάκισμα» των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, το κλείσιμο μικρών καταστημάτων, τη μείωση των θέσεων εργασίας και την ακόμη μεγαλύτερη πτώση του λαϊκού εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλο «κατόρθωμα» την ισχνή μείωση που εμφανίζουν οι τιμές σε είδη διατροφής, από 3,5% και 1% κατά μέσο όρο, δεν έχει κουβέντα να πει για την τεράστια αύξηση κατά 18,69% που σημειώθηκε στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη καθώς είχαν προηγηθεί αυξήσεις ύψους 16,25%, 3,37% και 16,25%, διαδοχικά, ξεκινώντας από το 2010. Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου ενώ το Δεκέμβρη του '13 εμφανίζει μείωση κατά 1,28% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του '12, είχε σημειώσει αυξήσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια κατά 37,92%, 25,31% και 33,47% αντίστοιχα.

Ο Θ. Σκορδάς είπε ακόμη, ως γενικό συμπέρασμα, ότι η πτώση του ΑΕΠ μετριάζεται, ενώ παράλληλα «επιταχύνεται η πτώση των τιμών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η συνολική πολιτική που ακολουθείται και οι συντονισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς έχουν αρχίσει να αποδίδουν κι αυτό να γίνεται όλο και πιο αντιληπτό από τους πολίτες»...


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org