Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«LEVY ECONOMICS INSTITUTE»
Φτηνοί εργάτες για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Πακτωλό διακρατικών ενισχύσεων, τύπου σχεδίου Μάρσαλ, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, παροχή ευέλικτου φτηνού εργατικού δυναμικού με προγράμματα «κοινωφελούς απασχόλησης», αλλά και διαμόρφωση «εναλλακτικού» νομίσματος, παράλληλα με το ευρώ, είναι η συνταγή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που προκρίνουν οι αναλυτές του Levy Economics Institute. Πρόκειται γα το αμερικανικό ίδρυμα, που είχε καλέσει στις ΗΠΑ τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Η έκθεση των «αναλυτών» δημοσιοποιήθηκε χτες αλλά στο μεγαλύτερο τμήμα της αποτελεί αναπαραγωγή των ίδιων προτάσεων, οι οποίες μάλιστα φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, όπου οι εν λόγω αναλυτές εμφανίζονται και ως επίσημοι συνεργάτες.

Λόγος γίνεται για «εναλλακτικά σενάρια», όπως:

-- Νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται ένα «εφικτό πρόγραμμα δημοσίων δαπανών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή κάποιον άλλο οργανισμό της ΕΕ».

-- Προσωρινή αναστολή στην αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους, μέχρις ότου η οικονομία επανέλθει σε τροχιά «ανάπτυξης».

-- Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, χωρίς έξοδο από το ευρώ, μέσω έκδοσης νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων με βάση το νέο νόμισμα (Geuro), με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την κανονική λειτουργία των βιώσιμων επιχειρήσεων. Τη διαμόρφωση παράλληλου νομίσματος είχε προτείνει, στα μέσα του 2012, και η γερμανική Deutshe Bank.

-- Προγράμματα «τόνωσης» της απασχόλησης που θα χρηματοδοτηθούν από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Λόγος γίνεται για διευρυμένα προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό...


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org