Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11778

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση, για να ενισχυθεί ο ίδιος ο λαός και το κίνημά του

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό «ACTION 24»


ΣΕΛ.  4  -  5
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Συγκέντρωση στις 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

ΣΕΛ.  15

Με άλλες μορφές για τους ίδιους στόχους συνεχίζουν οι αγρότες

Αποχωρούν συντεταγμένα σήμερα από το Μπλόκο της Νίκαιας. Ανάλογες συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα

Eurokinissi

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μπλόκο της Νίκαιας μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Μετά από ένα μήνα στους δρόμους, φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Περήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε. Κλείνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 9 Μάρτη, στο γιορτασμό του Κιλελέρ που φέτος θα τον διοργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η άρνηση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, δεν είναι από πείσμα, ούτε από καπρίτσιο. Είναι πολιτική επιλογή της. Δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας για να μας οδηγήσει, μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα. Εκεί που, χρόνια τώρα, μας οδηγεί η ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν με ζήλο και συνέπεια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Απέναντι σε όλους τους δηλωμένους εχθρούς μας, αντιπαραθέσαμε το συντονισμό των μπλόκων σε πανελλαδικό επίπεδο. Κι είναι αυτό μια μεγάλη κατάκτηση, η σημασία της θα φανεί και στο μέλλον.

Κι ακόμα μεγαλύτερη κατάκτηση είναι η συμμαχία που συγκροτήθηκε στα μπλόκα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες. Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στο αγροτικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα».


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάτω από ξένες σημαίες

Περισσεύουν τα λόγια, οι απειλές αλλά και οι σφαίρες για το λαό της Ουκρανίας. Λαός που έζησε με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού, αλλά σήμερα ματώνει κάτω από ξένες σημαίες. Περισσεύουν οι κορόνες για τη δημοκρατία, την ώρα που τα αιματηρά γεγονότα στο Κίεβο δείχνουν ευθέως επέμβαση στις εξελίξεις τόσο της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσο και ένταση του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Το ομολογούν τα «γαλλικά» της Αμερικανίδας εκπροσώπου για την ΕΕ, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι δεν πρέπει να επέμβει ο στρατός «σε ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν από πολίτες», ότι είναι το όριο που άμα παραβιαστεί θα επιβληθούν κυρώσεις. Οπως κι αυτό που προέκυψε μετά τη συνάντηση της Μέρκελ με ορισμένους από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης λίγο πριν ξεσπάσει η νέα ένοπλη παρέμβαση των «πολιτών». Είναι καθαρό ότι, στην Ουκρανία, συγκρούονται τμήματα του κεφαλαίου που είτε συνδέουν τα συμφέροντά τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ είτε με τη Ρωσία. Εξέλιξη που επιδεινώνει δραματικά όλα τα προβλήματα του ουκρανικού λαού, γιατί και οι δύο πλευρές αυτό που του προσφέρουν είναι άγρια εκμετάλλευση που συνεπάγεται η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οι «πολίτες», στο όνομα των οποίων ομνύουν διάφοροι, αποτελούν ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών, παραστρατιωτικών οργανώσεων, χούλιγκανς ποδοσφαιρικών ομάδων οπλισμένων με κανονικό οπλισμό. Διάφοροι αναλυτές αναγνωρίζουν πλέον στους «διαδηλωτές» το δικαίωμα να ανατρέψουν ένοπλα μια - κατά τη δική τους πάντα προηγούμενη εκτίμηση - δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ξεπερνώντας όλα τα όρια της υποκρισίας. Οι παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ υπέρ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης γίνεται για τα δικά τους συμφέροντα, για την προώθηση των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή της Ευρασίας και όχι βεβαίως για την «ελευθερία», τη «δημοκρατία», την «ειρήνη».

Πόσο, όμως, υποκριτικά ακούγονται και οι εκκλήσεις «η ΕΕ να μην εμπλακεί ενεργά με κανέναν τρόπο στις εξελίξεις στην Ουκρανία» - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - λες και η ΕΕ δε βρίσκεται στα οδοφράγματα του Κιέβου, λες και δεν ήταν εκπρόσωποι της ΕΕ που περιόδευαν στη χώρα και συναντιούνταν με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Στο Μεϊντάνι του Κιέβου χύνεται ήδη αίμα για τη στήριξη των θέσεων των μονοπωλίων της μίας ή της άλλης καπιταλιστικής δύναμης, την ώρα που η διέξοδος για τον εργαζόμενο λαό είναι να διεκδικήσει τη δική του εξουσία. Λύση, βεβαίως, για τον ουκρανικό λαό δεν είναι ο εναγκαλισμός με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Το ΚΚΕ καταδίκασε εξαρχής τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Εξέφρασε την αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας και την πεποίθηση πως αυτός πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας. Για να μπορέσει να χαράξει το δρόμο για το σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα και ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς πλέον η σύγκρουση των ομάδων κρούσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως οι εθνικιστικές φασιστικές οργανώσεις, με την αστυνομία έχει πάρει το χαρακτήρα ένοπλης αντιπαράθεσης. Εντείνονται οι πιέσεις ΕΕ - ΗΠΑ προς την Ουκρανική κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  19


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Δρομολογούν επεμβάσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  3
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε την απελευθέρωση των απολύσεων!

ΣΕΛ.  15
Η ΠΑΣΕΒΕ έφερε νέα πνοή στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων

Την Κυριακή θα γίνει στην Αθήνα η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιεί η ΠΑΣΕΒΕ, με θέμα τον απολογισμό δράσης που ανέπτυξε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, το σχεδιασμό των αγωνιστικών της πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη αιτημάτων και στόχων πάλης. Για αυτά τα θέματα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.


ΣΕΛ.  12
ΚΟΒ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Σύσσωμη στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ

ΣΕΛ.  8

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ