Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Ολο και πιο βαριές αλυσίδες για τους εργάτες

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Σε ανακοίνωσή της για την επαίσχυντη τροπολογία η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Για την κυβέρνηση η "ανάσχεση" της ανεργίας περνάει πάνω από τα πτώματα των εργαζόμενων και των ανέργων. Οι χτεσινές τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση είναι προκλητικές, στοχεύουν απευθείας στην υποταγή των εργαζόμενων, στην άμεση ανάκαμψη των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας που θα πατάει πάνω στην εξαθλίωση του λαού.

Αυτοί που στερούν σε εκατοντάδες χιλιάδες το δικαίωμα στη δουλειά δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε εξ ονόματός τους. Οι υπερασπιστές του συστήματος που ξεριζώνει εργαζόμενους από τους τόπους δουλειάς και τους στέλνει στην ανεργία προχωρούν παραπέρα. Είναι αδίστακτοι!

Για να αντιμετωπίσουν την ανεργία προτείνουν προγράμματα με ακόμα χαμηλότερο μεροκάματο και μισθούς, με 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μισθό μεγαλύτερο από 490,00 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μισθό πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Δηλαδή, πέρα από τον άθλιο διαχωρισμό αμοιβής με βάση την ηλικία που διατηρείται στα ψευτοπρογράμματα απασχόλησης, τα μεροκάματα πέφτουν ακόμα πιο κάτω, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στους εργοδότες να εκβιάσουν, να απειλήσουν, να ρίξουν προς τα κάτω τον ήδη άθλιο κατώτερο μισθό των 586 και 511 ευρώ που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, με δεύτερη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά απαλλάσσονται για άλλη μια φορά από τις εργοδοτικές εισφορές, οι εργοδότες που δεν "απολύουν".

Με βάση τα παραπάνω εξηγείται η προ ημερών στάση των βιομηχάνων που στη συζήτηση για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήρθαν με αέρα και διατύπωσαν θέση πως "σημασία δεν έχει ο μισθός και η σύμβαση για τους εργαζόμενους αλλά να υπάρχει δουλειά".

Οταν σήμερα επιδοτείται μόνο το 1/6 των ανέργων χωρίς να υπάρχει κανένα πλέγμα προστασίας για αυτούς και τις οικογένειές τους, τα 5μηνα κακοπληρωμένα ψευτοπρογράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και τη φτώχεια δεν είναι λύση, δεν απαντούν στις σημερινές αυξανόμενες ανάγκες των ανέργων.

Οι άνεργοι που θα μπουν στα προγράμματα ανεργίας γνωρίζουν πως σε 5 μήνες θα βρίσκονται ξανά στις ουρές τους ΟΑΕΔ, διεκδικώντας από την αρχή και για ελάχιστο χρονικό διάστημα το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους ανέργους που εξ ανάγκης θα καταφύγουν σε τέτοιες επιλογές για να ανακουφιστούν πρόσκαιρα, να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους αυτά τα μέτρα, να βάλουμε τις βάσεις για γίνουν γρήγορα φύλλο και φτερό. Να οργανώσουν την πάλη τους, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης μέσα στους τόπους δουλειάς.

Οι αλυσίδες γίνονται όλο και πιο βαριές γύρω από την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από τον αγώνα για να σπάσουν τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org