Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»
Νέα «νάρκη» σε Συμβάσεις και Ταμεία

Ενα ακόμα βήμα στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έγινε την Κυριακή, με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε (με τον προκλητικό μάλιστα τίτλο «για την ανάσχεση της ανεργίας») μαζί με το πολυνομοσχέδιο προχτές στη Βουλή από την τρικομματική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτήν, άνεργοι θα απασχολούνται στα ολιγόμηνης διάρκειας προγράμματα «κοινωφελούς χαρακτήρα» από πόρους του ΕΣΠΑ που ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καταρτίζει πλέον όχι μόνο σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και σε νοσοκομεία και σχολεία. Οι αμοιβές που θα παίρνουν θα είναι «19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών» (παρ. 5 της τροπολογίας).

Λίγες μέρες μετά την προκλητική παρέμβαση των μεγαλοβιομηχάνων που χαρακτήρισαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «ξεπερασμένη» και «αναχρονιστική», η συγκυβέρνηση ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα το δρόμο για διεμβόληση του πενιχρού «κατώτατου» μισθού και μεροκάματου. Επιπλέον, στρέφει τη συζήτηση στο πόσο κάθε φορά θα χάνει ο εργάτης και όχι στο πόσο πρέπει να αυξηθεί ο μισθός του, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για καθορισμό... «ανώτατου» μισθού και όχι κατώτατου.

Θυμίζουμε, ότι, σήμερα και μετά από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Φλεβάρη του 2012, ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ μεικτά για τους άνω των 24 ετών και 511 μεικτά για τους κάτω των 24 ετών (ο «καθαρός» φτάνει περίπου τα 490 και 420 ευρώ αντίστοιχα).

Στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας προβλεπόταν ρητά ότι τις ασφαλιστικές εισφορές (εργαζομένων - εργοδοτών) θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ, στο τελικό κείμενο απαλείφτηκε αυτή η πρόβλεψη. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτοί μένουν «στον αέρα», ανοικτό είναι κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και να πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Μισθός στο ύψος του επιδόματος ανεργίας

Ετσι, η συγκυβέρνηση καλεί ανέργους να προσφέρουν «ολιγόμηνη» εργασία πλήρους απασχόλησης, οκτώ και πλέον ωρών, με το επίδομα ανεργίας που έπαιρναν πριν από ένα χρόνο και μάλιστα χωρίς να θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά «ωφελούμενοι άνεργοι»! Υπενθυμίζεται ότι πριν τη μείωσή του, το 2012, το επίδομα ανεργίας ήταν 460 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο είναι σήμερα ο μηνιαίος μισθός για τους άνω των 25 ετών και περισσότερο από το μηνιαίο μισθό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών!

Οι τομείς που θα πλαισιώνονται με τέτοια προγράμματα (δήμοι, σχολεία και νοσοκομεία) αφορούν σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή υπηρεσίες όπου ο προσωρινός και αποσπασματικός χαρακτήρας της εργασίας μειώνει δραστικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει «την προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού», όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, κατά τα πρότυπα των σημερινών προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» που εφαρμόζονται εδώ και καιρό στους ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες). Οι άνεργοι θα απασχοληθούν «απευθείας σε Δήμους και Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως σε σχολεία και νοσοκομεία» (παρ. 1 της τροπολογίας που έχει ένα άρθρο).

Αρχικά η τροπολογία χαρακτήριζε τους άνεργους που θα απασχοληθούν «ωφελούμενους - εργαζόμενους» και στην τελική μορφή αφαιρεί τη λέξη «εργαζόμενους». Με άλλα λόγια τους λέει ότι χρωστάνε και χάρη που θα δουλέψουν για λίγους μήνες παίρνοντας ψίχουλα αντί για μισθό. Επίσης δεν αντιμετωπίζει την ανεργία αφού την ανακυκλώνει.

Απαλλάσσουν τους εργοδότες από εισφορές

Ενώ στο όνομα της ανεργίας χτυπάνε μόνιμη και σταθερή εργασία, περιορίζουν την ισχύ των ΣΣΕ, υπονομεύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, με τον ίδιο ακριβώς λόγο δίνουν νέα μπαξίσια στους εργοδότες σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων!

Στην ίδια τροπολογία: «...προβλέπεται, ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, μείωση των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία ασφαλίζουν μισθωτούς, επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες αυτές θέσεις εργασίας»!

Σχολιάζοντας το θέμα ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η συγκυβέρνηση απολύει εργαζόμενους με σταθερή απασχόληση και σταθερά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στις θέσεις τους προσλαμβάνει άνεργους, ένα πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org