Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στρατηγική αντιπαράθεση με τις συνταγές διαχείρισης

Τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ουσία του νομοσχεδίου και τον αποπροσανατολιστικό καβγά συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

«Θετικές εξελίξεις» στην οικονομία είδε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και στην ομιλία του ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «τώρα μπορούμε, μειώνουμε τα βάρη της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία», αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να απαλύνουμε τους Ελληνες πολίτες όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες». Οπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών και αυτό πράττουμε».

Τους πανηγυρισμούς της συγκυβέρνησης για «θετικές εξελίξεις» στην οικονομία, σχολίασε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τονίζοντας: «Κύριοι της κυβέρνησης, παρακαλούμε όχι άλλη επιτυχία. Οχι άλλες επιτυχίες γιατί δε μπορούμε να τις αφομοιώσουμε». Σημείωσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν, πανηγυρίζουν δικαιολογημένα, γιατί έχουν καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ισοπεδώσουν το λαό, να τσακίσουν αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Ο Θ. Παφίλης, τόνισε πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι κάθε δόση δανείου είναι δηλητήριο και ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος. Είναι ψέμα, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει άλλα μέτρα, καθώς τα 6 δισ. που προκύπτουν από την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, προέρχονται από το λαό και όχι από τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Σχολίασε ακόμα το διπολικό παιχνίδι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά το διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, λέγοντας ότι φιλολαϊκή διέξοδος με διαχείριση του καπιταλισμού δεν υπάρχει.

Αντιλαϊκό από πάνω έως κάτω

Τις αντιλαϊκές πλευρές του πολυνομοσχεδίου ανέδειξαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συζήτησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Δ. Μανωλάκου αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που αφορούν τις φορολογικές οφειλές, τόνισε ότι αποτελούν το άλλοθι για μαζικές δημεύσεις και κατασχέσεις. Κατήγγειλε τις διατάξεις που πλήττουν τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών και τις αλλαγές στον κλάδο της αρτοποιίας που, όπως είπε, θα είναι σε βάρος χιλιάδων αρτοποιών αλλά και της ποιότητας των αρτοσκευασμάτων.

Τόνισε ακόμα ότι ενώ η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέες φοροαπαλλαγές για το εφοπλιστικό κεφάλαιο την ίδια στιγμή βάζει χαράτσι ακόμα και στα άχτιστα γιαπιά. «Και μετά λέτε ότι θα πάρουν οι κομμουνιστές τα σπίτια», τόνισε σκωπτικά. Υπενθύμισε ακόμα ότι επί σοσιαλισμού υπήρχε όχι μόνο δωρεάν στέγη αλλά και δωρεάν θέρμανση, παιδικοί σταθμοί, αθλητισμός, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δικαιώματα που η σαπίλα του καπιταλισμού «τα θεωρεί προνόμια και πολυτέλεια».

Ο Χ. Κατσώτης κατήγγειλε την προσπάθεια διάσπασης και παρεμπόδισης της ενότητας της εργατικής τάξης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη θωράκισή του καπιταλιστικού συστήματος. Τόνισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να υιοθετεί επιχειρήματα που δείχνουν σαν υπεύθυνους για τα προβλήματά του μια άλλη ομάδα εργαζομένων. Ενόψει του ταξικού γιορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς, κάλεσε τους εργαζόμενους να γεμίσουν τις πλατείες σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό και να αγωνιστούν με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μοιρασμένοι ρόλοι

Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, συνέβαλε ο καθένας από το πόστο του για να συντηρηθεί το σκηνικό της πόλωσης ανάμεσα στα δυο μείγματα της αστικής διαχείρισης, με βασικούς πρωταγωνιστές τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη μια, και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, στην ομιλία του επανέλαβε τα γνωστά περί «αποικίας χρέους» και διαμαρτυρήθηκε ότι η συγκυβέρνηση χαρίζει τον έλεγχο των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έξω από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Επαναλαμβάνοντας τα ιδεολογήματα περί «καλών» και «κακών» καπιταλιστών, είπε ότι η κυβέρνηση είναι διαχειριστής των αποκρατικοποιήσεων και της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας «στα νέα τζάκια». Βάζοντας ενστάσεις επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ότι «δε θα υπάρξει ασυλία σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και επιβαρύνουν το δημόσιο συμφέρον».

Καλλιεργώντας στο έπακρο αυταπάτες ότι μια άλλη διαχείριση και μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να σώσει το λαό, ισχυρίστηκε ότι λύση για τη σημερινή κατάσταση είναι μια κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» η οποία, όπως είπε, θα ψάξει να βρει τρόπους να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η σημερινή κυβέρνηση.

Καθώς ο Α. Σαμαράς δεν τοποθετήθηκε στη συζήτηση, ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε εκ μέρους της συγκυβέρνησης να «σηκώσει» την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα για προσβολή της νοημοσύνης του λαού, όταν ισχυρίζεται ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι και μέσα στο ευρώ και εκτός μνημονίου. Κατά τον Ε. Βενιζέλο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της κρίσης «για να βρεθεί η Ελλάδα στην ασφαλέστερη δυνατή θέση».

Αδιάβαστοι οι χρυσαυγίτες...

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη σχετικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος στην ομιλία του επανέλαβε τις γνωστές «κούφιες» αντιμνημονιακές κορόνες και διέκοψε την αγόρευσή του επειδή βουλευτές της ΝΔ έκαναν θόρυβο, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από τη συζήτηση όλη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο γραμματέας του ναζιστικού κόμματος της «Χρυσής Αυγής», Ν. Μιχαλολιάκος αφού σε μια αποστροφή της ομιλίας του δήλωσε ότι «ιστορικά η μαρξιστική ιδεολογία έχει χρεοκοπήσει». Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα και στην τοποθέτησή του ο Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για μια ακόμα φορά, ο Ν. Μιχαλολιάκος πιάστηκε αδιάβαστος ιστορικά και τόνισε πως αυτοί που συνέτριψαν το φασισμό, ήταν η Σοβιετική Ενωση και οι κομμουνιστές. «Αν αγωνιά για το πότε θα έρθει η σοσιαλιστική επανάσταση, του λέμε καλομελέτα κι έρχεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ηπια απολιγνιτοποίηση» και παραμύθια περί «δίκαιης μετάβασης»(2021-12-03 00:00:00.0)
«Ξέχασε» τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ...(2021-10-20 00:00:00.0)
Ψηφίζει αναδιαρθρώσεις και αποκρατικοποιήσεις(2015-10-07 00:00:00.0)
«Πονοκεφαλιάζει» για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων(2014-02-01 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το «πάπλωμα» της αστικής διαχείρισης(2012-09-08 00:00:00.0)
Ψάχνουν τον Γιούνκερ;(2012-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ