Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εκτός οι καπιταλιστές και τα παραφερνάλια τους

Η «ανάσχεση» της ανεργίας περνά πάνω από τα πτώματα των εργατών και των ανέργων, σημείωσε το ΠΑΜΕ. Οι καπιταλιστές μέσα από την απίστευτης έκτασης αύξηση της παραγωγικότητας μπορούν με λιγότερους να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Και ταυτόχρονα με την τρομαχτική αύξηση της ανεργίας που το σύστημά τους προκαλεί έχουν στα χέρια τους το εργαλείο που καθηλώνει τις αντιδράσεις και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών. Στην πράξη έχουν ήδη δοκιμάσει διάφορα μοντέλα για το εργασιακό τοπίο του μέλλοντος, αν παραμείνουν στο κουμάντο.

***

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο η εγχείρηση πέτυχε κι ας απεβίωσε ο ασθενής. Το «σώσαμε τη χώρα» που χρησιμοποιεί κατά κόρον σημαίνει απλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης που δίνει διέξοδο στους καπιταλιστές για ανάκαμψη της κερδοφορίας, οδηγεί σε απόλυτη εξαθλίωση τους εργάτες, αλλά αυτό είναι απλά μια «παράπλευρη απώλεια». Δοκιμασμένη μέθοδος στα σύγχρονα πολεμικά πεδία όπου για την επικράτηση της «δημοκρατίας», δηλαδή της κατοχυρωμένης συνταγματικά δικτατορίας των μονοπωλίων, έχουν σφαχτεί λαοί και λαοί.

***

Το εκ των υστέρων κλάμα διαφόρων για την κατακρήμνιση των μισθών συνοδεύεται με τη διατύπωση των επόμενων στόχων του κεφαλαίου που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση την εργατική τάξη.

Η κριτική για το «λάθος μείγμα πολιτικής» που ακολουθήθηκε (ο ισχυρισμός, δηλαδή, ότι είναι λάθος η μείωση μισθών, αντί για μείωση του κράτους) στρώνει το έδαφος για την επόμενη επίθεση.

Κανένα κράτος που αντιστοιχεί στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής δεν πρόκειται να γίνει πιο λειτουργικό για την εργατική τάξη.

Χρόνια πριν, η αστική τάξη έχει προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις στο κράτος της έτσι που να δημιουργεί μια σαμπρέλα ασφαλείας γύρω από τον πυρήνα του. Οι μεταφορές αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην αποκαλούμενη «αυτοδιοίκηση», δηλαδή στην τοπική κρατική διοίκηση, ήταν προανάκρουσμα πολλών απ' όσα συμβαίνουν σήμερα. Οι αναδιαρθρώσεις που εξαγγέλλονται σήμερα είναι μόνο το αναγκαίο συμπλήρωμα. Και απ' αυτήν την άποψη, πράγματι, τίποτα δεν θα είναι πια όπως χτες σε κρίσιμους τομείς όπου η μέχρι χτες εμπλοκή της κρατικής διοίκησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, αντικαθίσταται από την άμεση ανάληψη της δραστηριότητας από τους καπιταλιστές (σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια ήδη έχουμε απτά δείγματα του τι ακολουθεί).

***

Μια αθώα είδηση έγινε πανηγυρικός πρώτος τίτλος: «Ολες οι συντάξεις από ένα ταμείο». Αυτό που φαίνεται τόσο απλό, τόσο «αντιγραφειοκρατικό» σημαίνει μόνο ότι οι συντάξεις στα 360 ευρώ είναι ήδη εδώ. Καιρό πριν όλα τα συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υπολογίζονται με δεδομένο ότι οι συντάξεις που δίνονται από το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πέσουν στα 360 ευρώ. Οποιος θέλει παραπάνω να πάει στην ιδιωτική ασφάλιση που ήδη υπάρχει λόγω πληθώρας ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ ετοιμάζονται και τα περίφημα «επαγγελματικά ταμεία», που ανάλογα με την εισφορά του εργάτη, αν μπορεί που δε θα μπορεί να δίνει εισφορά, θα του συμπληρώνει τη σύνταξη με ψίχουλα. Αυτή είναι η εντολή που δίνεται από όλους εκείνους, που από καιρό είναι στο κόλπο.

Το θέμα «συντάξεις» είναι πρώτο στη λίστα των στόχων των πολυεθνικών από το 1994. Αναφερόμενοι στις εισφορές των ασφαλισμένων μιλούσαν από τότε για «λιμνάζον κεφάλαιο» το οποίο έπρεπε να αξιοποιηθεί. Εχουν κάνει ήδη σημαντικά βήματα σ' αυτήν κατεύθυνση, τώρα δίνουν τη χαριστική βολή. Σ' αυτό έχουν συμβάλει πλείστες όσες αποφάσεις της ΕΕ με την υπογραφή πολιτικών δυνάμεων κάθε απόχρωσης και οι οποίες κρίνονται για την επιμονή τους ότι η ΕΕ είναι προεπιλογή και ότι μόνο εντός της συζητάμε τα πάντα.

Εντός της ΕΕ κάθε συζήτηση είναι υπονομευμένη. Αλλά ούτε αυτό σήμερα αρκεί. Δεν αρκεί καν να ζητάς αποδέσμευση από την ΕΕ, αν δεν το συνδέεις με την ανάγκη για την εξουσία των εργατών, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Μέσα στην ΕΕ μπορείς να κάνεις άπειρες προτάσεις διαχείρισης και να πετάς έτσι την μπάλα στην κερκίδα. Την ώρα της φωτιάς, για παράδειγμα, εσύ να προβάλλεις θέμα για τον ΟΠΑΠ και να δηλώνεις έτσι ότι εσύ είσαι ικανότερος για διαιτητής στη διαπάλη μεταξύ των καπιταλιστών.

***

Το κρίσιμο παραμένει: Πώς θα πεταχτούν έξω από το παιχνίδι οι καπιταλιστές και τα κάθε λογής παραφερνάλια τους.

Αυτό, μόνο το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα το βάζει σαν αίτημα και οργανώνει την πάλη έτσι που να υπάρχει αποτέλεσμα κερδοφόρο για τους εργάτες.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει αυτό ακριβώς στη σημαία της.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org