Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Οι εξελίξεις σαφώς επιβεβαιώνουν το Κόμμα. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι πόλεμοι, η ανεργία, η φτώχεια επιβεβαιώνουν ότι η βασική αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία οξύνεται και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Η κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία και στην εξουσία καθορίζουν τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού. Τα μονοπώλια, οι μετοχικές εταιρείες, μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι κάνουν κουμάντο σε όλες τις χώρες μεγάλες ή μικρές, νότου ή βορρά.

Απέναντι σ' αυτά συγκεντρώνουμε δυνάμεις στη Λαϊκή Συμμαχία στην οποία ενισχύεται ο ρόλος της εργατικής τάξης αφού ανοίγει ο δρόμος για τη δική της εξουσία. Οι λαϊκές επιτροπές ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ αποτελούν αρχή της Λαϊκής Συμμαχίας.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι η κρίση βαθαίνει, τα μείγματα δε βγαίνουν. Επιλέγουν να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο εκφράζονται οι αντιθέσεις - πάει να κυριαρχήσει - ποιος θα βγει με λιγότερη ζημιά. Η μάχη στους χώρους δουλειάς δεν είναι εύκολη. Δείτε τώρα στις τράπεζες οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού βγαίνουν με τη θέση «όλος ο λαός, εργαζόμενοι, κοινωνία, εκκλησία, επιχειρηματίες να σώσουν τις τράπεζες από τον αφελληνισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί για το δημόσιο χαρακτήρα των τραπεζών, για τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου που είναι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Απαντάμε ότι σε μια οικονομία με κριτήριο παραγωγής το κέρδος δεν μπορεί να έχεις τράπεζες με κοινωνικό ρόλο. Οτι όποια κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν ιδιώτη να επενδύσει χωρίς κέρδος. Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας θα επιλέξει το πού, πόσο και τι θα παράγει με κριτήριο το κέρδος.

Πατάνε όμως τα ιδεολογήματα του αντίπαλου στο επίπεδο συνείδησης του κλάδου. Ενισχύουν έτσι τη λογική του μικρότερου κακού, τη λογική της διαχείρισης.

Αυτό που μπορεί να εμποδίσει την απογοήτευση, να δημιουργήσει προϋποθέσεις είναι να κρατάς σταθερά τη γραμμή αποκάλυψης της κρίσης, το ρόλο των τραπεζών ως μονοπώλια σε μια καπιταλιστική ανάπτυξη. Να μπορέσεις να το δέσεις με τις εξελίξεις που θα βιώσουν οι εργαζόμενοι, απολύσεις, μισθοί, όροι εργασίας ενισχύοντας τη συνείδηση ότι είναι κόστος για το μονοπώλιο. Να αντιληφθεί τους νόμους και τους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η ανασύνταξη του κινήματος με βάση τα κριτήρια που έχουμε θέσει είναι όρος.

Εκτιμώ σύντροφοι ότι όταν σχεδιασμένα και οργανωμένα τις προχωράμε έχουν τη συμβολή τους στη συντονισμένη προσπάθεια του αντιπάλου για σιγή νεκροταφείου για να περνάει κλίμα υποχώρησης και υποταγής.

Οι πρωτοβουλίες από τα πάνω βοηθάνε αρκεί να μη μένουμε εκεί. Το ζήτημα είναι να βελτιώσουμε, να αλλάξουμε τον τρόπο δουλειάς μας στα σωματεία που έχουμε πλειοψηφία και να δράσουμε ως πλειοψηφία εκεί που είμαστε μειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ