Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ενεργειακά

Αυξημένη κινητικότητα και ένταση των ανταγωνισμών, με επίκεντρο τον αγωγό TAP, τα κοιτάσματα στο Λίβανο και το αέριο της Κύπρου

Η κόντρα για της πηγές και τους αγωγούς χοντραίνει, καθώς στην περιοχή συγκρούονται τεράστια συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων

Associated Press

Η κόντρα για της πηγές και τους αγωγούς χοντραίνει, καθώς στην περιοχή συγκρούονται τεράστια συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων
Πυκνώνουν οι επαφές, οι διεργασίες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ αστικών κυβερνήσεων και μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα και την εκμετάλλευση πηγών και δρόμων ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Μ. Παπαγεωργίου, βρέθηκε στη Ρώμη, για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι τρεις κυβερνήσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αέριου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP), ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, συζητήθηκε «η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τριών χωρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη υποστήριξη του έργου κατασκευής». Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη, η κοινοπραξία των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» στο Αζερμπαϊτζάν, θα αποφασίσει για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη.

«Αντίπαλο δέος» στον αγωγό ΤΑΡ, είναι ο West Nabucco, που δεν περνάει από την Ελλάδα, αφού ακολουθεί τη διαδρομή Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία. Η κατασκευή τόσο του ΤΑΡ, όσο και του West Nabucco, προωθούνται και στηρίζονται από ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να ελέγξουν το «νότιο ενεργειακό διάδρομο» της Ευρώπης και να αποκλείσουν τα ρωσικά μονοπώλια από την περιοχή, που σχεδιάζουν τον South Stream.

Στη βάση ακριβώς αυτών των ανταγωνισμών, με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΚΑ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση «στοχεύει στην επιλογή του ΤΑΡ από την κοινοπραξία», γιατί όπως υποστηρίζει αυτή «η εξέλιξη θα συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κέντρου».

Ενεργή ελληνική συμμετοχή στους σχεδιασμούς

Με στόχο τη στήριξη των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που θα εμπλακούν στην κατασκευή και στην εκμετάλλευση του ΤΑΡ (περίπου 500 χιλιόμετρα του αγωγού είναι μέσα στο ελληνικό έδαφος), ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στις 29 και 30 Απρίλη, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με εκπροσώπους των πολυεθνικών που ελέγχουν το κοίτασμα με το αζέρικο αέριο. Οι συναντήσεις γίνονται και ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 22 Απρίλη, ο Δ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί «η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική» στο φόντο και της κατασκευής των αγωγών, αλλά και της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Στην ατζέντα θα τεθεί επί τάπητος και η πολιτική της ΕΕ σε σχέση με τις «εξελίξεις στη Συρία, το Λίβανο και την Αίγυπτο, καθώς και την κατάσταση στο Μαλί και την Μιανμάρ».

Επίσης, στις 23 Απρίλη, ο Δ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου και εκεί θα συζητηθεί η «ασφάλεια της ενεργειακής πολιτικής», αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Ορμάνε στο ψητό τα μονοπώλια

Οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων συμβαδίζουν με την έντονη κινητικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, που διεκδικούν κομμάτι από την ενεργειακή πίτα στην περιοχή. Η αμερικανική Noble, που ήδη πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου και στο Ισραήλ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει και τερματικό σταθμό για υγροποιημένο αέριο (LNG) στην περιοχή Βασιλικού, λίγο έξω από τη Λεμεσό, με στόχο την εξαγωγή του στις αγορές της Ασίας και όχι μόνο της Ευρώπης, όπως λεγόταν έως τώρα.

Η πολυεθνική παρουσίασε τα σχέδιά της σε παγκόσμιο διεθνές φόρουμ που έγινε στο Τέξας, στο οποίο συμμετείχαν ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η «Gazprom», η «Bp», η «Shell» κ.ά. Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Noble παρουσίασε «7σέλιδο έγγραφο, που προβλέπει συμμετοχή της στο τερματικό στο Βασιλικό, σύνδεση του κυπριακού οικοπέδου 12 "Αφροδίτη" με αγωγό, σύνδεση του «Λεβιάθαν» του Ισραήλ με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Ασίας».

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, η «Noble» θεωρεί ότι η κατασκευή δεξαμενών υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο «εκτός της δυνατότητας πωλήσεων στην Ευρώπη, θα παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για τους αγοραστές στην Ασία και την Απω Ανατολή», καθώς όπως αναφέρει «το τερματικό θα βρίσκεται στη στρατηγική θέση κοντά στη διώρυγα του Σουέζ».

Μάλιστα, η Αμερικανική εταιρεία σημειώνει ότι το κόστος μεταφοράς του LNG από την Κύπρο στις κύριες αγορές της Ασίας, είναι «από δυο μέχρι τέσσερις φορές μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές παραγωγής LNG». Οι επικεφαλής της Noble τόνισαν πως «με την ανακάλυψη των 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στο κυπριακό τεμάχιο 12, αφενός καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου υπάρχει δυνατότητα για μια γραμμή παραγωγής LNG της τάξης των 5 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο».

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία «η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης, μεταφέροντας στο τερματικό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών το φυσικό αέριο αφού πρώτα το επεξεργαστεί».

Στο παιχνίδι και ο Λίβανος

Την ίδια ώρα, 52 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι κολοσσοί Exxon Mobil, China National Offshor Oil Co και Royal Duch Shell διεκδικούν συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των παράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Λιβάνου. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Γκεμπράν Μποσίλ, ο οποίος ανέφερε ότι «αν όλα εξελιχθούν κανονικά, οι τελικές συμφωνίες μπορεί να υπογραφούν ως τον ερχόμενο Μάρτιο».

Στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έρευνες, οι οποίες άρχισαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2012, βάσει των οποίων τα αποθέματα αερίου προσδιορίζονται «σε δέκα οικόπεδα μιας θαλάσσιας έκτασης 1.500 έως 2.500 τετρ. χιλιομέτρων» και στο καθένα υπολογίζεται ότι υπάρχουν από 12 έως 16 τρισ. κυβικά μέτρα αέριο.

«Η πολιτική αστάθεια, η οποία επικρατεί στο Λίβανο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ναγίμπ Μικάτι το Μάρτη και οι εκλογές του ερχόμενου Ιούνη ίσως προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβολαίων εκμετάλλευσης, αλλά αυτό δεν πρόκειται να μειώσει το ενδιαφέρον μας για την εκμετάλλευση του λιβανικού αερίου», δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της Αμερικανικής Exxon Mobil.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ