Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΛΙΑΠΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Για το χώρο της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) και του Αθλητισμού μπαίνει στις θέσεις στόχος διαμόρφωσης υλικοτεχνικής και ανθρώπινης υποδομής που θα βοηθήσει τη δράση του Κόμματος έχοντας στο νου σφοι ότι τα προηγούμενα χρόνια κάτω και από αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και υποκειμενικές αδυναμίες δεν καταφέραμε η πλευρά αυτή να εντάσσεται σταθερά στο σχεδιασμό και έλεγχο της οργάνωσης, να γίνει μέρος της καθημερινής μας δράσης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κατανοείται ως πολυτέλεια αφού για μας η ΦΑ είναι ανάγκη και δικαίωμα στο βαθμό που η πλειοψηφια του λαού ιδιαίτερα η νεολαία συμμετέχει συστηματικά χωρίς το κόστος να την επιβαρύνει σε οργανωμένες δραστηριότητες

Ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

1. Το πρώτο αφορά την ισχυρή παρέμβαση των ιδεολογημάτων της αστικής τάξης όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να διαστρεβλωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΦΑ και του Αθλητισμού να αμβλυνθεί η αντίδραση, αλλά και να ατονήσει η αντιπαράθεση στο χώρο του αθλητισμού. Με ιδεολογήματα όπως ο αθλητισμός ενώνει, έξω η πολιτική από τον αθλητισμό, κατάφερε να ενσωματώσει και δικές μας δυνάμεις ιδιαίτερα τη δεκαετία του 80 αλλά και αργότερα, προκειμένου να διεισδύσει η επιχειρηματική δράση στο χώρο αυτό και η ιδιωτική πρωτοβουλία να καρπωθεί το μεγαλύτερο όγκο της δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μορφών διαστρέβλωσης είναι τόσο η αντίληψη ότι ο αθλητισμός είναι το «φάρμακο» που μπορεί να γιατρέψει όλες τις «παρενέργειες» στον καπιταλισμό, την εκμετάλλευση, τις ανισότητες κ.τ.λ. Μάλιστα, αυτός ήταν και ένας λόγος που το λεγόμενο αθλητικό ή Ολυμπιακό κίνημα δεν συμπορεύονταν εύκολα με το ταξικό εργατικό κίνημα. ... όσο και το αντίθετο, η αποσύνδεση δηλαδή της ΦΑ από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τις σχέσεις παραγωγής, το επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων και τις ταξικές αντιθέσεις που διαμορφώνονται. Ετσι προβάλλονται ορισμένες λειτουργίες π.χ. η θεαματική, η υγειονομική εκτονωτική έξω από το ταξικό πεδίο που αντικειμενικά αυτές υπάρχουν.

2. Δεν μελετήσαμε έγκαιρα ότι η λεγόμενη συνύπαρξη του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό που καλλιεργήθηκε στη χώρα μας (σήμερα υπέρμαχός της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνοντας την επιχειρηματική δράση) οδήγησε στο να επικρατήσουν πλήρως τα επιχειρηματικά κριτήρια στην ανάπτυξη του αθλητισμού στα σωματεία. Ετσι είχαμε προοδευτική μείωση της κρατικής στήριξης σε υποδομές, προγράμματα και χρηματοδότηση τόσο στα σχολεία όσο και στους δήμους και τη σταδιακή υποβάθμιση της ΦΑ στην εκπαίδευση. Τα σωματεία στράφηκαν στην αναζήτηση χορηγού και οργάνωσαν «Ακαδημίες» ως μηχανισμό για τις οικονομικές ανάγκες τους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του αθλήματος. Σε καμιά περίπτωση τα σωματεία ως συστατικά ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν μπόρεσαν ούτε και θα μπορούσαν να αναπτύξουν μαζικά την ΦΑ, τη σωματική άσκηση, τον αθλητισμό, αφού από τη φύση τους ασχολούνται με την αξιοποίηση του ταλέντου σε αγωνιστικές διοργανώσεις. Επικράτησε η λογική του άκρατου πρωταθλητισμού, της γρήγορης ανάδειξης που έγινε και φορέας μετάδοσης του «ντόπινγκ» σε πολλούς νεαρούς μαθητές/αθλητές. Ταυτόχρονα παραμερίστηκε η κατεύθυνση της μαζικής υποδομής.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε σταθερό διασκελισμό. Στόχος είναι να ενιαιοποιήσουμε την παρέμβαση των δυνάμεών μας με σκοπό την προβολή ενός διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων και στόχων με τοπική προσαρμογή των επεξεργασιών που έχουμε για την τόσο στη βάση στο σωματείο στη γειτονιά όσο και στο σχολείο. Οι θέσεις είναι ολοκληρωμένες, αφού αφορούν και το σήμερα (αιτήματα που να δίνουν ανάσες και μπορούν να υλοποιηθούν κάτω από την πίεση της λαϊκής διεκδίκησης είτε αφορά υποδομές ή χρηματοδότηση). Αλλά βάζουν και την αντίληψή μας για τον πώς θέλουμε να σχεδιάζεται και να αναπτύσσεται η ΦΑ μέσα από ποιον φορέα, εντασσόμενη σε ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης παίρνοντας υπ΄ όψιν πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και μια σειρά άλλες παραμέτρους που αφοράνε χαρακτηριστικά του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ