Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πού οδηγείται το Κυπριακό;

-- Τι λύση προωθούν για την Κύπρο η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη;

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στο Κυπριακό, μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το βάθεμα της κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ εκφράζουν συντονισμένα την πεποίθηση ότι η κρίση στην Κύπρο είναι «ευκαιρία» για να διευθετηθεί το Κυπριακό, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους το 2004. Η Τουρκία συνδέει ανοιχτά τις επιδιώξεις της για επαναφορά ενός διχοτομικού σχεδίου, με τις βλέψεις που έχει για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου και συνολικά του ορυκτού της πλούτου, αφού τελευταία διεκδικεί λόγο ακόμα και στη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αποκαλυπτικές ορισμένες από τις δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες για το θέμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις του στην Αγκυρα με την ύπατη αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, είχε μιλήσει για «κοινή θέση» ΕΕ - Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία οι εξελίξεις στην Κύπρο προσφέρουν ένα «νέο παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του Κυπριακού, προφανώς στα πρότυπα του Σχεδίου Ανάν, που χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε και από την ΕΕ. Σε λύση δύο κρατών, αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μ. Σιμσέκ, υποστηρίζοντας ότι «η σημαντικότερη βοήθεια, που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στη Νότια Κύπρο, είναι να οδηγηθούμε σε μία λύση με δύο κράτη και δύο ισότιμες κοινότητες, δηλαδή με τρόπο που προέβλεπε το 2004 και ο ΟΗΕ».

Σε συνάντηση που είχε πριν από μερικές μέρες στην Αγκυρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση στη βάση της «ισότητας των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό». Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ από την πλευρά του τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν, το οποίο όπως είπε «βασίζεται σε ομοσπονδιακή λύση για δύο ζώνες και για δύο λαούς», επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της ΕΕ. Οι ίδιες προθέσεις φάνηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ είπε ότι η Ευρώπη έπρεπε να πιέσει για επανένωση της Κύπρου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των στενότερων εμπορικών δεσμών με την Τουρκία και της προσέλκυσης τουρκικών κεφαλαίων. Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του, ύστερα από συνάντηση που είχαν, ότι στο Κυπριακό υπάρχει ένα παράθυρο «ευκαιρίας». Σχετική με τα παραπάνω είναι και η κινητικότητα που παρατηρείται στη Νέα Υόρκη, όσον αφορά την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές, η πρωτοβουλία που επιχειρεί νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν, φέρεται να ανήκει στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, με τη στήριξη της Βρετανίας. Μέσα στη βδομάδα που πέρασε, ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, η οποία ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα βρίσκεται στη Λευκωσία για συναντήσεις με τους Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Ερογλου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει «ανάγκη για λύση» και ο Ν. Αναστασιάδης είναι δεσμευμένος γι' αυτή.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 26/3 σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το Κυπριακό ζήτημα, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί δίκαια μέσα στην ΕΕ. Τα περί διεθνούς δικαίου, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ιμπεριαλιστές έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Το Κυπριακό ζήτημα σήμερα οδηγείται σε ένα νέο Σχέδιο Ανάν, ίσως και σε ακόμα χειρότερη εκδοχή του. Συνολικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται πιο σύνθετη, ιδιαίτερα μετά από την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ και τις επιδιώξεις που εκδηλώθηκαν στην Αίγυπτο για την αναθεώρηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, στο φόντο των τουρκικών διεκδικήσεων. Σήμερα η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιχειρεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τη μετατροπή της νήσου σε ενεργειακό κέντρο, ενώ ο εργαζόμενος λαός θα βρεθεί στο κέντρο ταξικής επίθεσης από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ολα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έλυσε αλλά αντίθετα περιέπλεξε το εθνικό ζήτημα της Κύπρου, και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό Συνεταιρισμό. Ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Αυτός είναι και ο δρόμος για τη διεκδίκηση ουσιαστικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα χέρια των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ