Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κόντρες για το 10% των προβλεπόμενων κεφαλαίων

Σε αναζήτηση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές και την επιχειρηματική πιάτσα βρίσκονται οι διοικήσεις των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς), με στόχο να καλύψουν το 10%, για την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Μάη.

Η συμμετοχή σ' αυτό το ποσοστό, είναι προϋπόθεση ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γύρω από αυτό εξελίσσονται τα επιχειρηματικά παζάρια και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι οξύνονται και από το γεγονός ότι αναγκάζονται να βγουν ταυτόχρονα στη ντόπια και διεθνή επιχειρηματική πιάτσα, προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Εθνική, στο παρασκήνιο φαίνεται να γίνονται επαφές και συνεννοήσεις ακόμη σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ ειδικές αναφορές γίνονται για το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, στο Σίτι του Λονδίνου. Αντίστοιχα διαχειριστικά ζόρια στην εξεύρεση κεφαλαίων φαίνεται να υπάρχουν και στην περίπτωση της Γιούρομπανκ.

Οι τράπεζες Πειραιώς και Αλφα φέρονται ήδη να έχουν εξασφαλίσει τις επιχειρηματικές συμμαχίες για την άντληση του προβλεπόμενου ποσοστού 10%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο όμιλος της Πειραιώς είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την απορρόφηση και της θυγατρικής στην Ελλάδα της πορτογαλικής Millennium Bank.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ