Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Με «επικοινωνιακή αντεπίθεση» προσπαθεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να αντιμετωπίσει τις διαρκώς κλιμακούμενες αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Θράκης, ενάντια στα χρυσωρυχεία που θέλει να λειτουργήσει για να ληστέψει τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Από χτες, η εταιρεία ξεκίνησε ένα πλήρως επιδοτούμενο ταξίδι για δημοσιογράφους έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ προκειμένου να τους ξεναγήσει αρχικά στις εγκαταστάσεις της στη Χαλκιδική και στη συνέχεια στο Efemcukuru στην Τουρκία, όπου η μητρική «Eldorado» λειτουργεί μεταλλουργία χρυσού. Οι δημοσιογράφοι επελέγησαν από την εταιρεία, η οποία καθόρισε και τους σταθμούς του ταξιδιού.

Χτες, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στις Σκουριές, το σχέδιο άλλαξε και οι δημοσιογράφοι «ξεναγήθηκαν» στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και στη συνέχεια μετέβησαν στο Στρατώνι, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων.

Στο δρόμο προς τις Σκουριές, από νωρίς τους περίμεναν περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση, προκειμένου να τους επιδώσουν ψήφισμα, με το οποίο ενημέρωναν για τους λόγους των κινητοποιήσεών τους και καλούσαν τους δημοσιογράφους να μην παίξουν το παιγνίδι της εταιρείας, που θέλει να διαμορφώσει κλίμα υπέρ των συμφερόντων της, και να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, που προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Οι κάτοικοι μέχρι το μεσημέρι περίμεναν, καθώς δεν γνώριζαν ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας άλλαξε.

Μετά τις 2 το μεσημέρι, περίπου 80 εργαζόμενοι της εταιρείας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μεγάλη Παναγιά, μπλοκάροντας ουσιαστικά την επιστροφή των κατοίκων από την περιοχή των Σκουριών. Αμέσως κινητοποιήθηκαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής και συγκεντρώθηκαν στην άλλη είσοδο της Μ. Παναγιάς.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που κινητοποιήθηκαν αμέσως, εμπόδισαν την κίνηση όλων των συγκεντρωμένων. Επειτα από πολλές ώρες, όταν οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών έσπασαν το μπλόκο της Αστυνομίας και άρχισαν να κατευθύνονται προς Μ. Παναγιά, η Αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών διαλύοντας τη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων. Τότε κατάφεραν να κατέβουν από την περιοχή των Σκουριών και οι συντοπίτες τους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

  • Την πρωτοβουλία της εταιρείας καταγγέλλει με ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινή φυλάκισης σε μέλος του ΚΚΕ(16/5/2019)
«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει...(24/2/2013)
Επίθεση των ΜΑΤ σε συγκέντρωση κατοίκων(8/8/2012)
Αντιδράσεις για τη μεταλλουργία χρυσού(4/4/2012)
Για να μη «σκουριάσουν» τα κέρδη της...(13/3/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org