Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργία πείνας μεταναστών

Αθώοι άνθρωποι που κρατούνται επ' αόριστον κάτω από άθλιες συνθήκες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Σε αυτά καταλήγουν χιλιάδες πρόσφυγες από τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των μεταναστευτικών κοινοτήτων Πακιστανών, Μπαγκλαντέζων και Αφγανών, όπως και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, από το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την αδικαιολόγητη παράταση του χρόνου κράτησής τους από δέκα έως και 18 μήνες.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο τρεις από αυτούς αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Ο ένας σπάζοντας ένα γυαλί, ο άλλος χαρακώνοντας τον εαυτό του και ο τρίτος καταπίνοντας ένα μπουκάλι με σαμπουάν. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η απεργία πείνας απλώθηκε μέσα σε ένα 24ωρο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή περίπου 1.800 κρατουμένων. Το αίτημά τους είναι ένα και μοναδικό. Η ελευθερία τους.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε πως η επιχείρηση - «σκούπα» που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με την επονομασία «Ξένιος Δίας», έχει αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες να βρεθούν κρατούμενοι χωρίς χαρτιά επ' αόριστον. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν εκτός από τους κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο και στα στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα και άλλοι σε πολλά αστυνομικά τμήματα που χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης.

Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν απεργία πείνας είναι και πρόσφυγες κατατρεγμένοι από τους πολέμους, πρόσθεσαν. Εχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και κρατούνται για μήνες επ' αόριστον. «Το καλοκαίρι οι χώροι κράτησης είναι κόλαση από τη θερμοκρασία και το χειμώνα γεμίζουν λάσπη. Τα κάνουν όλα αυτά ώστε να αναγκαστούν από μόνοι τους να ζητήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφεραν. «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει νόμος που να κρατά φυλακή έναν αθώο άνθρωπο», πρόσθεσαν. «Σήμερα κρατάνε ακόμα μέσα ανθρώπους που μαζέψανε από τότε που ξεκίνησε ο "Ξένιος Δίας"».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org