Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Επιτυχίες χάρη στις μίζες!

Καταγγελία - καταπέλτης του Θ. Ζδούκου, μέλους του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης

Για δημόσια προσπάθεια χρηματισμού και εκμαυλισμού συνειδήσεων του ιατρικού σώματος, καταγγέλλει τον πρόεδρο του Διαβαλκανικού Ιατρικού ΚέντρουΓ. Αποστολόπουλο ο Θεόδωρος Ζδούκος, μέλος ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει ο συνδικαλιστής, ο Γ. Αποστολόπουλος προσκαλεί στο Διαβαλκανικό γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται στο ΕΣΥ ή στον ιδιωτικό τομέα και τους προτείνει ανοιχτά ότι όποιος του στείλει περιστατικό θα εισπράξει το 10% της συνολικής αμοιβής που ο άρρωστος θα πληρώσει στο ιδιωτικό νοσοκομείο!!!

Ο Θ. Ζδούκος παραβρέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάρτη, προκειμένου να ακούσει, όπως εξηγεί, αυτοπροσώπως την πρόταση του Διαβαλκανικού Κέντρου. «Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε ότι υπήρχε η μίζα του ιδιωτικού κερδοσκοπικού τομέα μεταξύ γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που εισέπρατταν οι γιατροί, ακόμα και στο ΕΣΥ ή το ΙΚΑ. Το να τη διαφημίζει κανείς δημόσια μέσα σ' ένα αμφιθέατρο, φρονώ ότι είναι χυδαίο και εξοργιστικό», τονίζει σε επιστολή του ο συνδικαλιστής. «Δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι το ίδιο οικονομικά εύρωστοι με τους πολίτες της Αθήνας και επομένως δε συντρέχει λόγος οι τιμές να πέφτουν στην πόλη μας. Τέλος, μας κάλεσε όλους, ανεξάρτητα αν δουλεύουμε στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, να γίνουμε συνεργάτες του ιδρύματος κι επανέλαβε πράγματι ότι το 10% ισχύει. Διδάσκοντας νέα ήθη, είπε ότι αυτός προτιμάει να τα λέει ανοιχτά αντί να κρύβεται», επισημαίνει στην επιστολή του ο συνδικαλιστής.

«Ανέφερε ακόμη, συνεχίζει στην επιστολή του ο Θ. Ζδούκος, ότι το τηλεφωνικό νούμερο που διαθέτει το Διαβαλκανικό για τις επείγουσες κλήσεις ασθενοφόρων του, μπορεί να το διαθέσει για ενημέρωση αυτών που θα τηλεφωνούν για το ποιοι ιδιώτες γιατροί εφημερεύουν, κατευθύνοντας εκεί τους ασθενείς και βοηθώντας έτσι το "γιατρό της γειτονιάς". Εννοείται βέβαια ότι και αυτός με τη σειρά του, "εκτιμώντας τη βοήθεια μας, θα συστήσει το νοσοκομείο μας στους ασθενείς του". Για αυτό μάλιστα το θέμα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που εδώ και λίγα χρόνια έχει την ιδέα της 24ωρης εφημέρευσης κάποιων ιδιωτών σε κάθε γειτονιά».

Από όλα τα προηγούμενα προκύπτουν πελώρια ερωτήματα και ευθύνες, που αγγίζουν άμεσα πολλούς θεσμικούς φορείς της πόλης μας, τονίζει ο Θ. Ζδούκος.

«1. Πρώτα απ' όλα για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έχει στοιχειώδη και αυτονόητη υποχρέωση να παρέμβει, ώστε να μπει φραγμός στην προσπάθεια μαζικού εκμαυλισμού των συνειδήσεων των γιατρών της πόλης, αντί να κοπιάζει για τον καλύτερο συντονισμό του Διαβαλκανικού με τους ιδιώτες γιατρούς.

2. Για την πολιτεία και προσωπικά για τον υπουργό Υγείας, που ενώ διακηρύσσει όπου βρεθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι ασύδοτος και χωρίς αρχές, συστηματικά παραλείπει τη θέσπιση ενός πλαισίου λειτουργίας με στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας. Αντίθετα, πριμοδοτεί ανοιχτά την ασυδοσία, καθώς εισάγει τη λογική της ελεύθερης αγοράς και μέσα στο ΕΣΥ, με τα ιδιωτικά ιατρεία και το διαχωρισμό προμηθευτή - αγοραστή υπηρεσιών, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την επίσημη άλωση του ΕΣΥ από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αραγε είναι τυχαίο ότι στα εγκαίνια του Διαβαλκανικού έχουν παραβρεθεί επιφανείς παράγοντες του δημόσιου βίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υφυπουργό κα. Σπυράκη, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο Υγείας;

Είναι τυχαία η περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών στην ακριτική Ικαρία, την ίδια ώρα που ο Αποστολόπουλος "υιοθετούσε" υποκριτικά τον Αη Στράτη αφού είχε πάρει το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εισβάλλει και στο Αιγαίο;

Είναι τυχαία η εγκατάλειψη του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία υλικής βάσης για την επέκταση του Διαβαλκανικού στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης;

3. Ερωτήματα προς όλους τους πολίτες που ανέχονται καθημερινά τη μετατροπή της υγείας μας σε εμπορεύσιμο είδος με τις πιο χυδαίες και αηδιαστικές μεθοδεύσεις.

4. Ερωτήματα προς τις δικαστικές αρχές της πόλης μας, που οφείλουν νομίζω να παρέμβουν αυτεπαγγέλτως, μετά τη δημοσίευση των παραπάνω...», επισημαίνει ο Θ. Ζδούκος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ