Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί στα ψυχιατρικά τμήματα

Μια συνηθισμένη εικόνα στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κρατικού Αθήνας
Μια συνηθισμένη εικόνα στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κρατικού Αθήνας
Σε πειραματόζωα έχει μετατρέψει η κυβέρνηση τους ψυχικά άρρωστους, καθώς και τις ίδιες τις ψυχιατρικές μονάδες, ενώ πάνω απ' το κεφάλι των ψυχιάτρων υπάρχει η απειλή του εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να τον εγκαλέσει για άρνηση παροχής υπηρεσιών.

Αιτία για αυτή την επικίνδυνη πολιτική είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης - και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας - να δώσει λύση στα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός της 7.9.1999 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Το πρώτο λάθος της κυβέρνησης ήταν η άρνησή της να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να μη δώσει τη δυνατότητα για αρνητικά σχόλια, αλλά και να επιδείξει ταχύτητα στην αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού. Ομως η ταχύτητα της αποκατάστασης ξεκίνησε - και προχωρά - με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του ΨΝΑ.

Εκτοτε ακολούθησαν και άλλες κοντόφθαλμες επιλογές, με αποτέλεσμα να οξυνθεί η κατάσταση: Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη χρήση των ανοιχτών ψυχιατρικών τμημάτων των γενικών νοσοκομείων για αναγκαστικές νοσηλείες - μια επιλογή που αντιβαίνει στη βασική φιλοσοφία των τμημάτων. Ακολούθησε «πλαφόν» στις εισαγωγές στα ανοιχτά τμήματα, ενώ τελευταία απάλλαξε το «Αιγινήτειο» για πέντε μέρες τη βδομάδα από γνωματεύσεις για τις εισαγωγές γενικά των ασθενών.

Η κατάληξη αυτής της απόφασης ήταν η σύλληψη δύο ψυχιάτρων του Γενικού Κρατικού Αθήνας στις 21.3.2001 με την κατηγορία της απείθειας σε εισαγγελική εντολή, να οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε τελικά ελεύθερους και διέταξε προανάκριση για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί αδίκημα. Βέβαια, δοσοληψίες με τους εισαγγελείς είχαν ακόμα ψυχίατροι και στο «Σωτηρία» και στο Κρατικό της Νίκαιας.

Την επομένη της σύλληψης των δύο ψυχιάτρων του Κρατικού της Αθήνας, σε συνάντηση της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη δόθηκε η υπόσχεση ότι θα επανέλθει το «Αιγινήτειο» στην προτέρα δραστηριότητά του. Ομως μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η κατάσταση θα κυλά με όλους τους κινδύνους μιας κοντόφθαλμης επιλογής.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Κρατικό της Αθήνας με ανακοίνωσή του εκφράζει την «οργή και αγανάκτηση για τη σύλληψη των γιατρών του Ψυχιατρικού Τμήματος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Το σωματείο καταγγέλλει «το υπουργείο και την κυβέρνηση που τόσο καιρό τώρα αρνούνται να δώσουν λύση για την προστασία των ασθενών, του προσωπικού και του ιατρικού λειτουργήματος και έπρεπε να συλληφθούν οι συγκεκριμένοι ιατροί για να δικαιώσει κατόπιν το συγκεκριμένο αίτημα που εξέφραζε η ενέργειά τους, αφού υποσχέθηκε ότι θα άρει το μέτρο και δε θα ξαναέρθουν εισαγγελικές παραγγελίες για γνωμάτευση στα γενικά νοσοκομεία».

Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου καλεί όλες και όλους σ' ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης στον αυταρχισμό, την αναλγησία και την ποινικοποίηση της δουλιάς μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ