Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωγή της εργοδοσίας για να βγει παράνομη η απεργία

Κυβέρνηση και εργοδοσία, συντονισμένα χτυπούν τους εργαζόμενους στο Μετρό Θεσσαλονίκης που απεργούν, παλεύοντας ενάντια στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων που επιχειρεί να επιβάλει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου.

Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το μετρό, μέσα στο καλοκαίρι απέλυσε περίπου 70 εργαζόμενους από τις αρχαιολογικές εργασίες, με πρόσχημα τον περιορισμό των εργασιών. Τις τελευταίες μέρες προσέλαβε 15 εργαζόμενους από τους απολυμένους, με αμοιβή 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή με την ΕΓΣΣΕ, καταργώντας ουσιαστικά την κλαδική σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Χτες την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Στο δικαστήριο, εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας και της Αττικό Μετρό, ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να σταματήσει η απεργία γιατί καθυστερεί την εκτέλεση του έργου και αυξάνει το κόστος.

Αυτό συμβαίνει όταν είναι γνωστό πως το Μετρό Θεσσαλονίκης καθυστερεί γιατί η κοινοπραξία εκβιάζει και απαιτεί και φθηνή εργατική δύναμη και περισσότερα κονδύλια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί για την κατασκευή του. Και η σημερινή κυβέρνηση της τα παρέχει και τα δύο αφού συμφώνησε να αποδεχθεί την υπέρβαση του κόστους του έργου, φορτώνοντας έτσι νέα βάρη στο λαό για χάρη της κερδοφορίας της κοινοπραξίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε εκδοθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org