Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΕΦΣΕΕ
Ο λαός πληρώνει τους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχάνων

Ανακοίνωση σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες που έχει για την πλειοψηφία του λαού η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της παραγωγής, της διακίνησης, της εισαγωγής και της έρευνας των φαρμάκων, εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις της τιμολόγησης, αλλά και των ελλείψεων των φαρμάκων. Η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει:

«Η τραγική κατάσταση που ζούμε - οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα - με τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα, το γεγονός ότι δε βρίσκουμε τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του καθενός από εμάς, δεν οφείλεται σε λάθη ή αστοχίες. Είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο, το οποίο ο καπιταλισμός δεν αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα που παράγεται και διακινείται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων, που το έχουν στα χέρια τους.

Τα τελευταία γεγονότα με την "κινητοποίηση" των εργοδοτών - ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών είναι ένα μόνο δείγμα του βάρβαρου και απάνθρωπου χαρακτήρα της ανάπτυξης και της οικονομίας του μεγάλου κεφαλαίου. Πριν λίγο καιρό είχαμε πολυεθνικές, όπως η ΝΟΒΑΡΤΙΣ, που δεν έδιναν φάρμακα για σοβαρές παθήσεις στα νοσοκομεία, επειδή τους χρωστούσαν χρήματα.

Αυτή είναι η ανάπτυξη και η οικονομία των επιχειρηματιών του φαρμάκου, αυτήν την ανάπτυξη και οικονομία υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Επιπλέον, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι οι διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών του φαρμάκου δεν εκφράζονται από την πλευρά της εξυπηρέτησης των εργατικών συμφερόντων. Ισα - ίσα. Αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης για κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και στον κλάδο. «Το μάρμαρο πληρώνουν όπως πάντα οι εργαζόμενοι του κλάδου ως αποδέκτες των εκβιαστικών διλημμάτων και των πιέσεων της εργοδοσίας και ο λαός που δε βρίσκει τα φάρμακά του».

Η ΟΕΦΣΕΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν και πρέπει να έχουν καθαρό πως «κανένας από αυτούς (σ.σ. κυβέρνηση και επιχειρηματίες) δεν ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, για το αν θα έχουμε ή όχι τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Ολοι μαζί αποφασίζουν για να μας πετσοκόψουν μισθούς και δικαιώματα από τη μια και να μας αναγκάζουν να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά για την υγεία και τα φάρμακά μας, από την άλλη. Ολοι υπερασπίζονται την κερδοφορία των επιχειρήσεων απέναντί μας».

Καταλήγοντας η ΟΕΦΣΕΕ τονίζει: «οι ίδιες οι εξελίξεις αναδεικνύουν πόσο επίκαιρη και αναγκαία είναι σήμερα η πάγια θέση της ΟΕΦΣΕΕ, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο, για ενιαίο κρατικό φορέα που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, της παραγωγής, της διακίνησης και της εισαγωγής φαρμάκων, ενταγμένο μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Φάρμακο κοινωνικό αγαθό - όχι εμπόρευμα.

Κανένας να μη μείνει χωρίς τα φάρμακα που έχει ανάγκη!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org