Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Θα εμπλέκονται και με την περίθαλψη των κρατουμένων

Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και η πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών μέσα από σταθερή παρακολούθηση, πρόληψη και θεραπεία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας προκύπτει σαν ανάγκη και ζητούμενο από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα με αφορμή «μνημόνιο συνεργασίας» που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (σ.σ. Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή») και το υπουργείο Δικαιοσύνης για παροχή υπηρεσιών και θεραπευτικού υλικού στους κρατούμενους της χώρας.

Η κατάσταση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων είναι δραματικές. Οι κρατούμενοι πλησιάζουν τις 13.000, ενώ το σωφρονιστικό σύστημα αντέχει 9.300. Χαρακτηριστικά, στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού ενώ έχουν κατασκευαστεί για να μένει ένα άτομο, σήμερα μένουν 4-5 κρατούμενοι. Στα κελιά υπάρχουν δύο διπλά κρεβάτια και αρκετές φορές στο ενδιάμεσο κενό στοιβάζεται άλλος ένας, στο δάπεδο. Η τουαλέτα κάθε κελιού δεν έχει πόρτα και καλύπτεται με ένα σεντόνι. Στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί και όπου υπάρχουν ιατρεία (π.χ. στον Κορυδαλλό) είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένα, με τεράστιες ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού και φαρμακευτικού υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «τα νοσήματα που παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό (σ.σ. μετρά συχνότητα κρουσμάτων) στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C, η HIV λοίμωξη, η ψώρα, η φθειρίαση (δηλαδή οι ψείρες), η ελονοσία και ασφαλώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων».

Διασύνδεση με το ΕΣΥ

Αντί να ενισχυθούν από το κράτος οι υγειονομικές δομές των φυλακών με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και με το απαραίτητο φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό και να εμβολιάζονται όλοι - όπως και οι εργαζόμενοι των φυλακών - παραδίδεται αυτή η κρίσιμη μέριμνα στη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό από τη μια. Παρέμβαση που εμφανίζεται μάλιστα ως θετική, ακριβώς επειδή πραγματοποιείται στο φόντο της εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης, με το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών, που θα κατατεθεί άμεσα, τα σωφρονιστικά καταστήματα συνδέονται με τα νοσοκομεία και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μόνο που ήδη οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστιες. Εδώ αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόβλημα από την ανυπαρξία δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Τέτοιες συνεργασίες σηματοδοτούν την προσπάθεια να θεσμοθετηθούν τέτοιες υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας με τη συμβολή και φιλανθρωπικών οργανώσεων για όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν ανταποδοτικά στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας. Θέλουν να θεσμοθετηθεί και να μονιμοποιηθεί το «ελάχιστο», το αποσπασματικό και στοιχειώδες σαν δωρεάν παροχή. Διαφορετικά στους ανασφάλιστους και τους πιο φτωχούς θα έδιναν βιβλιάριο απορίας, θα σφραγίζονταν τα βιβλιάρια των ανέργων κλπ.

Η κάρτα Υγείας για τον κάθε κρατούμενο που υποσχέθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης (συνδέοντάς την με τον εμβολιασμό των κρατουμένων κλπ.) δε θα διασφαλίζει την επάρκεια και τη σταθερότητα του προσωπικού και των υλικών που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των κρατουμένων, αφού η εμπλοκή ΜΚΟ συνεπάγεται - τουλάχιστον - περιστασιακές και ανεπαρκείς υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ