Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργούν και σήμερα για τον κλάδο Υγείας

Επικίνδυνη η πρόταση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για ίδρυση επαγγελματικού Ταμείου

Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, μέσω της οποίας εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία υγείας τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΒΑ, Εμπορικής, Γενικής, Πίστεως, «Αμέρικαν Εξπρες») που σήμερα είναι στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στη Σίνα 16 και από εκεί έγινε πορεία μέχρι τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τα κόμματα της Βουλής. Το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜ.ΑΡ. είπαν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, ενώ η ΝΔ δήλωσε ότι θα το σκεφτεί... Ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ όπου αποφασίστηκε νέα απεργία για σήμερα.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΡΙΖΑ) και άλλες παρατάξεις - προβάλλουν ως εναλλακτική «λύση» τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002 («νόμος Ρέππα»), το οποίο δε θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα συγκεκριμένα άρθρα αναφέρονται στη σύσταση επαγγελματικών ταμείων. Οι εισφορές του εργαζόμενου σε ένα τέτοιο ταμείο θα αυξάνονται όταν αυξάνεται το κόστος των παροχών Υγείας, διαφορετικά θα μειώνονται (υποβαθμίζονται) οι παροχές. Είναι δηλαδή Ταμεία που συμβάλλουν στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών όπως γίνεται και μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Η θέση του ΠΑΜΕ

Στην αντίπερα όχθη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν την τροπολογία της κυβέρνησης και αποκαλύπτουν τι εξυπηρετεί η «λύση» της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ που μοιράστηκε στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση επισημαίνεται πως η ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ είναι μέρος της πολιτικής που ασκούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και την Πρόνοια, να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση.

Η επίθεση αυτή, σημειώνει πιο κάτω, «δεν ανακόπτεται με νομικά τερτίπια και ούτε με την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, που προωθεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (...) Ενα τέτοιο ταμείο θα στηρίζεται στη λογική των εισφορών από το μισθό μας, οι οποίες θα αυξάνονται αντίστοιχα με τα κόστη φαρμάκων και της εμπορευματοποιημένης υγείας (...) Είναι επίσης φανερό ότι αν οι τραπεζίτες επιλέξουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ταμείο, θα το κάνουν γιατί από εκεί θα βγάζουν κέρδη. Ενας τέτοιος στόχος δεν προωθεί την ενότητα το κλάδου. Υπονομεύει τη δυνατότητα να έχει ο αγώνας αποτελέσματα».

Πιο κάτω η Γραμματεία σημειώνει: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο με σχέδιο, αντοχή, αιτήματα και προοπτική.

  • Λέμε όχι στην ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, για να εμποδίσουμε την ενοποίηση προς τα κάτω.
  • Ενώνουμε και συσπειρώνουμε τον κλάδο, διεκδικώντας ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους εργαζόμενους, στις τράπεζες και στις θυγατρικές, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Ενα ταμείο όχι επαγγελματικό αλλά στη βάση των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων που έχουμε στον κλάδο, με τις καλύτερες παροχές.
  • Χωρίς καμιά αυταπάτη ότι ο αγώνας για τη διατήρηση των παροχών περνά μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία.
  • Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.
  • Ο αγώνας για τα ζητήματα της υγείας πρέπει να συντονιστεί με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη, ενάντια στην προωθούμενη πολιτική που την τσακίζει».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιώτες γιατροί στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ!(21/12/2012)
Προς τον ΕΟΠΥΥ οδεύουν ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ(14/10/2012)
ΒΟΡΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ Η ΥΓΕΙΑ υποβαθμισμένες υπηρεσίες στο λαό(20/1/2011)
Κανείς δεν εξαιρείται από τους σχεδιασμούς(5/3/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org