Πλήρης και ταχύτατη η εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων, με χρυσόσκονη την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος
Η κυβέρνηση προκαλεί τους εργαζόμενους και το λαό. Λέει ότι τους γλίτωσε τάχα από «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς και συντάξεις, αλλά το πετσόκομμα των επιδομάτων, τα χαράτσια και το χτύπημα των συμβάσεων μειώνει κι άλλο το λαϊκό εισόδημα |
Το μήνυμα που έστειλαν μετά την τρίωρη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ότι τα άγρια μέτρα λιτότητας για φέτος και τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν κανονικά και πως θα επιταχύνουν το ρυθμό υλοποίησης των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και αντιδραστικών διαρθρωτικών ανατροπών, που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης.
Ταυτόχρονα, ξετυλίγουν μια καλά οργανωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία με στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να παρατείνουν την ανοχή του, αποκρύβοντας την έκταση και το βάθος της νέας αντιλαϊκής θύελλας. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναπαράγουν με ένταση τα χιλιοειπωμένα και χρεοκοπημένα παραμύθια περί «ισοδύναμων μέτρων», εμπαίζοντας ξεδιάντροπα το λαό, ενώ ταυτόχρονα ψεύδονται συνειδητά ότι τάχα δεν πρόκειται να υπάρξουν «νέα μέτρα εντός του 2012».
Ειδικότερα, στη χτεσινή σύσκεψη, οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν ομόφωνα:
Την ίδια στιγμή, η απαρέγκλιτη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα, θεωρείται από τους κυβερνητικούς εταίρους ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διαπραγματευτούν με την τρόικα την παράταση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια.
Ταυτόχρονα, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ξετυλίγεται και η ενορχηστρωμένη καμπάνια πλύσης εγκεφάλου του λαού, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο να κρατήσουν το λαό γονατισμένο. Από τις χθεσινές δηλώσεις φάνηκε καθαρά ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενεργούν βάσει προκαθορισμένων ρόλων στην κατεύθυνση αυτή και απόλυτα συντονισμένοι. Με μια φωνή, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης μοίρασαν ψεύτικες υποσχέσεις ότι δε θα ληφθούν «νέα μέτρα μέσα στο 2012», λες και αυτά που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να τσακίσουν το λαό!
Νέα μέτρα όμως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ληφθούν μέσα στο 2012, λόγω της κρίσης που βαθαίνει και των δυσκολιών που προκύπτουν στη διαχείρισή της, όπως ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας παταγωδώς τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων. Ηδη έχει διαπιστωθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ, που καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη νέων μέτρων.
Το θέμα έχει ήδη τεθεί από την τρόικα, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα τα αποφύγει, επικαλούμενη τη βαθιά κρίση. Ομως, την ίδια στιγμή διαμηνύει ότι είναι έτοιμη «να απορροφήσει σταδιακά» τις όποιες υστερήσεις παρουσιαστούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως διαβεβαίωναν χτες πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιοι, επίσης, πουλούσαν φούμαρα περί «ισοδύναμων μέτρων» στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία όμως δεν ανέφεραν συγκεκριμένα, καθώς και «κοινωνική ευαισθησία» για τα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Θα εξασφαλίσουμε τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών, μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ο Φ. Κουβέλης.
Ο ίδιος δε δίστασε να αναπαράγει το παραμύθι των «ισοδύναμων μέτρων», δηλώνοντας ότι «αυτά πρέπει να εξευρεθούν από την περικοπή των περιττών δημοσίων δαπανών που αφορούν κατά κύριο λόγο στο λειτουργικό κόστος και προφανώς όχι στο μισθολογικό κόστος». Παρομοίως, εμφανίζεται ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο η αύξηση των δόσεων στο χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (!) και η χαλάρωση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ «για να ανασάνει η αγορά», όπως είπε Φ. Κουβέλης.