Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Στην τελική ευθεία για την εξόντωση του λαού

Περικοπές μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κοινωνικών επιδομάτων, μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα και εξοντωτική περιστολή των κονδυλίων για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ετοιμάζει η κυβέρνηση με το βάρβαρο πακέτο μέτρων ύψους 16 δισ. ευρώ και πλέον για την περίοδο 2012-2014 σπρώχνοντας με βίαιο τρόπο στην απόλυτη φτώχεια και ανέχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

«Ψάχνουμε τα πάντα» και «αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές στο έλλειμμα», ήταν το αντιλαϊκό μήνυμα που έστειλε χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, όπου τέθηκε επί τάπητος το σύνολο των σφαγιαστικών μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην χτεσινή σύσκεψη παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που έχει «κλειδώσει», ενώ επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το αντιλαϊκό πακέτο. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο σημείωναν ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία». Μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παραδοθεί η «σχετική λίστα» στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

  • Το υπουργείο Εργασίας - το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, θα προχωρήσει σε περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ που θα σηματοδοτήσουν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις με την κυβέρνηση να ετοιμάζει να βάλει μαχαίρι ακόμα και στις συντάξεις των 700 ευρώ. Σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 66 - 67 χρόνια. Στην εξολοκλήρου κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και στην κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Σε δραστικές περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων. Μείωση των εφάπαξ μέχρι και 40% κ.ά. Στα σενάρια για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τα κυβερνητικά επιτελεία - τέθηκε και στη διάρκεια της σύσκεψης - εξετάζουν και την αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, δηλαδή την αύξηση από τις 4.500 ημέρες εργασίας (15ετία) στις 6.000 ημέρες εργασίας (20ετία).
  • Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο άμεσης αποχώρησης 70.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας και της μη ανανέωσης συμβάσεων εργασίας.
  • Πάνω από 1,8 δισ. ευρώ θα είναι οι περικοπές στην Υγεία και άλλα 2,2 δισ. ευρώ στην Παιδεία.
Αντιλαϊκή πυγμή και επικοινωνιακή διαχείριση

Μετά τις διήμερες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήταν μια κίνηση πυγμής και επίδειξη της αντιδραστικής αποφασιστικότητας της συγκυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επιδίωξε να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «εναλλακτικές λύσεις» με τους «λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία» και όρισε ως «αντίπαλο» της συγκυβέρνησης την ανεργία όταν με τα μέτρα που φέρνει, ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέες μεγαλύτερες στρατιές ανέργων! Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη σφαγή του λαού και αναζητά το επικοινωνιακό μείγμα για να τα σερβίρει σαν προϊόν ...«δίκαιας κατανομής»!

Προ των πυλών το πογκρόμ δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης παρουσιάστηκε σχέδιο από το οικονομικό επιτελείο για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο κατά 70.000.

Βάσει του σχεδίου, περίπου 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μέσω του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας έως το 2015 και σε άλλους 25.000 συμβασιούχους δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί βάσει της προεκλογικής πρότασης της ΝΔ με «θεσμοθέτηση ηλικιακών κριτηρίων» και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ρίχνει τους εργαζόμενους στην εφεδρεία από «έξι μέχρι τρία χρόνια».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στις χτεσινές του δηλώσεις φωτογράφισε επί της ουσίας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με συνεργάτες του, η δήλωσή του «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε τέτοιου είδους λύσεις που έχουν αποτύχει στο παρελθόν», όταν ρωτήθηκε για την εργασιακή εφεδρεία, δεν αναφερόταν στο ίδιο το μέτρο της εφεδρείας, αλλά στον τρόπο που αυτό εφαρμόστηκε στο παρελθόν.

Η κίνηση του πρωθυπουργού και οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης για την εφεδρεία, έρχονται να προσφέρουν «διέξοδο» και στους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη που στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών φέρεται να πρόβαλαν «ενστάσεις» αναφορικά με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Ουσιαστικά οι εταίροι της συγκυβέρνησης αναζητούν τη φόρμουλα για να προχωρήσουν στην ειλημμένη απόφαση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για την εφαρμογή της εφεδρείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο τόνισε: «είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να εξεταστούν και να συζητηθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ» και επισήμανε: «ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης έχουν συμφωνήσει για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ