Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το θέμα της ΑΤΕ αφορά όλη την Ελλάδα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση είχε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και για την αγροτιά, που έχει υποθηκευμένη τη γη της, λόγω της πολιτικής που ασκείται στην Αγροτική Τράπεζα. Την ίδια στιγμή, στη λίστα των ιδιωτικοποίησεων βρίσκεται και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Για μας είναι καθαρό ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα οδηγήσει σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, σε απολύσεις. Και το πιο επίκαιρο και άμεσο ζήτημα σήμερα είναι η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας και σε "καλή" και "κακή", πράγμα που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση με φοβερές συνέπειες και στους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, αλλά ακόμα μεγαλύτερες στην αγροτιά. Γιατί όπως ξέρουμε, λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, έχει υποθηκεύσει τη γη της στην Αγροτική Τράπεζα. Εμείς, πέρα από το ότι λέμε "όχι" σε αυτήν την ιδιωτικοποίηση, ζητάμε ακριβώς το αντίθετο: Να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις, να υπάρχει ακόμα και μία στήριξη χρηματοδοτική της αγροτιάς, παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν και στον τομέα του κόστους παραγωγής. Και βεβαίως η ΑΤΕ να παραμείνει ως η τράπεζα αυτή που έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή, ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις μπορεί να έχουμε για το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και το ίδιο το σύστημα στην Ελλάδα. Το θέμα της ΑΤΕ αφορά όλη την Ελλάδα.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα φέρει απολύσεις

Επίσης, ανάλογη είναι η θέση μας όσον αφορά στις επιλογές που υπάρχουν για το "Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" , που στο κάτω - κάτω είναι ένας χώρος που έχει τη λαϊκή αποταμίευση, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και γενικότερα βρισκόμαστε σε μια πορεία που οι τραπεζικοί όμιλοι θα κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους για το ποιος ή ποιοι ελάχιστοι όμιλοι θα κυριαρχήσουν στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα και από το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς δεν υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης».

Από την άλλη μεριά, ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, εξέφρασε καθαρά τη στήριξη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αυτή είναι προς όφελος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Κεντρικό ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση να αξιοποιηθεί και από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή να μη μείνουν απ' έξω ούτε η ΑΤΕ, ούτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ούτε οι συνεταιριστικές τράπεζες και βέβαια να γίνει με τέτοιο τρόπο διαφανή η όλη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και να σταματήσει η οικονομική ασφυξία.

Βεβαίως, αυτό που ξεκαθαρίζουμε από την πλευρά μας είναι ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κινήσεις με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση που θα οδηγήσουν σε εκκαθαρίσεις τραπεζών, σε σπασίματα τραπεζών προκειμένου να διαμορφώσουν ένα τραπεζικό σύστημα στα μέτρα που υπολογίζουν οι ισχυροί του χρήματος. Οι Ελληνες τραπεζοϋπάλληλοι θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την πραγματική οικονομία, να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον αγροτικό κόσμο και βεβαίως να διασφαλιστεί το υπέρτατο για εμάς αγαθό που είναι οι θέσεις εργασίας, που να στηριχθεί πραγματικά μέσα από την αύξηση της πραγματικής οικονομίας η απασχόληση που είναι ένα κεντρικό ζήτημα στα πλαίσια μιας οικονομίας που παρουσιάζει απίστευτα προβλήματα λόγω της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ