Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Βαρέλι δίχως πάτο για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Για αρχή 3 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα, με χαράτσια σε λαϊκή κατοικία - πετρέλαιο θέρμανσης

Το ένα μέτρο διαδέχεται το άλλο. Το φαύλο κύκλο μπορεί να σπάσει μόνο η πάλη του λαού
Το ένα μέτρο διαδέχεται το άλλο. Το φαύλο κύκλο μπορεί να σπάσει μόνο η πάλη του λαού
Το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών είναι στα άμεσα μέτρα που έρχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα, αυτά που αφορούν στην αντικατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, ανεβάζουν ψηλότερα στην ατζέντα την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στα ποσά του εφάπαξ που δικαιούνται οι συνταξιοδοτούμενοι.

«Υπό την αίρεση» ότι τα προτεινόμενα από τη συγκυβέρνηση θα «γίνουν αποδεκτά από την τρόικα», υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη χτεσινή σύσκεψη, δήλωναν πως «αναζητούν ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια». Στο τραπέζι ρίχνουν και την πρόταση για την αποκατάσταση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στα προηγούμενα επίπεδα (13% από 23%), επικαλούμενοι για το συγκεκριμένο την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ.

«Παίζοντας την κολοκυθιά», ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις για περικοπές δαπανών που έχουν έρθει στο υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ΚΕΠΕ φτάνουν στα 5,1 δισ. ευρώ και για επιπλέον 3 δισ. ευρώ από την πλευρά των υπουργείων, δηλαδή 8,1 δισ. ευρώ, σε σύνολο πάνω από 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Οριστικά και αμετάκλητα έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με τα παρακάτω:

  • Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζουν για φέτος το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυτό που μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το χαράτσι θα αποσταλεί και φέτος σε 7.500.000 νοικοκυριά με το λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι χωριστά, όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά, ύστερα από αντιρρήσεις της τρόικας. Η είσπραξη του απαράδεκτου χαρατσιού θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αντί των δυο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 και η αποστολή των σχετικών λογαριασμών ξεκινά άμεσα. Στόχος τους είναι, με νέους εκβιασμούς και απειλές για διακοπή του ρεύματος και δήμευση μισθών και περιουσίας, να εισπραχθεί το χαράτσι.
  • Στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, που όμως βασίζονται στις καταναλώσεις προηγούμενων χρόνων, φτάνει η παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών από την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από το συγκεκριμένο κονδύλι (500 εκατ.) υπολογίζουν να «επιστρέψουν» 100 με 150 εκατ. ευρώ σε τμήματα του πληθυσμού που διαβούν σε συνθήκες απόλυτης και σχετικής φτώχειας, με την εφαρμογή εισοδηματικών και γεωγραφικών κριτηρίων.

Με δεδομένα τα παραπάνω μέτρα της φοροληστείας, προχωρούν με τη σφαγή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού:

-- 2 δισ. ευρώ από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

-- 2 δισ. ευρώ από το πλαφόν στις συντάξεις, που θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με την καρατόμηση του εφάπαξ.

-- 2 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές δαπάνες (επέκταση γενόσημων φαρμάκων κ.ά.), συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, λειτουργικά έξοδα στην Υγεία κ.ά.

-- 2 δισ. ευρώ από οριζόντιες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων.

-- 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Παιδεία (κρατική επιχορήγηση, λειτουργικά, συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

-- 600 εκατ. ευρώ από ειδικές δράσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών, όπως με την αύξηση του παραβόλου για μετανάστες, λουκέτα σε εποπτευόμενους φορείς κ.ά.

-- Παραπέρα περικοπές στα μισθολόγια των πρώην ΔΕΚΟ.

-- Περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ