Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ
Τίμησαν την κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου

Εκδήλωση χτες στο Ηράκλειο, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου που φέρει το όνομά της

«Ηλέκτρα μας,

Ποτέ δεν έλειψες από τον αγώνα

Ποτέ δεν θα λείψεις από τη μνήμη μας.

Τούτη την ώρα

Στο όνομά σου

ορκιζόμαστε:

Λευτεριά.

Στο όνομά σου ορκιζόμαστε:

Εκδίκηση.

Στο όνομά σου ορκιζόμαστε:

Να σου μοιάσουμε».

(Από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Η Ηλέκτρα».

***

Την κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, ηρωίδα και μάρτυρα του επαναστατικού κινήματος, τίμησε χτες το βράδυ πλήθος κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου που φέρει το όνομά της. Την εκδήλωση οργάνωσαν η ΝΕ του Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ, η ΝΟ Βόρειου Τομέα της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηρακλείου Αττικής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της Ηλέκτρας Αποστόλου και ανέδειξε την ακούραστη κομματική δουλειά της, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το 1928 η ΟΚΝΕ Αθήνας της ανέθεσε το καθήκον της δημιουργίας κομματικής οργάνωσης στο εργοστάσιο υφαντουργίας του Μποδοσάκη, στο οποίο δούλευαν 1.500 εργάτριες. Με επιμονή και εμπιστοσύνη στις εργάτριες, έγινε μέρος της καθημερινής ζωής τους. Δεν παρακολουθούσε από μακριά τη ζωή των εργατριών. Ηταν ώρες πολλές μαζί τους. Η προσωπική της στάση έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας και σε συνδυασμό με την ακούραστη δουλειά της είχε ως αποτέλεσμα κομματικού πυρήνα στο εργοστάσιο με την στρατολόγηση 20 εργατριών.

Αυτή ακριβώς η στάση, αποτελεί σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες, παρακαταθήκη στη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στις εργαζόμενες μέσα στους χώρους δουλειάς. Αλλωστε, είναι κοινή πεποίθηση ότι, εκεί, κάτω στη βάση, στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, οικοδομούνται οι πιο ισχυροί και σταθεροί δεσμοί του Κόμματος με τους εργάτες, τις εργάτριες, με το λαό. Εκεί κρίνεται η ταξική πάλη.

Από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής
Από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής
Αλλο, επίκαιρο καθήκον του Κόμματος σήμερα είναι η ενίσχυση της ιδεολογικής και θεωρητικής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα. Και εδώ το παράδειγμα της Ηλέκτρας έχει τη δική του αξία, γιατί η Ηλέκτρα έδινε βάρος και ιδιαίτερη σημασία στην ιδεολογική μόρφωση, στη γνώση του μαρξισμού - λενινισμού ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η δράση στις φυλακές Αβέρωφ είναι ενδεικτική. Οργάνωσε μαζί με άλλες πολιτικές κρατούμενες ένα πρόγραμμα πολιτικής μορφωτικής δουλειάς, κατάφερε να βγάλει εφημερίδα, αλλά και να πραγματοποιήσει μαθήματα ανάγνωσης, αριθμητικής και μουσικής για τις κοινές κρατούμενες».

Νωρίτερα, η Ελένη Μητικάρη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, είχε πει ανάμεσα σε άλλα: «Η συντρόφισσα Ηλέκτρα έγινε ηρωίδα γιατί συνειδητά αποφάσισε να θέσει όλη τη ζωή της στην υπηρεσία του μεγαλύτερου κοινωνικού σκοπού του τελευταίου αιώνα. Την πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού από τους εκμεταλλευτές, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Από την πλευρά του, ο Περικλής Γκιουλέας, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου υπογράμμισε πως «η ζωή και η δράση τόσο της Ηλέκτρας, όσο και των αμέτρητων άλλων ηρωίδων του ΚΚΕ αποτελεί την διαπαιδαγωγική δύναμη που ατσάλωσε γενιές κομμουνιστών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ