Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ - ΟΓΕ
Να οργανωθεί αποφασιστικά η πάλη κι η αλληλεγγύη

Στην προχτεσινή σύσκεψη έγινε χρήσιμη συζήτηση για την οργάνωση ενάντια στα κατεπείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή οικογένεια

Πλούσια συζήτηση για τις συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν άμεσα σε κάθε τόπο που ζουν κι εργάζονται τα λαϊκά στρώματα, όπου υποφέρει κάθε οικογένεια, έγινε στην προχτεσινή σύσκεψη των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ με κεντρικό σύνθημα: «Καμία αναμονή - καμία ανοχή - κανένας μόνος του. Οργάνωση της πάλης παντού ενάντια στη φορο - ληστεία. Για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία και Φάρμακο για όλους».

Ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στη δραματική μείωση των συνολικών δαπανών για την Υγεία από 9,5% του ΑΕΠ στο 6%. Δηλαδή, αφού δε μπορούν να αυξηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες γιατί η τσέπη των εργαζομένων δεν αντέχει άλλο, θα μειωθούν δραστικά κι άλλο οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απλήρωτες εφημερίες γιατρών εδώ και 4 - 5 μήνες, μισθοί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μηδενικές προσλήψεις. Για παράδειγμα, προσπαθούν να αναπληρώσουν τις 1.000 κενές θέσεις του «Ευαγγελισμού» με προσλήψεις 70 ατόμων μέσω ΜΚΟ, 65 μέσω σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, άλλους γιατρούς να πάρουν με μπλοκάκι. Επίσης, αναφέρθηκε στο δυσθεώρητο χρέος του ΕΟΠΥΥ προς ασφαλισμένους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκομεία και πρόσθεσε πως οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για αναλώσιμα αρκούν για λίγους μήνες ακόμη.

Στιγμιότυπα από την προχτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα
Στιγμιότυπα από την προχτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα
Γι' αυτό, κατέληξε, να μην υπάρχει πολυϊατρείο, να μη μείνει νοσοκομείο, υγειονομική δομή που να μην είναι απ' έξω οι Λαϊκές Επιτροπές κι οι εργαζόμενοι για να εμποδίσουν το κλείσιμο. Στον ΕΟΠΥΥ, στα Κέντρα Υγείας, στο ΙΚΑ να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, να κλείσουμε τα Ταμεία, να κάνουμε τα πάντα για να δικαιωθούμε.

Αντίσταση στην πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια

Ο Ηλίας Σταμέλος, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ, είπε πως έρχεται ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα των αυξήσεων των τιμολογίων ρεύματος, προσθέτοντας πως 500.000 εργαζόμενοι δεν έχουν και δεν ήθελαν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ πάνω από 1,2 εκατ. είναι τα «χρέη» όσων δεν έχουν να πληρώσουν για το ρεύμα, σαν συνέπεια της κρίσης και των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ. Το ρεύμα, σημείωσε, είναι πανάκριβο για τον άνεργο, το χαμηλοσυνταξιούχο, γι' αυτόν που κλείνει το μαγαζί του, το φτωχό αγρότη, το χαμηλόμισθο, για τα λαϊκά στρώματα συνολικά. Θα πρέπει να πέσουν οι τιμές και να είναι ακόμα φθηνότερο ή και δωρεάν για τις πιο εξαθλιωμένες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σχετικά με το φόρο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς εξήγησε: Η ΔΕΗ πρέπει να δώσει στις επιχειρήσεις για τις ανεμογεννήτριες 87 ευρώ την ΜWh (μεγαβατώρα). Ενα μέρος το δίνει η ΔΕΗ, ενώ το τέλος που εισπράττεται από μας -ανάλογα με την κατανάλωση- πάει για να πληρωθούν οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ μέχρι να καλύψει η ΔΕΗ τα 87 ευρώ! Ενα φωτοβολταϊκό σε στέγη πληρώνεται 550 ευρώ τη MWh στον ιδιώτη. Επίσης, η ΔΕΗ βάζει ένα μέρος του ποσού και τα υπόλοιπα πληρώνονται από τους καταναλωτές. Κι ακόμα, τα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος που φτιάχτηκαν πληρώνονται ακόμα κι όταν δε λειτουργούν για να έχουν εγγυημένη λειτουργία! Ολα αυτά μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζόμενων, των λαϊκών οικογενειών κι επειδή σήμερα δεν φτάνουν ζητάνε ακόμη περισσότερα, μεγαλύτερες αυξήσεις. Αυτό είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διέξοδος, σημείωσε, είναι ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας για την Ενέργεια, όπου εκεί δε θα χωράει καμία επιχειρηματική δράση και πάλη ενάντια στα χαράτσια, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

«Το λαϊκό εισόδημα χτυπιέται με μια σειρά εξοντωτικούς φόρους και χαράτσια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2012 τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος κατά 74% θα προέρχονται από τα φυσικά πρόσωπα και το 15% από τις επιχειρήσεις, περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους ζουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο, ακόμα και πολύτεκνοι, οικογένειες με ανάπηρο άτομο, άνεργοι», είπε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Την ίδια στιγμή ελαφρύνσεις και απαλλαγές έχουν τα τουριστικά καταλύματα, τα ακίνητα άνω των 1.000 ή 2.000 τμ που δεν έχουν οικιακή χρήση, τα ακίνητα για θρησκευτικούς σκοπούς, εφοπλιστικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών έχει μειωθεί σταδιακά στο 20% με προοπτική να φτάσει άμεσα στο 15%. Οπως τόνισε, «είναι υποχρέωσή μας η μαζικοποίηση των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών, να κάνουμε συλλογική υπόθεση το πρόβλημα επιβίωσης κάθε οικογένειας. Ενα κίνημα αντίστασης από το εργοστάσιο και το γραφείο μέχρι τη γειτονιά και τις κατά τόπους εφορίες κι υπηρεσίες δημιουργώντας συνθήκες μαζικής άρνησης πληρωμών».

Κανένας μόνος του!

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι περικοπές και οι στάσεις πληρωμών στην Υγεία», επισήμανε η Λέττα Μεθωνιού από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και πρόσθεσε: «Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποσπάσει μέτρα ανακούφισης καταρχήν για αυτούς που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη είναι η οργανωμένη δράση μας, η μαζική συμμετοχή στα σωματεία με συγκεκριμένο σχέδιο». Είναι ανάγκη, οι Επιτροπές Αγώνα, τα σωματεία, οι επιτροπές του ΜΑΣ, οι σύλλογοι γυναικών και επαγγελματοβιοτεχνών να αποτελέσουν επί της ουσίας ένα δίχτυ αλληλεγγύης. Να γίνουν συζητήσεις στα ΔΣ, στις ΓΣ, συσκέψεις με την παρουσία και υγειονομικών για διαφώτιση όλων των ζητημάτων και στόχων πάλης. Να γνωρίζουμε τι γίνεται στην οικογένεια κάθε μέλους του σωματείου μας, που μπορεί να έχει ανάπηρο, να μην έχει να πληρώσει τα φάρμακά του, να έχει άνεργο. Να βγάλουμε μια επιστολή με τα τηλέφωνά μας που να λέει "είμαστε δίπλα σου". Να πηγαίνουμε μαζικά κι οργανωμένα να υπερασπιζόμαστε όσους δε δέχονται τα νοσοκομεία, επειδή είναι ανασφάλιστοι, μετανάστες κλπ. Να έχει ένα σωματείο με καλή γνώση των ανέργων που είναι ανασφάλιστοι. Κι εδώ μπορεί και το ΜΑΣ να παίξει σημαντικό ρόλο γιατί όσα παιδιά τελειώνουν τις σπουδές τους μένουν ανασφάλιστα κι έχουν δυσκολέψει οι προϋποθέσεις να έχουν βιβλιάριο πρόνοιας. Να μαζέψουμε τα βιβλιάρια και να απαιτήσουμε μαζικά στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ να σφραγιστούν τα βιβλιάρια Υγείας. Να γίνουν μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στο κλείσιμο κρεβατιών των νοσοκομείων, οι ανάπηροι να απαιτήσουν να έχουν όλοι φάρμακα. Οπως υπογράμμισε, χρειάζεται μαζική δραστηριοποίηση των μελών των σωματείων και των φορέων γιατί από τα κάτω θα έρθει η πίεση.

Για τις άμεσες πρωτοβουλίες που θα πάρει η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου μίλησε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος λέγοντας πως θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς της περιοχής για να συζητηθούν οι στόχοι πάλης όπως διατυπώθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη, αλλά και για ειδικά ζητήματα κάθε χώρου, όπως απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι κ.ά. Επίσης σχεδιάζονται κινητοποιήσεις στις εφορίες για τα κατασχετήρια που στέλνονται (σ.σ. είσπραξη από εργοδότες των χαρατσιών) και στα γραφεία ΙΚΑ και ΟΑΕΔ για να σφραγιστούν βιβλιάρια Υγείας ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ