Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΣΝΙΕ
Υπέγραψε... «νύχτα» μια μαύρη Σύμβαση!

Ολο το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσε τις αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να υπογράψει εν κρυπτώ το τσάκισμα μισθών και κατακτήσεων

Μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - σφαγείο κυριολεκτικά του μισθού, των κατακτήσεων και των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, που δίνει στους κλινικάρχες το προνόμιο να αντικαταστήσουν το προσωπικό τους με φτηνότερους, υπέγραψε «νύχτα» η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «ανένταχτοι») της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Πρόκειται για μια ΣΣΕ στο πνεύμα του νέου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Κάτω από τις μειώσεις μισθών, κάτω από τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας (σ.σ. όμιλος ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ, όμιλος ΜΑΡΦΙΝ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕΟ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ) για φθηνούς εργαζόμενους και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς έβαλαν την υπογραφή των εργαζομένων του κλάδου! Σύμβαση «οδηγός» για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, που θα εκβιάζουν και με τη «βούλα» τους εργαζόμενους για ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις.

Το ίδιο το περιεχόμενο της Σύμβασης εξηγεί το λόγο που η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ όχι μόνο συναντήθηκε εν κρυπτώ στις 28 Ιούνη με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, αλλά και δεν ενημέρωσε καν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, υπονόμευσε όλο το προηγούμενο διάστημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαθέσεις των εργαζομένων:

  • Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώνονται τουλάχιστον κατά 15%. Για παράδειγμα: Ο νοσηλευτής Β/βάθμιας εκπαίδευσης που θα προσληφθεί από 1 Ιούλη 2012 θα αμείβεται με 798,75 ευρώ μεικτά, αντί για 996,63 ευρώ που ίσχυε πριν την υπογραφή της ΣΣΕ. Αντίστοιχα, ο μισθός του νοσηλευτή Β/βάθμιας εκπαίδευσης που ήδη εργάζεται και έχει κάτω από 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα μειωθεί από 1/7/2012 στα 843,75 ευρώ (από 996,63 ευρώ).
  • Καταργούνται τα εξής επιδόματα: Νοσοκομειακό (20% επί του βασικού μισθού), γάμου (10%), χειρουργείου (από 20% πάει στα 15%), οθόνης (6,5%), τροφοκατοικίας (6%), χημειοθεραπείας (10%), επίδομα χώρου (σ.σ. υπογείου - 20,54 ευρώ), το επίδομα τέκνων (5%) θα δίνεται μέχρι 3 παιδιά.
  • Ο βασικός μισθός ανεξαρτήτως ειδικότητας από 673,40 ευρώ μεικτά μειώνεται στα 630 ευρώ μικτά.
  • Το ωράριο των εργαζομένων σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια, με επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας, αυξάνεται στις 8 ώρες, από 6 ώρες το χειμώνα και 5,5 το καλοκαίρι. Οχι μόνο θα προσφέρουν στον εργοδότη 50 ώρες το μήνα επιπλέον απλήρωτη δουλειά, αλλά θα υφίστανται σοβαρή ψυχοσωματική επιβάρυνση, καθώς είναι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολίες και άλλους κινδύνους, όπως λοιμώδη νοσήματα. Ενας όρος της ΣΣΕ που έρχεται να προστεθεί στον αντεργατικό και δολοφονικό νόμο που κατάργησε τις 30 ημέρες ειδική άδεια των ακτινολόγων για την προστασία της υγείας τους από λευχαιμία. Αντίστοιχα καταργούνται ειδικές άδειες των εργαζομένων σε χειρουργεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.
Είχαν στρώσει το έδαφος

Το έδαφος γι' αυτή τη σφαγή μισθών και δικαιωμάτων φρόντισε η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ να το στρώσει εδώ και καιρό. Τονίζοντας σε συναντήσεις με την εργοδοσία ότι δεν είναι καιρός για «επαναστατική γυμναστική» ειρωνευόμενη την αγωνιστική πρόταση των ταξικών δυνάμεων, καλώντας σε «κινητοποιήσεις» εργοδοτών του κλάδου, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αν στηριχτούν οι κλινικάρχες θα σωθούν κι οι εργαζόμενοι (βέβαια οι πρώτοι πήραν λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι) κλπ. Αυτή τη βαθιά αντεργατική στάση τους προσπάθησαν να κρύψουν και με ανακοίνωση που εξέδωσαν που, αντί να ενημερώνει τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της Σύμβασης εξαπολύει χυδαία επίθεση εναντίον του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί το έγκλημα που υπόγραψε η προδοτική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ» καλεί το κλαδικό σωματείο στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας. «Στα μουλωχτά και πίσω από την πλάτη των πρωτοβάθμιων σωματείων, των εργαζόμενων, αλλά και των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ που έχουν εκλεγεί με τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία", η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ υπέγραψε μαζί με τους μεγάλους κλινικάρχες το τερατούργημα που η ίδια ονόμασε κλαδική σύμβαση εργασίας». Το κλαδικό σωματείο της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να μην αναγνωρίσουν τη ΣΣΕ, να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, να μην επιτρέψουν «στους εργοδότες να εκβιάζουν, να απειλούν, να αφήνουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους, να απομυζούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, να μετατρέπουν την υγεία των εργαζόμενων σε αμύθητα πλούτη». «Ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Είναι η μαζική δράση μέσα από το σωματείο μας. Καμιά υποχώρηση. Κανένας μόνος τους».

Τέλος το σωματείο σημειώνει πως «το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους. Είναι άνθρωποι της εργοδοσίας. Αποκαλύπτεται γιατί η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήθελαν τις ταξικές δυνάμεις στο προεδρείο της ομοσπονδίας. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι τώρα να παραιτηθούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφαγής συνέχεια με νέα ΣΣΕ(27/9/2014)
Πρόταση μομφής και καθαίρεσης του προεδρείου της ΟΣΝΙΕ(27/7/2012)
Απαντούν με αγώνες στην εργοδοτική τρομοκρατία(27/7/2012)
«Επί ποδός» για να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη ΣΣΕ(10/7/2012)
Σε θέση μάχης για την υπεράσπιση της ΣΣΕ(9/6/2012)
Ο αντικομμουνισμός το «καταφύγιό» τους(15/3/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org