Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καταγγέλλει εργοδοτικούς εκβιασμούς ενάντια στην κλαδική σύμβαση

Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, η οποία επιχειρεί να τσακίσει την κλαδική συλλογική σύμβαση του κλάδου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οπως σημειώνει, «η εργοδοσία μέσω του Νομικού Συμβούλου του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος (ΣΕΜΕΕ) κ. Κ. Ανυφαντή γυρνά στους εργασιακούς χώρους του κλάδου με ένα επαίσχυντο κείμενο που το ονομάζουν Συλλογική Σύμβαση και εκφοβίζουν τους εργαζόμενους, θέτοντας ανεπίτρεπτα εκβιαστικά διλήμματα αποσπώντας υπογραφές για Ενωση Προσώπων "μαϊμού", τσακίζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επιβάλλοντας μειώσεις στους μισθούς έως και 40%».

Στην πράξη, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, αυτό που συμβαίνει είναι με την απειλή της απόλυσης να εκβιάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν για σύσταση Ενώσεων Προσώπων, και στη συνέχεια να επιβάλλουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θέλουν οι εργοδότες, ξηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ίδια την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Οι συμβάσεις που επιβάλλουν είναι, κατά περίπτωση, αντίστοιχες με την πρόταση που είχαν καταθέσει οι εργοδότες για τη νέα κλαδική σύμβαση, η οποία ανάμεσα στα άλλα προβλέπει την κατάργηση στα εξής: Στο επίδομα γάμου. Στην προσαύξηση στα ημερομίσθια στα περιστροφικά ταχυπιεστήρια (5%). Στην πολυετία στα 20 χρόνια που ήταν 10%. Στις συνθέσεις μηχανών. Στο πενθήμερο «Δευτέρα - Παρασκευή». Ακόμα, ζητά μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος από 10% σε 5%. Μείωση στην προσαύξηση του νυχτερινού επιδόματος από 50% στο 25%. Μείωση επιδόματος αδείας από 17 ημερομίσθια στα 13.

«Αυτή τη δουλειά σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου», καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, «την επιβλέπει προσωπικά ο Κ. Ανυφαντής με την αμέριστη βοήθεια των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η παρουσία του Κ. Ανυφαντή στους εργασιακούς χώρους του κλάδου, με εντολή της εργοδοσίας σημαίνει τσάκισμα των δικαιωμάτων μας».

Και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να αντισταθούν στις απειλές και την τρομοκρατία που επιβάλλουν ορισμένοι εργοδότες με τους ανθρώπους τους, για να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή, κανένα βήμα πίσω απ' τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Κάθε υποχώρηση σημαίνει πιο βίαιη και ασταμάτητη επίθεση από εργοδοσία, κυβέρνηση, κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα εναπομείναντα δικαιώματά μας. Ο δρόμος της ρήξης, της σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους, είναι όρος ζωής σήμερα. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ξεθεμελιώνουν τα δικαιώματά μας. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Απειλές - εκβιασμοί και τρομοκρατία δε θα περάσουν. Ο αγώνας των εργαζομένων θα τα σπάσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ