Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο καημός τους για το «δικαίωμα στην εργασία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με κάθε τρόπο προσπαθεί ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος και κατ' επέκταση η κυβέρνηση να εκφράσει τα «φιλικά» αισθήματα στην εργοδοσία του Μάνεση και στους μηχανισμούς του. Δε φτάνει που στήριξε τον Μάνεση στη χθεσινή τριμερή συνάντηση καλώντας τους ηρωικούς χαλυβουργούς να σπάσουν την απεργία τους αλλά, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση δέχτηκε ομάδα των απεργοσπαστών και μάλιστα στη συνέχεια το ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες. Και μπορεί για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου να γράφει στην ανακοίνωσή του, ότι τους υπογράμμισε πως «το δικαίωμα στην εργασία είναι εξίσου σεβαστό με το δικαίωμα στην εργασιακή διεκδίκηση», σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αποκρύψει ότι ουσιαστικά έκανε συνομιλητές τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση. Μια χούφτα ανθρώπων δηλαδή που προσπαθούν με ψευτιές, βρωμιές και συκοφαντίες εδώ και καιρό να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα και τον κόσμο προκειμένου να μπορέσει μετά ο Μάνεσης και οι βιομήχανοι να τσακίσουν όλους τους εργάτες που αντιστέκονται. Αλλωστε, η νέα συγκυβέρνηση έχει ήδη διακηρύξει πως θα προστατεύει το «δικαίωμα στην εργασία»: με στήριξη της «ανταγωνιστικότητας», με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με επέκταση της «ευελιξίας» δηλαδή με μέτρα που θα οδηγήσουν τους εργάτες ένα χρονικό διάστημα να είναι άνεργοι και το υπόλοιπο να δουλεύουν περιστασιακά και με πετσοκομμένα δικαιώματα.

Βλέπουν για 3.000 ευρώ...

Ο καθένας μας που άκουσε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Γκ. Ασμουσεν, να κλαψουρίζει για τη δυσκολία που έχει όταν ζητάει από φτωχούς λαούς να χρηματοδοτούν την Ελλάδα όπου οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι, όπως αυτός είπε, της τάξης των 3.000 ευρώ, σκέφτηκε πόσο απατεώνες είναι οι τύποι οι οποίοι προκειμένου να περάσουν τη «γραμμή», δεν διστάζουν τα ψεύτικα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν στα πορίσματά τους, να μας τα πετάνε κατάμουτρα, νομίζοντας ότι έτσι κατατροπώνουν όσους διανοούνται να μην υποτάσσονται στις φιλομονοπωλιακές επιλογές τους.

Βέβαια, αυτό που πέταξε το στέλεχος της ΕΚΤ, για τα δήθεν 3.000 ευρώ ως μέσο μισθό των εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, όχι επειδή δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα υπαρκτά δεδομένα, αλλά επειδή αλλοιώνει εντελώς και διαστρέφει πλήρως την πραγματικότητα. Οπως και να εξεταστούν τα στοιχεία που αφορούν τη μισθοδοσία στο Δημόσιο ο μέσος μισθός ούτε είναι, ούτε ήταν, ούτε πλησίασε ποτέ τα επίπεδα των 3.000 ευρώ. Το γεγονός όμως ότι το χρησιμοποίησε για να νουθετήσει όσους εξακολουθούν να αντιστέκονται στα αντιδραστικά μέτρα και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ενδεικτικό ότι αυτοί ακριβώς οι τύποι, το προσωπικό της οικονομικής ολιγαρχίας στην ΕΕ, όταν είναι να κάνουν τη δουλειά τους και να αποπροσανατολίσουν τους λαούς, είναι τόσο αδίστακτοι που μπορούν εντελώς επίσημα και από μικροφώνου να πουν κάθε είδους ψέμα.

... τους μισθούς των 1.369 ευρώ

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι τύποι, οι οποίοι από τη στιγμή που κάποιο στέλεχος της οικονομικής ολιγαρχίας λέει το οτιδήποτε, αυτοί θεωρούν κατ΄ επάγγελμα χρέος τους να εξηγήσουν, να το αναλύσουν και τελικά να το δικαιολογήσουν. Αυτό το ρόλο έπαιζαν όλα αυτά τα χρόνια οι ΠΑΣΟΚοι, οι βαρβάτοι όμως, αυτοί που δεν ανέχονταν μύγα στο σπαθί τους.

Χτες, βγήκε η Μακρή του Real FM, να μας πει πόσο αδαείς είμαστε όλοι εμείς που δεν καταλάβαμε το πνεύμα των λόγων του Ασμουσεν, ο οποίος, κατά την Μακρή απλά διαίρεσε τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο με τους 12 μήνες του χρόνου και πράγματι του προέκυψε μέσος μισθός 2.800 ευρώ.

Οχι κυρία μου. Κανένας απολύτως υπολογισμός με κανέναν απολύτως αριθμό από αυτούς που ισχύουν πράγματι, δεν δίνει τέτοιο αποτέλεσμα. Τέτοιους μισθούς βλέπουν μόνο όσοι έχουν γαλουχηθεί να πηγαίνουν κόντρα στον εργαζόμενο και κόντρα στα δικαιώματά του.

Κοντολογίς: Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, το συνολικό κονδύλι για τη μισθοδοσία όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο ήταν 12,6 δισ. ευρώ. Για πέρσι τα σχετικά χρήματα που δόθηκαν ήταν 13,65 δισ. ευρώ, το 2010 πληρώθηκαν μισθοί 14,1 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Αν διαιρέσουμε το κονδύλι των αποδοχών με τον αριθμό των προσώπων που αυτά τα χρόνια πληρώνονταν από το Δημόσιο, διαπιστώνουμε ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι της τάξης από 18.307 ευρώ το 2010 μέχρι 16.426 φέτος. Αρα, με όσες πληρωμές, 12 ή 14, και αν διαιρέσουμε τούτες τις αποδοχές δεν πλησιάζουμε στα όσα φαντάστηκε η κ. Μακρή προκειμένου να δικαιολογήσει ακόμα μια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων...

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν διαιρέσουμε τις μέσες ετήσιες αποδοχές με βάση τις 12 πληρωμές το χρόνο, ο μέσος μισθός στο Δημόσιο ξεπέρασε τα 2.000 ευρώ μόνο τις χρονιές 2007-2009. Αλλά ας μην ανησυχούν οι διάφοροι άθλιοι. Εχει ήδη καθηλωθεί στα 1.369 ευρώ και βαίνει μειούμενος...

Ο «υπεύθυνος» ΣΥΡΙΖΑ

Αφού ανέκρουσε πρύμναν από τις προεκλογικές ψηφοθηρικές του υποσχέσεις και διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους αστούς ότι θα ασκήσει «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, ήρθε η ώρα να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ -στην τάξη στην οποία δίνει εξετάσεις ως ικανός διαχειριστής των υποθέσεών της- ότι το εννοεί. Αυτό ακριβώς έκανε ο Αλ. Τσίπρας όταν από το βήμα της Πανελλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Συνεδρίου του «Economist», επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις για να προπαγανδίσει τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η ηγεσία του σχήματος στο σύνολό της ταυτίστηκε με τους Μόντι, Ολάντ και Ραχόι, εξαίροντας την υποτιθέμενη «νίκη» τους στη Σύνοδο Κορυφής, αξιώνοντας να ισχύσουν οι αποφάσεις της και για την Ελλάδα, να μπορούν δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται απευθείας από το μηχανισμό στήριξης.

Εφτασε ο Αλ. Τσίπρας να δηλώσει πως αν ήταν πρωθυπουργός, η Ελλάδα «θα ήταν βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου και θα είχε ήδη κερδίσει τουλάχιστον όσα και οι Ισπανία και Ιταλία διεκδίκησαν και κέρδισαν»! Γιατί χαίρεται ο Τσίπρας και χειροκροτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Για μια συμφωνία, προϊόν συμβιβασμού, που αφορά στα συμφέροντα των μονοπωλίων, η οποία προϋποθέτει την εφαρμογή «μνημονίων» σε βάρος των λαών και πρώτα απ' όλα του πιο σκληρού και μόνιμου μνημόνιου, που είναι η στρατηγική της ΕΕ, «Ευρώπη 2020». Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων αυτών, ο Ολάντ ανακοίνωσε ένα αιματηρό πρόγραμμα λιτότητας, ο Μόντι μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και ο Ραχόι μείωση φοροαπαλλαγών, μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση ΦΠΑ! Αυτά πρόσθετα στα όσα μέτρα είχαν ήδη λάβει γονατίζοντας τους λαούς τους. Αυτούς που στήνουν τους λαούς στον τοίχο αναγνωρίζει σαν συμμάχους του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Συνέδριο του «Economist» ο Αλ. Τσίπρας αφού επικρότησε το στόχο της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και σταθεροποίησης, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που ξέρει καλά πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, έβγαλε από τη «φαρέτρα» του προτάσεις για τόνωση της ανάπτυξης. Μια δέσμη μέτρων, την υλοποίηση των οποίων αξιώνουν μερίδες της πλουτοκρατίας και για λογαριασμό της υπερασπιζόταν σε άρθρο του τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη ο Γ. Παπανδρέου. Π.χ. ευρωομόλογο, μετατροπή της ΕΚΤ σε δανειστή ύστατης καταφυγής, χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων, φόρο Tobin και άλλα. Η αντιπολίτευση που ασκεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι «υπεύθυνη», αλλά όχι απέναντι στο λαό και τα συμφέροντά του.

Αντικειμενικά, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, όποια δύναμη δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα πορευτεί «εντός και επί τ' αυτά» του πλαισίου που διαμορφώνει η εξουσία των μονοπωλίων και η ενσωμάτωση της χώρας στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, είναι σαν να δηλώνει ότι θα πορευτεί στην πεπατημένη της σφαγής των δικαιωμάτων του λαού. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που χαράσσουν τα συμφέροντα των αστών και διαπερνά απ' άκρη σ' άκρη την ΕΕ, απολύτως δεσμευτική για νυν και επίδοξους διαχειριστές. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν και πρέπει να χαράξουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Με την οργάνωση και την πάλη τους, που να απαντά στις ανάγκες τού σήμερα, κρατώντας σταθερό τον προσανατολισμό και το στόχο για την οικοδόμηση της δικής τους εξουσίας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ολα για το μεγάλο κεφάλαιο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του τουρισμού δηλώνει ότι θα δώσει η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων της αρμόδιας υπουργού Ο. Κεφαλογιάννη. Φυσικά πρώτα θα αποκατασταθούν οι... αδικημένοι του χώρου.

Ποιοι είναι αυτοί; Οχι φυσικά οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που (και) φέτος δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Ούτε οι άνεργοι που δεν το σκέφτονται καν. Ούτε αυτοί που τα... κουτσοκαταφέρνουν αλλά πρέπει να πληρώσουν νέα χαράτσια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τη βενζίνη και τα καταλύματα.

Ούτε λόγος βεβαίως για τους... πρώην δικαιούχους της πρώην Εργατικής Εστίας. Kαμία σκέψη για τους συνταξιούχους, αυτούς που χρειάζονται ιαματικές διακοπές. Τίποτε για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών που βλέπουν και το τουριστικό εισόδημά τους να μειώνεται, εκτός από το αγροτικό.

Το θέμα δεν είναι όλοι αυτοί μα κάποιες άλλες κατηγορίες: Οι περίφημοι «tour operators» που χρειάζονται καινούργια φορολογικά κίνητρα. Oι μεγαλοξενοδόχοι που έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας. Bεβαίως και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές που δηλώνουν ότι βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση...

Οσοι δηλαδή έχουν κερδοσκοπήσει ανελέητα επί δεκαετίες (και τα κέρδη αυτά είναι πιθανότατα... αραγμένα τώρα σε κάποια ελβετική τράπεζα) και δεν ανέχονται να δούνε τα κέρδη τους να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Αυτοί είναι που χρειάζονται την κρατική προστασία με κάθε τρόπο. Με επιδοτήσεις, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με φοροαπαλλαγές. Και όπου χρειαστεί και τις δυνάμεις καταστολής, μήπως και καμία απεργία απειλήσει την εικόνα της «βαριάς βιομηχανίας», του ελληνικού τουρισμού.

Διότι σύμφωνα με τους κυβερνώντες, αυτό σημαίνει... «ανάπτυξη»! Εκείνος που παράγει τα πάντα να μην μπορεί να ξεκουραστεί έστω για μία εβδομάδα, κι αυτός που εκμεταλλεύεται τα πάντα (από τις παραλίες και τους αιγιαλούς μέχρι τους ανθρώπους) να τα έχει όλα...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Επαναδιαπραγμάτευση υπέρ της πλουτοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εάν θέλετε έστω και να μιλήσουμε, όχι να συμφωνήσουμε, για παράταση (σ.σ. του χρονοδιαγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής»), δώστε δείγματα γραφής στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές». Αυτό είναι, σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», το μήνυμα που στέλνουν οι αξιωματούχοι της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) στην τρικομματική συγκυβέρνηση. Οποία σύμπτωση! Το ίδιο ακριβώς μήνυμα είναι αυτό που έχει στείλει από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η νέα συγκυβέρνηση... στην τρόικα: επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, ως δείγμα γραφής της αποφασιστικότητας να φέρει σε πέρας το σύνολο του προγράμματος, δηλαδή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων του νέου μνημονίου. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο εξέφρασε τη βούληση της συγκυβέρνησης η επιστολή του Αντ. Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ με την οποία δήλωνε ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους και σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος». Το συμπέρασμα είναι προφανές. Κυβέρνηση και τρόικα συνεργάζονται άψογα γιατί συμπίπτουν πλήρως στον ίδιο στρατηγικό στόχο, της εξόδου δηλαδή από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων, βουλιάζοντας το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Πανίσχυρο εργαλείο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι οι «διαρθρωτικές αλλαγές». Πίσω από τον εύηχο αυτό όρο κρύβεται ένα «όπλο μαζικής καταστροφής» και κατεδάφισης των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της άγριας λιτότητας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ακριβώς γι' αυτό η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τίποτα που να προστατεύσει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα είναι αποφασισμένη να θυσιάσει ολοένα και περισσότερα, προκειμένου να κερδίσει κάτι παραπάνω για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ρευστότητα, φοροαπαλλαγές και μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.ο.κ.

Να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός

Χωρίς προηγούμενο είναι η άγρια φοροληστεία σε βάρος του λαού. Τα στοιχεία είναι πράγματι τρομακτικά. Φέτος θα πληρώσει στην εφορία 4 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, πέρσι τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν στην εφορία 1,1 δισ., αλλά φέτος υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 5,1 δισ. ευρώ! Τα ειδοποιητήρια και εκκαθαριστικά της εφορίας έχουν αρχίσει να πέφτουν «βροχή», ενώ τα χαράτσια δεν έχουν τελειωμό: Εκτός από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος λόγω μείωσης αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και της εισφοράς αλληλεγγύης, έρχονται άλλοι επτά φόροι που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι πρόκειται για ένα μικρό μέρος της ασύλληπτης φορολεηλασίας σε βάρος του λαού, που την ίδια στιγμή τα εισοδήματά του μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σε κανονική και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Τα σενάρια για περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία δεν ανακουφίζουν καθόλου την κατάσταση. Την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο απαλλάσσεται διαρκώς από φορολογικά βάρη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο σύνολο των 55 δισεκατομμυρίων που είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα νομικά πρόσωπα (ανώνυμες εταιρείες) θα δώσουν μόνο 2,1 δισ., δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό. Είναι ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να οργανώσει την πάλη του γύρω από συγκεκριμένους στόχους πάλης, γιατί είναι αδύνατον, με την κατάντια των μισθών, να πληρωθούν οι φόροι που εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά άδικοι. Εγκαιρα το ΚΚΕ είχε προτείνει ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, όπως θέσπιση αφορολόγητου στη λαϊκή οικογένεια έως 40.000, όπου πρέπει να υπολογίζεται επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί. Ταυτόχρονα το μεγάλο κεφάλαιο πρέπει να φορολογηθεί με 45%... Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που πρέπει να περάσει παντού είναι ένα: Κανένας μόνος του, οργάνωση και αλληλεγγύη.

Φούμαρα οι «δεσμεύσεις»

Ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο» κάλεσε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να δώσουν εξηγήσεις γιατί «νέρωσαν» τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Να λοιπόν η... φιλολαϊκή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατά το ΣΥΡΙΖΑ είχαν φιλολαϊκές δεσμεύσεις, αλλά τώρα τις νέρωσαν! Μάλλον το έκαναν για να τους δώσουν αντικείμενο αντιπολίτευσης. Εντάξει λοιπόν. Αλλά πριν ζητήσει εξηγήσεις από τους άλλους, γιατί δεν δίνει το καλό παράδειγμα εξηγώντας ο ίδιος τι απέγιναν οι κάλπικες υποσχέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε λαϊκές ψήφους;

Η «καταγγελία του μνημονίου» έγινε επαναδιαπραγμάτευση. Η ανακήρυξη της τρόικας από «ανεπιθύμητη στην Ελλάδα» έγινε «θα την υποδεχτούμε αν ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιούνη». Εδώ μάλιστα ακόμα και η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου πάει περίπατο. Αφού στη Σύνοδο Κορυφής δεν συμφωνήθηκε μόνο η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από το μηχανισμό στήριξης. Αποφασίστηκε ακόμα ότι όσες χώρες το κάνουν αυτό, αυτομάτως θα υπογράφουν νέα μνημόνια, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα σ' αυτά που ήδη εφαρμόζουν. Παραπέρα, το «θα καταργήσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ» έγινε... γαργάρα και ούτε καν τη λέξη κατάργηση δεν τόλμησε να ψελλίσει ο Αλ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη ΔΕΗ. Το ίδιο «γαργάρα» κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα προ μνημονίου επίπεδα. Τώρα μιλάει για «πάγωμα» στο σημείο όπου έχουν φτάσει, εξευτελιστικό ούτως ή άλλως.

Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας την άσκηση της αστικής διαχείρισης θα ξεχάσει και το... όνομά του σε λίγο. Οχι βεβαίως πως οι υποσχέσεις του ήταν φιλολαϊκές. Αλλά λέμε... Καλό και πρέπον όμως είναι ο λαός να θυμάται καλά, να βγάζει συμπεράσματα και να τα μετουσιώνει σε πράξη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

Η προχτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, στην Αθήνα, καθώς και όσες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους στόχους πάλης που αποφασίστηκαν, ανοίγουν ένα πολύ σημαντικό δρόμο για την οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης ώστε να αντιμετωπιστούν τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας πρώτα απ' όλα στα φλέγοντα ζητήματα της Φορολογίας, της Υγείας - Πρόνοιας και του Φαρμάκου. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη λαϊκή πάλη, καθώς η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική οικονομική κρίση να βαθαίνει και στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Οι συνέπειες κατά των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, είναι τεράστιες με αύξηση της ανεργίας, δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, φοροληστεία, αδυναμία να έχουν φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας, κλείσιμο μικρομάγαζων κλπ.

Καθίσταται, λοιπόν, απαραίτητη η αντίσταση στην επέλαση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαϋλώνονται από τη βαριά φορολογία, ενώ, ταυτόχρονα, το πλέον πολύτιμο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της υγείας και της πρόνοιας, γίνεται είδος πολυτελείας για τις λαϊκές οικογένειες. Η προστασία των εργαζομένων από τις συνέπειες της κρίσης καθίσταται κρίσιμος κρίκος για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι, μέσα από το ξεδίπλωμα της δράσης τους να ανοίξουν μέτωπο ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, με στόχο την τελική ανατροπή της. Το πλαίσιο και οι στόχοι πάλης που αποφασίστηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη, μπορούν να μετατραπούν σε εργαλείο δουλειάς, απ' όπου θα ξεδιπλώνονται πλούσιες δράσεις των σωματείων και των συνδικάτων στους τόπους δουλειάς, τους κλάδους, των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές κάνοντας πράξη το σύνθημα: «Κανένας μόνος του. Οργάνωση και αλληλεγγύη».

Σε αυτή τη διαδικασία κρίσιμο ρόλο θα παίξει η οργάνωση και η μαζικοποίηση των συνδικάτων. Απαιτείται η οργάνωση των εργαζομένων να περάσει σε άλλο επίπεδο, με καλά επεξεργασμένο σχέδιο, αξιοποίηση όλο και περισσότερων δυνάμεων και επιμονή στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό συνεπάγεται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μπαίνουν στη δουλειά, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράση. Κρίσιμο σημείο είναι να ξεπερνιούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες αποτελούν σημαντικό βαρίδι στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αφού με τη δράση τους δρουν διαλυτικά και υπονομευτικά στη συσπείρωση των εργαζομένων που θα αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας και των γυναικών, χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους. Οι συσκέψεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, αναδεικνύουν την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα συντονίζουν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, στον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, γιατί ο πλούτος που παράγουν μπορεί να τις ικανοποιήσει. Μόνο με τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων που χτυπιούνται από την κρίση και την ταυτόχρονη οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας στη βάση, που θα μεγαλώνει το μπόι της και θα αποτελεί το αντίπαλο δέος στους κεφαλαιοκράτες και στα κόμματά τους, ο λαός μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ