Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Προβλήματα στις απομακρυσμένες περιοχές

Η έναρξη εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από προχτές, δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο πρόβλημα στους κατοίκους των ορεινών και απομακρυσμένων από τις πόλεις χωριών, καθώς οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, λόγω έλλειψης του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, μελάνι κλπ.), αλλά και της αδυναμίας σύνδεσης με το διαδίκτυο, αδυνατούν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς να μένουν χωρίς φάρμακα.

Η χειρόγραφη συνταγογράφηση, με το παλιό σύστημα, κοστίζει πολύ στους γιατρούς, αφού για κάθε μία που θα εκδίδει θα πληρώνει, ως «πρόστιμο», από την τσέπη του 1 ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι ένας γιατρός περιφερειακού ιατρείου μπορεί να εκδώσει μέχρι και 70 συνταγές ημερησίως, το συνολικό «πρόστιμο» που καλείται να πληρώσει φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική απόφαση να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων από την 1η Μάη 2012 αποδείχθηκε ανεδαφική, με δεδομένο ότι τα Κέντρα Υγείας και κυρίως τα περιφερειακά ιατρεία που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, ιδίως του πρώην ΟΓΑ, δε διαθέτουν τις κατάλληλες και απαραίτητες υποδομές. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα και έδωσε παράταση, υποσχόμενο την απόκτηση εξοπλισμού, πλην όμως, όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ