Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αμοιβαίες υποχωρήσεις προς αποφυγή σύγκρουσης

Την προσπάθεια εξομάλυνσης της εσωκομματικής κρίσης, που έδειχνε να διογκώνεται το τελευταίο διάστημα, «μαρτυρά» το σχέδιο πολιτικής απόφασης που θα επεξεργαστεί η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού και θα κατατεθεί προς έγκριση στην ΚΠΕ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων από τις δύο αντιλήψεις που συγκρούονται στο εσωκομματικό πεδίο - της ηγεσίας για δημιουργία «αριστερού πόλου» και αυτή της μειοψηφίας των ανανεωτών που τάσσεται υπέρ των συγκλίσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπου εντάσσουν και το ΠΑΣΟΚ - ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΝ δε θα υιοθετήσει καμία από τις δύο και αυτόνομα θα κινηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στην ΠΓ δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, ωστόσο ικανοποιημένοι από το σημείο που αποκλείει τα περί «αριστερού πόλου», δήλωσαν ότι δε θα κατεβάσουν στην ΚΠΕ δικό τους σχέδιο απόφασης και θα ψηφίσουν λευκό. Κατόπιν αυτών όλα δείχνουν ότι ο κίνδυνος της σύγκρουσης απομακρύνθηκε, αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, αν θιχτούν οι κατηγορίες που το προηγούμενο διάστημα η μία πλευρά εκτόξευε εναντίον της άλλης.

Στο σχέδιο πολιτικής απόφασης αναφέρεται, ενόψει και της συγκρότησης του φόρουμ της κεντροαριστεράς στις 10 του μήνα, πως «οι θεωρίες περί του κεντροαριστερού πόλου που θα αντιπαρατεθεί στην κεντροδεξιά, με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ (...) εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους εκλογικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ».

Ακολουθεί η αναφορά στον «αριστερό πόλο», ο οποίος δεν μπορεί να επιτευχθεί - γιατί άλλο; - εξαιτίας του ΚΚΕ και της «προγραμματικής του αγκύλωσης, της επιλογής περιχαράκωσής του με τη γραμμή του μετώπου, της εμμονής του στη μη ανάπτυξη φυσιολογικών σχέσεων με τον ΣΥΝ». Διευκρινίζεται όμως ότι αυτό δεν αποκλείει την κοινή δράση, όπου είναι προγραμματικά εφικτό...

Κατά τα άλλα, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν κατανοεί σωστά τα πράγματα και κάνει... κακές επιλογές, επιδεικνύει δηλαδή... «εμμονή σε αντικοινωνικές επιλογές», «αφωνία και αδυναμία» στην ευρωπαϊκή της πολιτική, ενώ «αποτυγχάνει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα» της ΟΝΕ!!!

Διαπιστώνεται πως «η κυβερνητική πολιτική έχει μπει σε περίοδο δοκιμασίας και αμφισβήτησης» γεγονός που καθιστά «προνομιακό το πεδίο της προγραμματικής αντιπαράθεσης» και επιτρέπει στο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα να «επαναθεμελιώσει μια στρατηγική της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς» για την οποία δεν αρκούν «τα παραδοσιακά αντιπολιτευτικά κλισέ» ούτε «η επισήμανση των παραδοσιακών και διαχρονικών στρεβλώσεων (!) του ελληνικού καπιταλισμού και του κρατικού συστήματος», αλλά απαιτεί «συστηματική κριτική στις επιλογές της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Τη σοσιαλδημοκρατία από την οποία, βέβαια, ο ΣΥΝ δε διαφοροποιείται. Αλλωστε, η κριτική του επικεντρώνεται στις «επιλογές» της, αποκρύβοντας επιμελώς ότι στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς που ο ΣΥΝ την αποδέχεται, όπως θα δούμε και παρακάτω, η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει καμία απολύτως επιλογή πλην αυτών που ακολουθεί και εφαρμόζει. Τώρα σε ό,τι αφορά στα περί «κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου της αγοράς μέσω της ανανέωσης και της διεθνοποίησης της πολιτικής και της δημοκρατίας, της αξιοποίησης κρατικών και διακρατικών θεσμών...», δεν πρόκειται παρά για «παραμύθια» για αποκοίμιση των λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΝ με ορίζοντα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έχουν να κάνουν με την «ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», με την «αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική», την «προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές» κ.ά. Χαρακτηρίζεται δε στο σχέδιο πολιτικής απόφασης σταθμός αυτής της πορείας το προγραμματικό συνέδριο το Φθινόπωρο, ενώ αναφέρεται ότι «η πολιτική αποτίμηση και η διεξοδική συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις για τις αποφάσεις και την πολιτική του κόμματος θα συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, στην αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας και της δημόσιας εικόνας και θα αποτρέψει την καλλιέργεια συγχύσεων και αμφισημιών ως προς την πολιτική του ΣΥΝ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ