Επιμονή στην "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντάς την, όμως, τώρα, ως πρόταση "κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων", ψήφισε η ΚΠΕ του ΣΥΝ την Κυριακή, εγκρίνοντας με δύο ψήφους κατά και δύο λευκά τη σχετική πρόταση της ηγεσίας του κόμματος. Πρόκειται για μια απόφαση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "πρόταση - λάστιχο" ή "σούπα που τα χωράει όλα" και που, όπως πολλοί επισήμαναν "μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα κατά τις επιδιώξεις του". Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως ακόμα και κατά τη διάρκεια των τριήμερων συζητήσεων - Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή- οι ομιλητές, ανάλογα με την τάση, έδιναν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την προτεινόμενη συνεργασία.
Ακριβώς, λοιπόν, η ασάφεια στη διατύπωση έδωσε τη δυνατότητα στην τάση της Ομάδας Παπαγιαννάκη (των λεγόμενων Σημιτικών) να υπερψηφίσει την απόφαση. Στελέχη της ομάδας αυτής, απλώς, εξέφραζαν το φόβο μήπως με τον τρόπο που τίθενται κάποιες προϋποθέσεις (για απλή αναλογική και αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής) χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα, για να μην αρχίσει ο διάλογος για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ, πρόσθεταν, πώς η προβολή της άποψης για διάλογο με το ΚΚΕ είναι προσχηματική, αφού το κόμμα αυτό έχει διαφορετική στρατηγική και βεβαίως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΣΥΝ, επομένως τόνιζαν είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους οπαδούς μας. Αλλωστε, αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν πολλά τα στελέχη του ΣΥΝ, της προεδρικής πτέρυγας, προεξάρχοντος, γιαμια ακόμα φορά, του Π. Κουναλάκη - που δεν έχασαν την ευκαιρία να κατηγορούν το ΚΚΕ "διά πάσαν νόσον" του ΣΥΝ!
Σε γραπτή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα στελέχη της ομάδας αυτής αναφέρεται πως: "Η σημερινή απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ συνιστά ένα πρώτο βήμα καθυστερημένο και ανολοκλήρωτο, αλλά σημαντικό, προς την κατεύθυνση της σύγκλισης και της συνεργασίας των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που θα εκφραστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό το βήμα που εναρμονίζεται με τις ελπιδοφόρες εξελίξεις που σημειώνονται στον ευρύ χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανταποκρίνεται στα "μηνύματα" και τους συσχετισμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών και ανοίγει μια νέα φάση για τον ΣΥΝ, πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι' αυτό τη στηρίξαμε κριτικά. Αυτό το βήμα, όμως, πρέπει να γίνει γοργός βηματισμός...".
Από την άλλη, στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, θεωρούσαν πως η απόφαση "διαχωρίζει το ΣΥΝ από τα σενάρια της κεντροαριστερής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ" (!), αφού κάνει λόγο για αλλαγή εκλογικού συστήματος και πως δε γίνεται διάλογος μ' αυτήν την κυβερνητική πολιτική, που θα εμφάνιζε το κόμμα να στηρίζει την κυβέρνηση.
Με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών διάχυτη ήταν η ανησυχία για την επόμενη μέρα του ΣΥΝ. Πολλά μέλη της ΚΠΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος και, αναφερόμενα στο σχέδιο απόφασης, έκαναν λόγο για "σχέδιο διαχείρισης της στασιμότητας του ΣΥΝ" (Π. Τρυγάζης). Αλλα στελέχη τους ζητούσαν "αυτοκριτική για τις επιλογές που έγιναν κεντρικά" και έκαναν λόγο για "φαινόμενα ρηγματώσεων στη βάση του Συνασπισμού γιατί υπήρχε ασάφεια στην πολιτική μας" (Γ. Δραγασάκης). Για "καμπανάκι που, αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, θα το αισθανθούμε ως οδυνηρή πολιτική ήττα" έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης και μίλησε για "αφόρητο μιμητισμό και αναπαραγωγή μοντέλων ή απλουστευτική, μηχανική μεταφορά μοντέλων της Ευρώπης". Ο Ν. Βούτσης μίλησε για "πολύ μεγάλα προβλήματα σ' όλο το ΣΥΝ, προϊούσα δραματικά, συμποσούμενη κατάσταση παραγοντισμών, προσωπικών επιλογών", ενώ άλλα στελέχη έκαναν λόγο για εξουσιομανία, κυβερνητισμό κλπ. κάνοντας έκκληση να παρθούν μέτρα οργανωτικά, και με αλλαγή του καταστατικού.