Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επείγον καθήκον η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος
  • Πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 31ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ
  • Χαιρετιστήριο της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

ΜΟΣΧΑ (του απεσταλμένου μας Ε. Βαγενά). -

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, 31 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη στη Μόσχα το 31ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 415 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα που δρουν στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και είναι μέλη της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, καθώς και αντιπροσωπείες 26 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από χώρες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και του ΚΚ Ελλάδας, μ' επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν αναφέρθηκε στο διάστημα που πέρασε από το 30ό Συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και σημείωσε πως αυτή την περίοδο το κομμουνιστικό κίνημα δυνάμωσε σε μια σειρά πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ παντού πλέον έχουν επανεμφανιστεί τα κομμουνιστικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες δρουν σε δύσκολες συνθήκες, κάτω από καθεστώς διώξεων, σε συνθήκες παρανομίας και ημιπαρανομίας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αύξηση της δύναμης των κομμουνιστών στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αρμενία και τη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των αντιδράσεων, των κινητοποιήσεων και των απεργιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι κομμουνιστές να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Το Συνέδριο απασχόλησε και η πορεία ενότητας των κομμουνιστικών κομμάτων σε καθεμιά από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Στη σχετική απόφαση του Συνεδρίου σημειώνεται πως τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους, τις λαϊκές κινητοποιήσεις και καλούνται να κατεβαίνουν στις εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια. Το Συνέδριο χαιρέτισαν ορισμένες ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ τους και η αντιπροσωπεία του ΚΚ Ελλάδας. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέων καθοδηγητικών οργάνων, νέο Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και ΚΕΕ. Πρόεδρος του Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο Ολέγκ Σένιν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μόσχα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με τα ηγετικά στελέχη όλων σχεδόν των κομμουνιστικών κομμάτων των πρώην Σβιετικών Δημοκρατιών. Συναντήθηκε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ, με τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, με τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Τατζικιστάν Σ. Σαμντόλοφ, τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας Βίκτορ Τσίκιν, με τον ηγέτη των κομμουνιστών της Λετονίας Αλφρέντ Ρούμπιξ και με άλλους συντρόφους.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους συνέδρους του 31ου Συνεδρίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, προς όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα που αποτελούν την ένωση αυτή, καθώς και προς όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της πρώην ΕΣΣΔ.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πριν λίγο καιρό σε πολλές χώρες του κόσμου, έγιναν αισθητά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, η κατάρρευση της τεχνητής ευφορίας που είχε δημιουργήσει σε πολλούς η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.

Η κατάσταση αυτή που συνδέεται με την προσπάθεια των μονοπωλίων να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους, συνοδεύεται σ' όλον τον κόσμο από μια άγρια επίθεση σε βάρος των κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και άλλων εργαζόμενων. Μάλιστα στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης βλέπουμε να έχουν επιστρατευτεί για την υλοποίηση, αυτών των μέτρων, σοσιαλδημοκρατικές - "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις.

Και στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή και των άλλων κομμάτων έχει μετατρέψει την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) σε "εθνικό στόχο", απαιτώντας από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις συνεχιζόμενες περικοπές στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση του εισοδήματός τους, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Το ΚΚΕ αντιστέκεται σ' αυτές τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, και αποκαλύπτει στο λαό της χώρας μας, πως αυτή δεν αποτελεί ένωση των λαών της Ευρώπης, αλλά ένωση του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, γι' αυτό κι οι στόχοι που βάζει, όπως η ΟΝΕ, δεν είναι (όπως καθημερινά αποδεικνύεται) σε όφελος, αλλά σε βάρος των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη χώρα μας έχει επίσης εναρμονιστεί και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση του ιμπεριαλιστικού αυτού οργανισμού προς Ανατολάς. Συμμετέχει, επίσης, στη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε μηχανισμό επέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών, κάτι που βλέπουμε να γίνεται στις μέρες μας στη Νέα Γιουγκοσλαβία, αλλά και σε όργανο πρόληψης και καταστολής των λαϊκών κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ αγωνίζεται σήμερα για την ανάπτυξη της πάλης του μαζικού και συνδικαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ταυτόχρονα, δρα συνδυασμένα και εντατικά, για να συγκροτηθεί στην Ελλάδα ένα ισχυρό Λαϊκό Μέτωπο, στο οποίο καλούνται να συσπειρωθούν, να ενώσουν τις προσπάθειές τους όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αντιπαλέψουν τα σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Η πρόσφατη επιτυχία των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που υποστήριξε το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, με την εκλογή 77 δημάρχων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά που αυτά συγκέντρωσαν σε εργατικές συνοικίες και σε περιοχές που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σκληροί, ταξικοί αγώνες, δείχνει πως κερδίζει νέο έδαφος η ιδέα της συγκρότησης του Μετώπου των λαϊκών δυνάμεων στη χώρα μας. Ενα Μέτωπο αντιιμπεριαλιστικών δημοκρατικών δυνάμεων πάλης που σε τελική φάση θα ανοίξει και το δρόμο για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα.Αγαπητοί σύντροφοι,

Στη συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που έγινε φέτος το Μάη στην Αθήνα, το Κόμμα μας σημείωσε πως έχει αυξηθεί επιτακτικά η ανάγκη τα ΚΚ να συντονίσουν τη δράση τους και να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Ωστε να αντιμετωπιστεί η επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια στους λαούς από τέτοιους ισχυρούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως είναι το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κι η Παγκόσμια Τράπεζα. Ελπίζουμε πως η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και τα κόμματα που την απαρτίζουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια.

Δεν μπορεί να έχει ουσιαστικές και σταθερές επιτυχίες η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ο αγώνας για το σοσιαλισμό, εάν το κομμουνιστικό κίνημα είναι οργανωτικά και ιδεολογικά κατακερματισμένο. Η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι επείγον καθήκον. Το ΚΚΕ θεωρεί πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, τέτοιες όπως είναι: η αναγνώριση της επαναστατικής θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, η αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής του σοσιαλιστικού συστήματος του 20ού αιώνα, η υποστήριξη του προλεταριακού διεθνισμού, κόντρα στις εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, στην υλοποίηση των αποφάσεών του, καθώς και την ισχυροποίηση και ανάπτυξη του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής κατακραυγή(2006-01-21 00:00:00.0)
Να μην περάσει η επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας(2005-04-19 00:00:00.0)
Χαιρετισμός της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ(1998-06-05 00:00:00.0)
Αλλο ένα βήμα στην ενότητα των κομμουνιστών(1997-11-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-05-22 00:00:00.0)
Ζυμώσεις για το 30ό Συνέδριο(1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ