Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καθιερωμένος δικομματικός "καβγάς"

Με το τέλος της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ άρχισε ο καθιερωμένος γύρος δικομματικού "καβγά" ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Κ. Σημίτη, ο οποίος πέρα από τα όποια φραστικά σχήματα αποκάλυψε την ουσιαστική ταύτιση των δύο κομμάτων στα ουσιαστικά πολιτικά θέματα. Τον "καβγά" αυτόν το σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα αρχίζοντας την ομιλία της ως εξής:

"Αν αυτός ο διάλογος συνεχιζόταν μέχρι το πρωί, αν πρόβλεπε ο κανονισμός κάτι τέτοιο, θα ήταν ίσως ευκολότερο στον ελληνικό λαό να καταλάβει, ή σε εκείνα τα τμήματα του ελληνικού λαού που δε μας καταλαβαίνουν να κατανοήσουν γιατί λέμε εμείς ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της ΝΔ. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί θίχτηκαν ορισμένοι, ιδιαίτερα από την κυβερνητική πλευρά, όταν προεκλογικά είπαμε τι ΠΑΣΟΚ, τι Νέα Δημοκρατία.

Σε ζητήματα στρατηγικής στην ΟΝΕ, στο ΝΑΤΟ κλπ. πού είναι οι διαφορές; Ολος ο καβγάς είναι οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, οι ρυθμοί πραγματοποίησης των στόχων της ΟΝΕ κλπ. Δηλαδή, διαφορές που μπορεί να υπάρξουν και στα πλαίσια ενός κόμματος. Πάντα θα υπάρχουν διαφορές τακτικής και στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης και στο εσωτερικό μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και ενός κόμματος. Είναι πολύ φυσιολογικό.

Επειδή γίνονται διάφοροι υπαινιγμοί όσον αφορά τον αντιπολιτευτικό αγώνα του ΚΚΕ, εμείς να επαναλάβουμε και από αυτό το βήμα, για άλλη μια φορά, το εξής:

Κριτήριο για μας διαχωρισμού της πολιτικής των κομμάτων δεν μπορεί να είναι γενικά οι τίτλοι "ανάπτυξη της Ελλάδας" και "ενοποίηση της Ευρώπης", διότι δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα κόμμα μέσα στην Ελληνική Βουλή που να μην υιοθετεί και να εννοεί αυτούς τους τίτλους, που όμως ο δρόμος δεν είναι ένας και ενιαίος. Και από αυτή την άποψη για μας κριτήριο διαχωρισμού μας με την πολιτική των άλλων κομμάτων είναι η στάση απέναντι στην ΟΝΕ. Είναι κρίσιμο πραγματικά ζήτημα και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσαν εκεί την ομιλία τους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ