Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός της Λέσβου αντιστέκεται στο μαρασμό

Ολοκληρώθηκε χτες αργά το βράδυ η διήμερη επίσκεψη και περιοδεία στο νησί της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα

Με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΛΕΣΒΟΣ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Ζαγγανάς ΦΩΤΟ: Μανώλης Πάκιας).-

Με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης και με την ΤΕΔΚ και τους δημάρχους του νησιού συναντήθηκε, χτες, δεύτερη μέρα της περιοδείας της στη Μυτιλήνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, της περίθαλψης, αλλά και για τα τοπικολαϊκά, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κάτοικοι της Λέσβου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν και ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, όπως και ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου, Απόστολος Κοσμόπουλος, επισκεπτόμενη την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενημερώθηκε από τον πρύτανη, Θεμιστοκλή Λέκκα, για τα σοβαρά προβλήματα υποδομής και χρηματοδότησης του Ιδρύματος. Για τα προβλήματα διοίκησης και στελέχωσης ορθολογικής του Πανεπιστημίου, που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική και εκπαιδευτική κουλτούρα. Ιδιαίτερα θίχτηκαν τα προβλήματα υποβάθμισης της ανώτατης Παιδείας με την προώθηση της εφαρμογής της γνωστής απόφασης της Μπολόνια για την ανώτατη εκπαίδευση, απόφασης που, όπως εκτίμησε ο πρύτανης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Από την ομιλία στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης
Από την ομιλία στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης
Η Αλέκα Παπαρήγα, με τη σειρά της, έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση από την τυχόν εφαρμογή των νέων αυτών αντιεκπαιδευτικών σχεδίων. Οι αποφάσεις της Μπολόνια οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης και στη δημιουργία, από τη μια μεριά, μιας ελίτ, που θα μπορεί να πληρώνει για να έχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, και από την άλλη των πολλών, που θα μένουν σε χαμηλό επίπεδο κατάρτισης ουσιαστικά, οι οποίοι θα παίρνουν ένα υποβαθμισμένο πτυχίο και θα ικανοποιούν το στόχο για ευέλικτο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Περισσεύουν τα προβλήματα στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο

Στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Λέσβου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση και τα σωματεία των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικών κλπ. Από τη σχετική ενημέρωση, ιδιαίτερα των εργαζομένων, αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και τους εργαζόμενους σ' αυτό, με σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Λέσβου.

Το κτιριακό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και γι' αυτό οι εργαζόμενοι διεκδικούν το χτίσιμο νέου νοσοκομείου και όχι «μπαλώματα» στο παλιό με επεκτάσεις, που δεν είναι λειτουργικές. Σ' αυτήν την περίπτωση τα υπάρχοντα κτίρια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση.

Η στελέχωση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό κυρίως, είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Γιατί λείπει και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα δύσκολα να καλύπτονται οι εφημερίες, ενώ η κυβέρνηση περικόπτει και τις σχετικές αναγκαίες δαπάνες για τις εφημερίες. Ετσι, δημιουργείται πρόβλημα ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών. Οσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζεται στην κάλυψη μόλις του 70% των οργανικών θέσεων που προβλέπονται με το οργανόγραμμα του 1986, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί 5 νέες κλινικές! Αυτό σημαίνει πως οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ανάγκες των νέων κλινικών καλύπτονται από το ανεπαρκέστατο προσωπικό, που γίνεται ακόμα πιο ανεπαρκές λόγω των αδειών, οι οποίες είναι αδύνατο να καλυφθούν ομαλά.

Οι γιατροί ενημέρωσαν ότι, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ., έχουν ριζική διαφωνία με το νέο νόμο του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία και τα μέτρα που παίρνονται. Εξέφρασαν ανησυχίες για τις αρνητικές εξελίξεις, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας με διάφορες μορφές. Οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης οι γιατροί αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε ομήρους στα χέρια της κυβέρνησης...

Χρόνια σχεδιάζονταν τα μέτρα

Παρεμβαίνοντας η Αλέκα Παπαρήγα, αφού αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, για ίση δωρεάν δημόσια υγεία και ασφάλιση σε όλους τους πολίτες, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφθούν γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αλλά αντίθετα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα υγείας. «Δε λύνονται τα προβλήματα ενώ είναι εξόφθαλμα», είπε, για να προσθέσει: «Εδώ και χρόνια σχεδιάζονταν αυτά τα μέτρα γι' αυτό δεν ήθελαν να λύσουν τα προβλήματα, να πάρουν προσωπικό και μέτρα αντιμετώπισής τους. Ετοιμάζουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και, π.χ., με τα ΠΕΣΥ τις μεθοδεύουν. Σκεφθείτε, κάποιους εκσυγχρονισμούς θα κάνουν, αλλά ποιοι θα ωφεληθούν; Οι λίγοι. Οι πολλοί, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώνουν επιπλέον».

Με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντηση αυτή στο νοσοκομείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι γιατροί έχουν μια συγκεκριμένη και καθαρή εικόνα, ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αποσκοπούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας. Με ποια έννοια: Θα διατηρηθεί ένας ισχνός δημόσιος τομέας, ο οποίος θα δίνει πολύ φθηνές υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα. Και αν θέλεις να έχεις καλύτερες και σύγχρονες υπηρεσίες, θα πρέπει να βάζεις το χέρι σου βαθιά στην τσέπη. Οι εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Υγείας θα γίνουν χειρότερες, όπως και όλων των εργαζομένων. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει το ζήτημα για ένα ενιαίο κοινό μέτωπο πάλης όλων - γιατί το θέμα της Υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Υγεία - ούτως ώστε να παρεμποδίσουμε και να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, και, αντίθετα, οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν σύγχρονες κατακτήσεις στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το απόγευμα στα ΜΜΕ, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά τη διήμερη επίσκεψή της στο νησί. Ειδικότερα στάθηκε στο ζήτημα του ελαιολάδου και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα, που πλήττεται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Πρόβαλε την ανάγκη οι ελαιοπαραγωγοί να διεκδικήσουν συντονισμένα τη στήριξη της καλλιέργειας και των προϊόντων τους. Να απαιτήσουν μιαν άλλη φιλολαϊκή αγροτική πολιτική, που θα στηρίζει τον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό σε όφελος του αγροτικού εισοδήματος και της ντόπιας παραγωγής. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης που διεξάγουν οι κάτοικοι της Λέσβου και ευρύτερα, αγώνα που πρέπει να συνεχίσουν και να εντείνουν όπως τόνισε.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα, αργά το βράδυ πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων της Μυτιλήνης στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου για την Κοινωνική Ασφάλιση και αναφέρθηκε σ' όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ για την κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες να μην επιτρέψουν, με τον αγώνα τους, να περάσουν τα καταστροφικά μέτρα, αλλά, αντίθετα, να διεκδικήσουν βελτίωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - περιοδείες(2021-06-08 00:00:00.0)
Κάτοικοι και υγειονομικοί αύριο στο υπουργείο Υγείας(2013-06-06 00:00:00.0)
Μπλόκο στα χαράτσια(2011-01-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-01-13 00:00:00.0)
Κοντά στους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς το ΚΚΕ(2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ