Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
K. ΣΗΜΙΤΗΣ
Οχι σε διπλή ονομασία για την ΠΓΔΜ

H ελληνική κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί διπλή ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ν. Κωνσταντόπουλου.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη γειτονική χώρα είναι στη βάση μιας διεθνούς ονομασίας, αλλά οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα και δεν υπάρχει μια εξέλιξη άξια λόγου, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή ή τα πολιτικά κόμματα. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι από όλα τα κόμματα της χώρας μας «υπάρχει η διάθεση για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μιας λύσης που μπορεί να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές». Κάλεσε δε την ηγεσία της γειτονικής χώρας να συνειδητοποιήσει ότι η λύση του προβλήματος της ονομασίας δεν επιδέχεται άλλες αναβολές.

Αναφερόμενος στη στάση των προηγούμενων ετών έκανε λόγο για «αδιέξοδες προσεγγίσεις του παρελθόντος» και είπε ότι δηλώσεις ενώπιον της Βουλής όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις είναι αρνητικές και «εξυπηρετούν μία άποψη εσωτερικής αναμέτρησης».

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να συγκληθεί διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα αλλάξει την προηγούμενη απόφαση του 1992, που έλεγε ότι δε θα αναγνωριστεί κράτος, στο οποίο θα περιέχεται η λέξη Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την απόφαση η μόνη που είχε διαφωνήσει ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενώ η τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη είχε συνταχθεί με την «ονοματολογία». Αυτό έδωσε αφορμή στον πρωθυπουργό να υπαινιχθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την ερώτηση για να «αδειάσει» τη Μ. Δαμανάκη, λέγοντας ότι [δεν ξέρω από ποια σκοπιμότητα ιστορική ή όχι» έγινε η ερώτηση «ελπίζω να μην είναι μία σκοπιμότητα πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ