Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επεκτείνεται η παρακολούθηση «ύποπτων» πολιτών

Παραιτήθηκε και ο δικηγόρος Χ. Παπαχαραλάμπους από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον «τρομονόμο», και έτσι ανήλθαν σε πέντε οι παραιτηθέντες

Ούτε καν τους «συμβούλους» της δεν μπορεί να πείσει η κυβέρνηση για την αναγκαιότητα ψήφισης του «τρομονόμου». Αλλο ένα μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ο δικηγόρος Χ. Παπαχαραλάμπους, παραιτήθηκε από την επιτροπή για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Παπαχαραλάμπους πρότεινε ο ίδιος την αποχώρησή του λόγω των βαθιών διαφωνιών του απέναντι στη φιλοσοφία του νομοθετήματος και για να μην υπάρχουν προσκόμματα για την ταχεία ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.

Η παραίτηση του Χ. Παπαχαραλάμπους είναι η 5η μέχρι τώρα και έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς αισθάνεται ήδη τις αντιδράσεις που προκαλεί ο εκκολαπτόμενος «τρομονόμος». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, έκανε δεκτή την παραίτηση του Χ. Παπαχαραλάμπους και είναι διατεθειμένος να φέρει σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και σε πρόσφατη εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο δικηγόρος Χ. Παπαχαραλάμπους είχε αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει από κοινού νομοθετική ρύθμιση αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στρώνει ήδη το έδαφος για τον «τρομονόμο». Με μια διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επιτάχυνση των δικών στα πολιτικά δικαστήρια, καταργείται η υποχρέωση να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος, όταν συλλέγονται προσωπικά του δεδομένα, κάτω από το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας και της διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση για τον κυοφορούμενο «τρομονόμο», καθώς και για τις προβλεπόμενες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Επίσης, είναι μια πρόγευση αυτών που έπονται με τον «τρομονόμο».

Συγκεκριμένα, επέρχονται αλλαγές στο άρθρο 11 του νόμου 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, όπου αναφέρονται τα εξής: «Παρέχεται η δυνατότητα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να προβαίνει στην άρση της υποχρέωσης ενημέρωσης του υποκειμένου από τον υπεύθυνο επεξεργασίας κατά το στάδιο συλλογής των εν λόγω δεδομένων, χωρίς να απαιτείται αίτηση του τελευταίου, εφόσον η συλλογή αυτή γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Η παράγραφος αυτή ανοίγει το δρόμο για να μπορούν οι κατασταλτικές αρχές να παρακολουθούν σχεδόν οποιονδήποτε πολίτη. Πίσω από τον όρο «εθνική ασφάλεια» μπορούν να θέσουν ως ύποπτο κάθε πολίτη, αφού είναι τόσο γενικός και αόριστος. Στην παραπάνω διάταξη σκόπιμα δεν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ούτε προσδιορίζεται κάποιο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα γίνεται η παρακολούθηση, αλλά αφήνεται στον αέρα το θέμα.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να περάσει από το παράθυρο επίμαχες διατάξεις, που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ