Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
50 χρόνια από τη δολοφονία του

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Χαράματα Δευτέρας, πέμπτη μέρα του Μάρτη του 1951 και στη Θεσσαλονίκη συντελείται ένα έγκλημα... Στον τόπο εκτελέσεων, πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της συμπρωτεύουσας, πριν 50 χρόνια, το εκτελεστικό απόσπασμα εκτελεί ένα νέο 23 χρόνων. Οι ριπές των όπλων... σταματούν την καρδιά του Νίκου Νικηφορίδη. Η αιτία που «έστησαν στον τοίχο» το στέλεχος της ΕΠΟΝ και αγωνιστή της Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, ήταν ο αγώνας του για την ειρήνη. Είχε τολμήσει να διαπράξει ένα... ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα: «Τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη», αυτή ήταν η απόφαση του Στρατοδικείου και για αυτή την «κατηγόρια» έπρεπε να εκτελεστεί...

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς εκείνης της εποχής με πρωτεργάτες το Παλάτι και την τότε κυβέρνηση, με αυτή την "κατηγορία", που θα αποτελεί μνημείο ντροπής για την ανθρωπότητα, δολοφόνησε έναν πρωτοπόρο νέο αγωνιστή, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο της ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος».

Ετσι, αδούλωτος, απροσκύνητος, επισημαίνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ο Νίκος Νικηφορίδης βάδισε το δικό του Γολγοθά, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ 4 χρόνια αργότερα. Για τους μεγάλους κατοπινούς, φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, 50 χρόνια μετά οι αγώνες και η θυσία του αποκτούν ξεχωριστή σημασία στην απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί και ολόκληρη η ανθρωπότητα από τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη ΠΡαγμάτων. Οι ίδιοι Αμερικανονατοϊκοί ένοχοι που τότε δολοφονούσαν το Νίκο Νικηφορίδη σήμερα είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας με τα ραδιενεργά όπλα μόνο και μόνο για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Είναι οι ίδιοι, τονίζεται, που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα) παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες και προωθώντας νέους εξοπλισμούς για να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιθέσεως με πυρηνικά όπλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, τον ενταφιασμό του Κυπριακού, τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ, την εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Είναι οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα σκορπίζοντας το θάνατο, τη φτώχεια τη δυστυχία.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη, που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας.

Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ: «Αυτή η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στην πάλη τους για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική και όχι μοχλό επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εικαστικοί για την ειρήνη(2008-08-28 00:00:00.0)
Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες μας(2007-03-06 00:00:00.0)
50 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος(2005-08-14 00:00:00.0)
Στις 18 Μάη η 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης(2003-05-06 00:00:00.0)
Φραγμός στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων(1998-08-07 00:00:00.0)
Το φιλειρηνικό κίνημα δε σιωπά(1996-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ