Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εγγυητής της πολιτικής του ο ... Γιούνκερ

Τις δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ και αμερικάνικων εφημερίδων επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να πείσει ότι η πολιτική του είναι με τα μπούνια υπέρ της ΕΕ

Την υπευθυνότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τα νέα καθήκοντα στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και στην αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας, επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματός του. Μοιράζοντας αφειδώς «ακάλυπτες επιταγές» στο λαό, ζήτησε «καθαρή νίκη στις εκλογές» για να «σαρώσει την πολιτική των μνημονίων», τα οποία ούτως ή άλλως, όπως ισχυρίστηκε, «είναι νεκρό γράμμα».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξίσωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα με αυτό στη Γαλλία, λέγοντας ότι «χρειάστηκε η λαϊκή βούληση σε Ελλάδα και Γαλλία για να αμφισβητηθεί ο μονόδρομος των νεοφιλελεύθερων» και σ' αυτό τον σοσιαλδημοκρατικό και οπορτουνιστικό αχταρμά άθροισε αυθαίρετα και το ΚΚΕ, μιλώντας για την «αριστερά» που «πήρε στην Ελλάδα 35%»! Λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη από το Παρίσι, διαμαρτυρόταν που ο Φ. Ολάντ δε δέχτηκε να συναντηθεί μαζί του και τον χαρακτήριζε «Ολαντρέου», καλώντας τον να μην αθετήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και καθησύχασε το λαό ότι η επιστροφή στη δραχμή και η χρεοκοπία είναι σχέδιο των άλλων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Εφτασε, μάλιστα, να προβάλει σαν εγγύηση των λόγων του τις δηλώσεις ευρωενωσιακών αξιωματούχων, όπως του Γιούνκερ, προέδρου του Γιούρογκρουπ, και σαν διαφήμιση της πολιτικής του δημοσιεύματα εντύπων διεθνούς φήμης που απηχούν τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, όπως οι Financial Times και New York Times.

Είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Δεν άκουσαν τίποτε για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. "Ανοησίες και προπαγάνδα" χαρακτήρισε την κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εκανε θρύψαλα δηλαδή, πριν απογειωθεί ως πυροτέχνημα, το ανύπαρκτο δίλημμα του παλιού πολιτικού κόσμου, του κ. Σαμαρά, της κας Μπακογιάννη και του κ. Βενιζέλου, για τις 17 Ιουνίου, τον εκβιασμό "ευρώ ή δραχμή" (...) Δεν διαβάζουν ούτε έντυπα έγκυρα μεν, αλλά της δικής τους κοσμοαντίληψης. "Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα πιο λογική από το καθεστώς λιτότητας", έγραψαν οι Financial Times. "Στην Ελλάδα συγκρούεται η δημοκρατία με τις αγορές" έγραψαν οι New York Times. Δεν άκουσαν τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ολιβιέ Μπαγί, να λέει: "Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται πάνω σε σενάριο για ελληνική έξοδο. Η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ"».

Απ' τον δεκάρικο του Αλ. Τσίπρα δεν απουσίαζε η αναφορά στο ΚΚΕ, δηλώνοντας συγκλονισμένος που «κάνει κεντρικό του σύνθημα και πανό, την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ». Κουνώντας το δάχτυλο στο ΚΚΕ, συμπλήρωσε «σα να μη κατάλαβαν τίποτα αυτές τις μέρες, φταίνε όλοι οι άλλοι, ακόμα και ο λαός που πρέπει να διορθωθεί, όχι όμως η δική τους αδιανόητη στάση και γραμμή». Αδιανόητη προφανώς για όσους επιλέγουν σπέρνοντας αυταπάτες στο λαό και επιφυλάσσοντάς του την πιο οδυνηρή απογοήτευση, την αστική διαχείριση, τη συστράτευσή τους στο πλευρό των αστών.

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόταση του Α. Σαμαρά για τηλεμαχία ανάμεσά τους, θέλοντας να δώσει τροφή σε προεκλογικά σόου, όπως έκανε και στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Υποσχέθηκε, τέλος, εξειδίκευση και κοστολόγηση του προγράμματός τους και «ακύρωση των μνημονιακών μέτρων, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», ενώ σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό σύμφωνο δήλωσε ότι «θα μπει εκ νέου στην κρίση της ελληνικής βουλής και αν χρειαστεί και στην κρίση του ελληνικού λαού».

Στο μεταξύ, αναμένεται από μέρα σε μέρα η κατάθεση στον Αρειο Πάγο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία δηλώνει ότι θα κατέλθει στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα, προκειμένου να έχει σίγουρο, στην περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα, το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Στο κείμενο - διακήρυξη που υπογράφουν 200 περίπου στελέχη, περιλαμβάνεται δήλωση μετεξέλιξης σε ενιαίο κόμμα και ένα πλαίσιο προγραμματικών αρχών.

Ερμηνείες κατά πώς τους βολεύει

Στο μεταξύ, σαν «συνταγή Μέρκελ - Σαρκοζί» εμφάνισε το μνημόνιο ο Δ. Παπαδημούλης στις δηλώσεις του χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Συσκοτίζοντας ότι το μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση της ευρωενωσιακής στρατηγικής που υπηρετεί ακριβώς το στόχο της επαναφοράς στην ανάπτυξη για τα μονοπώλια με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους, ο Δ. Παπαδημούλης επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως είναι «μάγειρες αυτής της θανάσιμης συνταγής» και συνεπώς «ακατάλληλοι να διεκδικήσουν και να διαπραγματευθούν τις νέες απαντήσεις που χρειάζεται η χώρα μέσα στην Ευρώπη».

Ο Δ. Παπαδημούλης ερμήνευσε και κατά πώς βολεύει το κόμμα του τη λαϊκή ψήφο, λέγοντας ότι αυτή πέτυχε «να μπουν έστω και με καθυστέρηση στο τραπέζι προτάσεις για στροφή στην ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, απ' ευθείας δανεισμό των κρατών - μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ρόλο δανειστή ύστατης καταφυγής, ευρωομόλογο, αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Οπως αναμενόταν, από τη δήλωση απουσίαζε κάθε αναφορά σε καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ