Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
33η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συναγερμός ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Με την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο συνέπεσε η φετινή ειρηνοδρομία, που έγινε την Κυριακή

Η Αλέκα Παπαρήγα με ειρηνοδρόμους στον Τύμβο του Μαραθώνα
Η Αλέκα Παπαρήγα με ειρηνοδρόμους στον Τύμβο του Μαραθώνα
Ανταπόκριση βρήκε και φέτος το κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για συμμετοχή στην 33η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που έγινε την Κυριακή, από τον Τύμβο του Μαραθώνα, μέχρι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Με πίστη και συνέπεια στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη - φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και 49 χρόνια από τη δολοφονία του - σε μία περίοδο που οξύνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σκληραίνει η αντιλαϊκή πολιτική της ισόβιας φτώχειας για τους εργαζόμενους, οι ειρηνοδρόμοι και άλλοι διαδηλωτές απαίτησαν να επιστρέψουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τα πολεμικά και κατοχικά μέτωπα, να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή της χώρας μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που βρίσκονται στα σκαριά, να κλείσει η βάση της Σούδας, του Ακτίου και όλες οι ξένες βάσεις, όπου υπάρχουν, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να πληρώσουν την κρίση οι ιμπεριαλιστές και όχι οι εργαζόμενοι.

Με μια λιτή εκδήλωση, λίγο μετά τις 8 το πρωί, δόθηκε η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και γιος του Γρηγόρη, τόνισε την ανάγκη σήμερα ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του καθώς, όπως είπε, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα αξιοποιήσουν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος των λαών κι αυτό θα σημάνει την παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Με το πανό της ΕΕΔΥΕ στην κεφαλή, που έγραφε «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία ΝΑΤΟ - ΕΕ», οι ειρηνοδρόμοι κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών από τον Πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Σταύρο Τάσσο και τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής Παναγιώτης Μακρή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Οι ειρηνοδρόμοι, με συνθήματα και τραγούδια του αγώνα, ακολούθησαν την καθιερωμένη διαδρομή, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, στις οποίες χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οι δήμαρχοι της κάθε περιοχής. Νωρίς το απόγευμα, η πορεία έφτασε στην Αγία Παρασκευή, όπου την υποδέχτηκαν κάτοικοι της πόλης και διαδηλωτές απ' όλη την Αττική. Χαιρετισμό απηύθυναν η Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αγίας Παρασκευής και ο Βασίλης Ζορμπάς, δήμαρχος Αγ. Παρασκευής.

Στην τελική ευθεία, στο δρόμο προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα συνθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο: «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» και «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί». Στην εκδήλωση της υποδοχής, χαιρετισμό απεύθυνε ο Βασίλης Φάρκωνας, Ανθυποπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία.

Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία

Ο Σταύρος Τάσσος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή, καθώς σήμερα, ξεκινά στο Σικάγο, με τη συμμετοχή βέβαια της Ελληνικής Κυβέρνησης, η 25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, της "σιδερένιας γροθιάς" του ιμπεριαλιστικού συστήματος κατά των λαών και ταυτόχρονα χώρος διευθέτησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων που εντείνονται. Στη σύνοδο αυτή, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την επιθετικότητά του, βάζει σαν προτεραιότητα την επέκταση του ρόλου του "παγκοσμίου χωροφύλακα" της δικτατορίας των μονοπωλίων στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, στον Περσικό Κόλπο, στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, σ' όλο τον κόσμο.

Στα πλαίσια του "νέου στρατηγικού δόγματος", των "ασύμμετρων απειλών", της λεγόμενης "αντιπυραυλικής άμυνας" και της λεγόμενης "έξυπνης άμυνας", που στην πραγματικότητα είναι "έξυπνη επίθεση", οικοδομεί ένα ολόκληρο σύστημα επιθετικών και κατασταλτικών μηχανισμών, με τη συμμετοχή στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο (...) Η στάση των κομμάτων απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι βασικό κριτήριο για να τα κρίνει ο λαός. Η θέση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα είναι η θέση της αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που η μία είναι συμπλήρωμα της άλλης».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με αντιιμπεριαλιστική συναυλία στην οποία τραγούδησαν οι καλλιτέχνες Γιώργος Σαρρής και Μάριος Χριστόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ