Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Κλιμακώνουν τον πόλεμο με λιτότητα και «ανάπτυξη»

Επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα η ατζέντα της λυκοσυμμαχίας που συνεδριάζει αύριο

Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται: Λιτότητα και μέτρα ανάπτυξης είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που επιβάλλει αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται: Λιτότητα και μέτρα ανάπτυξης είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που επιβάλλει αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
«Ακρογωνιαίος λίθος» της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η άγρια λιτότητα διαρκείας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην επιστολή που απέστειλε χτες προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι βάση της ανάπτυξης είναι η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, η φτώχεια και εξαθλίωση των λαών.

Οπως σαφώς προκύπτει από την ίδια επιστολή, το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αποσκοπούν στη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Οσο για το συμπληρωματικό πακέτο «αναπτυξιακών μέτρων», αυτό περιλαμβάνει αποκλειστικά νέα προνόμια και ενέσεις ρευστότητας στο κεφάλαιο.

Ευθύς εξαρχής, ο Χ. Βαν Ρομπάι σπεύδει να διευκρινίσει ότι στόχος της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιούνη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «πρέπει να μείνουμε στην πορεία που έχει ήδη αποφασιστεί», παραπέμποντας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στη βάση αυτή, προτείνει η αυριανή συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής να επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη εφαρμογής υγιών εθνικών οικονομικών πολιτικών, οι οποίες αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας φιλικής προς την ανάπτυξη στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.

Δεύτερον, θα πρέπει να προωθηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας. Σε αυτά ο Ρομπάι περιλαμβάνει την ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής με αύξηση των κεφαλαίων και ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τον επιμερισμό κινδύνου και εγγυήσεις δανείων για τις μεταφορές).

Επισημαίνει ακόμα τη σημασία να δρομολογηθεί η πιλοτική φάση των ομολόγων για τα έργα και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να κατευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σύγκλιση. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών - μελών, ο Χ. Ρομπάι επιμένει στην ανάγκη να διεξαχθεί συζήτηση και για το θέμα της υιοθέτησης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τέταρτον, θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κυρίαρχο βέβαια ζήτημα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, δηλαδή το τσάκισμα των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης για χάρη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Μέτρα στα πρότυπα του Σρέντερ

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων προϋποθέτει την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» και τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». «Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση», δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Ο. Ρεν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Οπως σημείωσε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σύγκλιση. Κληθείς να σχολιάσει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά χρέη, ο Αλταφάζ απάντησε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση από τον ESM συνδέεται με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής (σ.σ. μνημόνια).

Μια μέρα νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, είχε δηλώσει ότι στο πακέτο των προτάσεων για την ανάπτυξη περιλαμβάνονται και τα ευρωομόλογα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν θα είναι ο μόνος που θα τα προτείνει».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε τροποποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους, αλλά οι ενδιαφερόμενες χώρες θα μπορούσαν να προσθέσουν διατάξεις για την ανάπτυξη, δήλωσε χτες ο Γεργκ Ασμουσεν, το ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι διατάξεις αυτές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας της κοινής αγοράς, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, και σε μέτρα για τη χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων, δήλωσε ο Ασμουσεν στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βερολίνο.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο, που διαπραγματεύθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ και το οποίο δεσμεύει σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, «δεν πρέπει να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση ούτε να χαλαρώσει», τόνισε ο Ασμουσεν. Μπορεί «να συμπληρωθεί με ένα σύμφωνο ανάπτυξης», πρόσθεσε, αρνούμενος πάντως να αντιδιαστείλει τις δύο έννοιες. Η αντιδιαστολή ανάπτυξης και δημοσιονομικής ανόρθωσης είναι «μια ψευδής συζήτηση», εξήγησε, «κανένας στην Ευρώπη δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης».

Η τόνωση της ανάπτυξης θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Ασμουσεν, να εμπνέονται από τη γερμανική «Ατζέντα 2010», το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2005 από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκ. Σρέντερ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ήδη έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην ημιαπασχόληση 7 εκατομμυρίων εργαζομένων με μισθό 400 ευρώ και σύνταξη 150 ευρώ...

Σεβαστές οι δεσμεύσεις

Από την πλευρά του, ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της και, όπως είχε υποσχεθεί, θα παρουσιάσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2017. «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την προεκλογική εκστρατεία του όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά θα τηρηθούν», είπε ο Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι εντός του καλοκαιριού θα παρουσιάσει ένα νόμο περί προγραμματισμού των δημόσιων οικονομικών που θα χαράζει το «δρόμο» προς την «επιστροφή στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017. Οσον αφορά την υπόσχεση για μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», διαβεβαίωσε, παρά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένει ότι η Γαλλία δε θα πετύχει το στόχο αυτό.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στα «μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί μίλησαν για «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και τη «στήριξη στις επενδύσεις». Ο Μοσκοβισί επανέλαβε τις προτάσεις που έχει κάνει ο Ολάντ για ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καλύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μάχη» για τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια(2014-08-29 00:00:00.0)
Κόντρα για το μείγμα της διαχείρισης μέσω Γαλλίας(2013-08-07 00:00:00.0)
Μερικός συμβιβασμός για την εποπτεία των τραπεζών(2012-12-14 00:00:00.0)
Αξεπέραστα τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης(2012-06-01 00:00:00.0)
«Αναπτυξιακά» μέτρα για το κεφάλαιο λιτότητα για τους λαούς(2012-05-19 00:00:00.0)
Οξυνση των αντιθέσεων με την κρίση να βαθαίνει(2012-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ