Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Καρκινοβατεί η παθολογική κλινική

Αντί να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι ανάγκες, προσλαμβάνονται γιατροί με μπλοκάκια και μεταφέρονται εργαζόμενοι από αλλού...
Αντί να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι ανάγκες, προσλαμβάνονται γιατροί με μπλοκάκια και μεταφέρονται εργαζόμενοι από αλλού...
Με εφημερίες που θα πραγματοποιούν ιδιώτες παθολόγοι γιατροί, οι οποίοι θα προσληφθούν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, καθώς και με μετακινήσεις γιατρών από άλλες υγειονομικές μονάδες, που επίσης βρίσκονται στα όρια λειτουργίας, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να επαναλειτουργήσει την Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία έκλεισε από την περασμένη Παρασκευή λόγω έλλειψης γιατρών. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στην Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκειου μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου και στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Οι δύο παθολόγοι που διαθέτει το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο δεν επαρκούν για τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, για τις εφημερίες του μήνα και τα εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, για την πλήρη στελέχωση της κλινικής απαιτούνται τουλάχιστον 6 - 7 γιατροί.

Από την περασμένη Παρασκευή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο της κλινικής από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς του νομού, ενώ σχεδιάζονται και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης σημειώνει ότι «το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αφού η λειτουργία της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του νοσοκομείου γενικότερα». Χτες και ενώ η κλινική δε λειτουργούσε, ο διοικητής της 1ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρης Μουσιώνης, ανακοίνωσε ότι η «κλινική συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά», καθώς για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, «μετακινήθηκαν ειδικοί ιατροί από όμορες υγειονομικές μονάδες και το πρόγραμμα εφημεριών θα εκτελεστεί κανονικά». Πρόσθεσε ότι «εξασφαλίστηκε η συνεργασία ιατρών παθολόγων» με την αξιοποίηση του Ν.4058/2012, που προβλέπει προσλήψεις γιατρών με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και ανέφερε ότι «το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με την πρόσληψη του επικουρικού ιατρού, με την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μετά τις εκλογές».

«Το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας οφείλεται στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πριν από το κλείσιμο της συγκεκριμένης κλινικής προηγήθηκαν κλεισίματα και άλλων κλινικών στη Δυτική Μακεδονία, που συνεχώς ανοιγοκλείνουν, προηγήθηκαν θάνατοι ασθενών, ενώ το σύνολο όλων των κλινικών των νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Τονίζει ότι το ΚΚΕ «αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα του λαού και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Καλεί τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το ταξικό εργατικό κίνημα να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με τους απαραίτητους γιατρούς και το αναγκαίο προσωπικό.

Ξεκαθαρίζει ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης, λύσεις στην Υγεία υπέρ του λαού δεν μπορεί να δοθούν, «γι' αυτό οι εργαζόμενοι, ο λαός γενικότερα θα πρέπει να παλεύει για την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων Υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Προβλήματα σε Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και «Αμαλία Φλέμινγκ»

Στο μεταξύ, μόνο επεμβάσεις που αφορούν σε έκτακτα περιστατικά θα πραγματοποιούνται στο εξής στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης καθώς τα φάρμακα και τα υλικά που βρίσκονται σήμερα στις αποθήκες του νοσοκομείου επαρκούν μόνο για την αντιμετώπιση των έκτακτων χειρουργικών περιστατικών. Μέχρι νεωτέρας, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου πήρε αυτή την απόφαση καθώς οι προμηθευτές σταμάτησαν την προμήθεια φαρμάκων και υλικών εξαιτίας των χρεών που έχει το νοσοκομείο και αδυνατεί να καλύψει.

Η κατάργηση του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συγχώνευσής του με το «Σισμανόγλειο». Στόχος των συγχωνεύσεων είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων και πλέον το κάθε νοσοκομείο να φροντίζει να εξασφαλίζει τα έσοδά του λειτουργώντας ως επιχείρηση. Αντίστοιχα έχουν συρρικνωθεί ή και κλείσει μονάδες στο Α' Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (σ.σ. «Παπαδημητρίου») και στο Νταού Πεντέλης, που επίσης συγχωνεύτηκαν με το «Σισμανόγλειο». Τις συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς εξηγεί στον «Ρ» η Μίνα Ζαχαροπούλου, εργαζόμενη στο μικροβιολογικό του «Αμαλία Φλέμινγκ»: «Οι εργαζόμενοι, όταν θα πάμε στο "Σισμανόγλειο", θα βρεθούμε υπεράριθμοι. Οι ασθενείς χάνουν ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου γίνονται μια σειρά εξετάσεις, καλλιέργειες κ.λπ. Θα ακολουθήσουν το αιματολογικό και το βιοχημικό τμήμα. Και μιλάμε για εργαστήρια που εξυπηρετούν από τα βόρεια προάστια μέχρι και τα Μεσόγεια. Κι αυτό το δικαιολογούν με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αυτό όμως σημαίνει πιο συρρικνωμένες και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς. Ηδη από το καλοκαίρι που έγινε η συγχώνευση έπαψαν να μας τροφοδοτούν από αντιδραστήρια, μέχρι και χαρτί υγείας. Επιπλέον, αιωρείται η "απειλή" πως αν δε δεχτούμε να πάμε στο "Σισμανόγλειο", δε θα έχουμε αντικείμενο εργασίας και άρα θα χάσουμε τη δουλειά μας». Την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, έγινε κινητοποίηση στο νοσοκομείο ενώ για σήμερα έχει οριστεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους, κλινικές και τμήματα καταρρέουν(2023-10-06 00:00:00.0)
Η δωρεάν δημόσια Υγεία αργοπεθαίνει στη Δυτική Μακεδονία(2022-06-08 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας(2015-03-13 00:00:00.0)
«Ψυχορραγεί» η Παθολογική Κλινική(2012-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ