Η οικονομική κρίση που πλήττει μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ενίσχυση των αποθεματικών του Ταμείου με νέες εισφορές των μελών του, ήταν, μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.
Οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ στάθηκαν και πάλι αφορμή για την εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στα δύο μεγάλα οικονομικά κέντρα του πλανήτη. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες, μέσω του υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, με τη συνδρομή του ΔΝΤ, εξέφρασαν τη θέση για μια πιο ευέλικτη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την πλευρά της ΕΕ, με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοχέτευση χρήματος στην παραγωγική σφαίρα της οικονομίας. Θέση, η οποία βρήκε αντίθετους, τόσο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, όσο και το διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράνκι. Οι τελευταίοι υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που χάραξε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ, για συνέχιση των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών, περαιτέρω «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας και συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Οι αντιπαραθέσεις, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, απλώς καταδεικνύουν τις ανησυχίες και τα διαχειριστικά αδιέξοδα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, να τιθασεύσει την οικονομική κρίση, η οποία, με διάφορες παραλλαγές, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από το 2008. Τόσο η πολιτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες έριξαν στην αγορά 600 δισ. πληθωριστικό χρήμα, όσο και η αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, σε συνδυασμό με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει στους ευρωπαϊκούς λαούς, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και στο σημείο αυτό εδράζεται η ανησυχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και η πυροδότηση των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενίσχυσης των αποθεματικών του ΔΝΤ, το οποίο έχει άμεση σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση, τουλάχιστον 20 κράτη - μέλη του Ταμείου, συμφώνησαν να συνεισφέρουν επιπλέον 430 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τα συνολικά διαχειρίσιμα κεφάλαια στα 800 δισ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι, αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ δε συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεματικών.