Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση εν μέσω μονοπωλιακών ανταγωνισμών

Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει μεταφερθεί το επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών

Σε ένα σύνθετο «κουβάρι» αντιλαϊκών διεργασιών, με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εξελίσσονται οι κόντρες μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είχε σειρά επαφών με τους βασικούς «παίκτες», συγκεκριμένα με τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Για σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ολοφάνεροι οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ο Τζ. Λιου, στη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο, έδωσε έμφαση στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την πλευρά της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, των «κρίσιμων» μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η «ταχεία πρόοδος» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα θετικό κύκλο ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το ελληνικό κρατικό χρέος σε «βιώσιμη πορεία», που να υποστηρίζεται από «αξιόπιστη ανάπτυξη» και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επίσης, ενθάρρυνε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση πρακτικών λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διακινούμενες πληροφορίες, μερίδα στελεχών του ΔΝΤ, με προεξάρχοντα τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Π. Τόμσεν, φέρονται να βάζουν στο τραπέζι την «ολική έξοδο» του ΔΝΤ από το «ελληνικό πρόγραμμα», δηλαδή την αποχώρηση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού από το κουαρτέτο.

Ο ίδιος ο Π. Τόμσεν, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί αποχώρησης του ΔΝΤ, τόνισε: «Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες». Παράλληλα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, επανέφερε την πρόταση σχετικά με την περαιτέρω μείωση των σημερινών συντάξεων και τη συμπίεση μέχρι και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από μεθοδεύσεις, γίνονται φανεροί οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αλλά και η σύγκλιση όλων των πλευρών στην αντιλαϊκή κλιμάκωση...

Την ίδια ώρα, με την παρότρυνση των ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συμβιβασμού ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, με δεδομένα τα πολύ σοβαρότερα ζητήματα στην παγκόσμια οικονομία, Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα μπορούσαν να πετύχουν ένα συμβιβασμό, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να μπει στο «ελληνικό πρόγραμμα» το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη «αξιολόγηση».

Η κρίση «παραμονεύει»...

«Ο κίνδυνος νέας κρίσης δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του G-20 από τη Γερμανία το 2017.

Ο ίδιος επέκρινε εκ νέου την «υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική», σημειώνοντας: «Η παγκόσμια διόγκωση του χρέους, του ιδιωτικού, του δημόσιου και του εταιρικού, και ταυτόχρονα η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, ίσως είναι ένας από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εάν αντλήσαμε όλα τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης πριν από 10 χρόνια».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος, που αντιμετωπίζει την απαίτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισ. δολαρίων, τόνισε πως είναι ο ρόλος του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών να επιβλέπουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G-20, που συναντήθηκαν την Πέμπτη, δεν συζήτησαν σχετικά με την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση και στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, διαψεύδοντας σενάρια περί σταδιακής απόσυρσης σε αυτή τη φάση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, υπογράμμισε ότι «εάν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής μας».

Η Τράπεζα της Ελλάδας

«Η έξοδος της χώρας στις αγορές απέχει ακόμα πολύ», επισημαίνει από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press», υπογράμμισε πως «ήρθε η ώρα για τους πιστωτές στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν πραγματικά για την αναδιάρθρωση του χρέους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, που έχουν δώσει ήδη από το 2012».

Αναφερόμενος στις εν λόγω δεσμεύσεις του 2012 για «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, επισήμανε ότι αυτές συνεπάγονται «ήπια αναδιάρθρωση, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης μιας επέκτασης για τις προθεσμίες αποπληρωμής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αντιλαϊκό «πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2017-02-11 00:00:00.0)
Διευρύνουν τα αντιλαϊκά πακέτα με «τυράκι» τη διαχείριση του κρατικού χρέους (2016-04-16 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, κόντρες γύρω από τη χρηματοδότηση (2015-05-16 00:00:00.0)
Οταν παλεύουν τα βουβάλια (2015-05-06 00:00:00.0)
Ετοιμη «λαιμητόμος» για όλα τα προνοιακά επιδόματα (2012-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org