Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νυν υπέρ πάντων η... «φιλελευθεροποίηση»

Επιτάχυνση των διαδικασιών οικονομικής ενσωμάτωσης της περιοχής στις «ευρωατλαντικές δομές»

Νυν υπέρ πάντων οι πολυεθνικές! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των αποφάσεων που λήφθηκαν χτες στα Σκόπια, στο πλαίσιο του «οικονομικού φόρουμ», που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου.

Στο φόρουμ, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των βαλκανικών χωρών (από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Ζαφειρόπουλος), καθώς και επιχειρηματίες, υπογράφηκε συμφωνία όπου τονίζεται η «ανάγκη» περαιτέρω φιλελευθεροποίησης του εμπορίου ως προϋπόθεσης για την «ενσωμάτωση» της περιοχής στις ευρωπαϊκές δομές... Στο πλαίσιο της απόφασης τονίζεται ότι η επιτυχής εφαρμογή των «δεσμεύσεων» που αναλήφθηκαν προϋποθέτει την «κατάλληλη» ενεργοποίηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (βλέπε ΔΝΤ κλπ.) και φυσικά των μηχανισμών του «Συμφώνου Σταθερότητας».

Παράλληλα με τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ δεσμεύτηκαν για την επιτάχυνση των διαδικασιών «προσαρμογής» της περιοχής στα πρότυπα των «ευρωπαϊκών στάνταρ», σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής τους νομοθεσίας. Ιδιαίτερη μνεία δε, έγινε στην ανάγκη «συνεργασίας» των βαλκανικών χωρών με την ΕΕ στα θέματα ενέργειας, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για τις εργασίες, όσον αφορά τον αγωγό αερίου.

Ας σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Μπ. Χόμπαχ, ο συντονιστής για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων «θα διαθέσει» το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 14 επενδυτικών προγραμμάτων στην περιοχή, προς δόξαν του... «ανθρωπισμού» της απομύζησης κερδών εκ μέρους του κεφαλαίου, στις περιοχές που προηγουμένως βομβαρδίζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ