Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εκτόξευση κατηγοριών από και προς την ηγεσία

Ο πόλεμος «χαρακωμάτων» στο Συνασπισμό καλά κρατεί και χτες ήταν η σειρά της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», της νεότευκτης τάσης των εκσυγχρονιστών, να απαντήσουν στα όσα η ηγεσία τους καταλογίζει.

Τα «πάρε - δώσε» της Μαρίας Δαμανάκη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα κολακευτικά λόγια των τελευταίων για το πρόσωπό της, με αποκορύφωμα την έκφραση διάθεσης για συμπόρευση στο «ταξίδι της πολιτικής» από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της στο Βόλο, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ηγεσίας και δυσμενή σχόλια σε βάρος της.

Τα «αισθήματα» της ηγεσίας φρόντισε να εκφράσει με μια λακωνική, κομψή μεν, μεστή σε μηνύματα δε, δήλωσή του ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, προχτές. Εξέφρασε λοιπόν «έκπληξη» που «η Μαρία Δαμανάκη δε σημειώνει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι κατ' εξακολούθηση στελέχη του ΠΑΣΟΚ την εμφανίζουν ως πολύφερνη νύφη, παρότι είναι βουλευτής του ΣΥΝ και πρώην πρόεδρος του κόμματος». Ακολούθησε δημοσίευση άρθρου στελέχους του ΣΥΝ στην «Αυγή», με τον τίτλο «Πού το πάει η Μ. Δαμανάκη;», όπου την κατήγγειλε για χρησιμοποίηση «μέσων εκτός ΣΥΝ σε μια σταθερή προσπάθεια υπονόμευσης κάθε αντιπαράθεσης και κοινής δράσης».

Η Μαρία Δαμανάκη προτίμησε να μην απαντήσει ευθέως στα όσα ακούγονται και λέγονται, παρότι φέρεται ενοχλημένη και από τη φημολογία που φέρει την ηγεσία αποφασισμένη να διαλύσει τη δημοτική κίνηση «Πρωτεύουσα Δύναμη», της οποίας ηγείται, στα πλαίσια απόφασης για αυτόνομη κάθοδο τουλάχιστον στους τρεις μεγάλους δήμους, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Χτες, ωστόσο την «τιμή» των «εκσυγχρονιστών» και της ίδιας ανέλαβε να υπερασπιστεί η τάση στην οποία μετέχει, με μια αιχμηρή ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι Μ. Δαμανάκη, Π. Κουναλάκης, Θ. Μαργαρίτης, Μ. Παπαγιαννάκης, Κ. Πουλάκης, Π. Σκοτινιώτης, Δ. Χατζησωκράτης.

Επισημαίνουν με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ (3-4/3), τη μετέπειτα σύγκληση του συνεδρίου για την αυτοδιοίκηση και την κινητικότητα του πολιτικού σκηνικού, ότι επιβάλλονται δυναμικές πρωτοβουλίες και μέγιστη δυνατή συσπείρωση του ΣΥΝ, «αντί αυτής όμως - υπογραμμίζουν - διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες σειρά επιθέσεων, συκοφαντικών "υπαινιγμών", φημολογίας και επιστολογραφίας εναντίον των στελεχών της Ανανεωτικής Συσπείρωσης».

Υπογραμμίζουν την «ευθύνη της πλειοψηφίας για το κλίμα εκκαθαρίσεων που τείνει να διαμορφωθεί και του οποίου η ουσία είναι η αποδοκιμασία των διαφορετικών απόψεων με απολιτικά και άλλης εποχής "επιχειρήματα"», ακολούθως αναφέρουν πως «τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τον πολιτικό διάλογο και την ανάγκη ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα. Τραυματίζουν την πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΝ και δυσκολεύουν την όποια πολιτική που τώρα διαμορφώνεται».

Ταυτόχρονα όμως επικρίνουν «κύκλους» και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, των οποίων η τακτική δε βοηθά την ευόδωση των κεντροαριστερών σχεδίων, αναφέροντας ότι «επιχειρούν να συρρικνώσουν την έννοια της απαραίτητης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με την προσφιλή, αλλά απλοϊκή μέθοδο των εκκλήσεων για προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ από άλλες πολιτικές δυνάμεις». Οι ανανεωτές εκφράζουν την άποψη ότι με τέτοιες μεθόδους υποβαθμίζεται μια «πολύ σοβαρή υπόθεση για το πολιτικό σύστημα της χώρας». Ενώ με έμφαση υπογραμμίζουν - ως μήνυμα τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον ΣΥΝ - ότι «ο διάλογος και οι ενδεχόμενες συγκλίσεις στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς είναι πρώτιστα υπόθεση κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων».

Τέλος, εκφράζουν τη γνώμη ότι απαιτείται σοβαρός στοχασμός, ουσιαστικός διάλογος και τολμηρές ιδέες, προγράμματα, πολιτικές, πρωτοβουλίες από όλους τους ενδιαφερόμενους και «όχι προσωποποιημένες ευτελείς αντιπαραθέσεις και κινήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ