Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με όλα τα μέσα για να σωθεί η πλουτοκρατία

Διεργασίες για θωράκιση του αστικού μετώπου ενάντια στο λαό

Οι θύτες του λαού εκβιάζουν και τρομοκρατούν για να σώσουν την πλουτοκρατία. Σωτηρία για το λαό είναι να τους νικήσει, να ανατρέψει την πολιτική τους
Οι θύτες του λαού εκβιάζουν και τρομοκρατούν για να σώσουν την πλουτοκρατία. Σωτηρία για το λαό είναι να τους νικήσει, να ανατρέψει την πολιτική τους
Σε κρεσέντο τρομοκρατίας επιδίδονται τα κόμματα της αστικής τάξης και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, επιδιώκοντας να γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα, για να αποδεχτούν τη σφαγή τους.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός ρίχνονται στις μυλόπετρες των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των παζαριών της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τη συνοχής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τους εκβιασμούς και την πρεμούρα των αστών για τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους μέσω του νέου δανείου στις πλάτες του λαού, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη ανεπισήμως αφήνουν να αιωρείται ότι υπάρχει «κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης» από τους ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων εταίρων, που προτείνουν από αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα μέχρι υπογραφή του νέου δανείου μετά τις κάλπες, εντείνουν τα τρομοκρατικά διλήμματα σε βάρος του λαού.

Τα διάφορα σενάρια και οι δηλώσεις διαμορφώνουν παράλληλα το έδαφος είτε για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε για τη συγκρότηση του επόμενου αντιλαϊκού κυβερνητικού μετώπου μετά τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Κοινή συνισταμένη των σχεδιασμών των αστικών κομμάτων και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι η κοινή ταξική στρατηγική τους να κλιμακώσουν την αντεργατική επέλαση και να να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Με Παπανδρέου - Σαμαρά

Χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και τον Αν. Σαμαρά και τους ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες επαφές με την ΕΕ σχετικά με το μνημόνιο, τη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI) ενόψει και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιουρογκρουπ) που θα γίνει τη Δευτέρα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δήλωσαν την απόλυτη στήριξή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να υλοποιηθεί το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι «έγινε αξιολόγηση των νέων δεδομένων μετά την τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρουπ». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολή κατάσταση» που απέδωσε στο «κλίμα επιφύλαξης και δυσπιστίας από τους εταίρους και για τις πολιτικές δεσμεύσεις που ζητούνται από τη χώρα και την υλοποίηση του νέου οικονομικού προγράμματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση σημείωσε ότι «η νέα δανειακή σύμβαση θα έρθει για κύρωση το Μάρτιο και άρα πρέπει να είναι ανοιχτή η Βουλή».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, απέφυγε να θέσει θέμα άμεσης προσφυγής στις κάλπες. «Οι Ελληνες όσες θυσίες έπρεπε να κάνουν τις έκαναν», είπε στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το Μαξίμου, δηλώνοντας μάλλον αισιόδοξος για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. «Χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και για την έναρξη του PSI», είπε, αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός ενισχυμένης εποπτείας. Επίσης, διευκρίνισε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμία συζήτηση για εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, μετά το τέλος των συναντήσεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσδοκά «τη Δευτέρα να πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει το PSI» και ξεκαθάρισε ότι έχουν «ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις» για το νέο μνημόνιο. Ανέφερε ακόμα ότι «είναι θέμα της Ελλάδας το πότε θα πάει σε εκλογές», απέρριψε τις παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα «δεσμεύσεων» για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου μετά τις εκλογές, ούτε ζήτημα «αυξημένης επιτροπείας» από την ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν έχει τεθεί θέμα «σύστασης μηχανισμού παρακράτησης δημόσιων εσόδων» για την αποπληρωμή των δανείων προς τους πιστωτές. Σύμφωνα με τον Π. Καψή, ανοιχτό παραμένει ωστόσο το θέμα της δημιουργίας «ειδικού λογαριασμού» που ζητούν διάφορες χώρες της ΕΕ για να καταβάλλονται εκεί τα ποσά των δανείων που θα χορηγηθούν από τα κράτη μέλη, ώστε πρώτα να γίνεται η αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας και στη συνέχεια να καλύπτονται άλλες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους.

Σταθερά «διαθέσιμοι»

Την κυβερνητική προπαγάνδα των εκβιασμών με στόχο την ενίσχυση του ταξικού μετώπου απέναντι στο λαό, έσπευσαν να στηρίξουν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ Ντ. Μπακογιάννη, που συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλο, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του «Γιουρογκρουπ».

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε «εθνική κινητοποίηση με στόχο την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει παθητική». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δίνοντας μια ακόμα θεατρική παράσταση δήλωσε «δικαιωμένος που δεν ψήφισε τα μέτρα», ενώ υποστήριξε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, «αν η ψηφοφορία» του νέου μνημονίου ήταν την ερχόμενη Κυριακή «τα μέτρα δε θα περνούσαν». Ο ίδιος επίσης δήλωσε ότι θα αναλάβει «επιπλέον πρωτοβουλίες» και θα έχει επαφές με κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κλιμάκωση της επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων θα στηριχθεί από το σύνολο των κομμάτων της πλουτοκρατίας. «Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μείνει στην ευρωζώνη».

Η ίδια, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις προθέσεις της ιμπεριαλιστικών κέντρων ανέφερε: «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας σεβασμό στον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα την απόλυτη διαβεβαίωση ότι αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού δε θα πάνε χαμένες». Σήμερα ο Ευαγ. Βενιζέλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτη Κουβέλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ