Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συντονισμένα πυρά στις λαϊκές συνειδήσεις

Κλιμακώνουν τα σενάρια για άτακτη χρεοκοπία, επαληθεύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα καμιά σχέση δεν έχουν με έλλειμμα και χρέος

Τα στοιχεία για το βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη προμηνύουν νέα ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των φυγόκεντρων τάσεων στη λυκοσυμμαχία
Τα στοιχεία για το βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη προμηνύουν νέα ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των φυγόκεντρων τάσεων στη λυκοσυμμαχία
Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά από τα γενικότερα συμφέροντα των ισχυρότερων μερίδων της πλουτοκρατίας στις χώρες της λυκοσυμμαχίας, επιβεβαιώνει χτεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι χώρες με τη βέλτιστη πιστοληπτική αξιολόγηση (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Λουξεμβούργο) εκτίμησαν σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τους ότι οι συνέπειες στο ευρώ από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν πολύ ηπιότερες απ' ό,τι πριν από δυο χρόνια, γεγονός που ισχυροποιεί το ενδεχόμενο για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στην εφημερίδα ότι η πτώχευση της Ελλάδας πριν από λίγο καιρό θα προκαλούσε άμεση πιστωτική κρίση που θα έπληττε όλη την Ευρωζώνη, αλλά «τώρα οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μόνο 10% με 20%».

Στη συνάντηση, που έγινε πριν από δέκα περίπου μέρες στο Βερολίνο, επισημάνθηκαν τα δεδομένα που καθιστούν λιγότερο ανησυχητική την πιθανότητα ελληνικής πτώχευσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτιμήθηκε ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει συγκρατηθεί, η έναρξη λειτουργίας του μονίμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το καλοκαίρι προσφέρει μία σοβαρή προστασία των υπολοίπων περιφερειακών οικονομιών και η ροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ έχει τονώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε χτες ότι διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές είναι προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο, ενώ και ο Ολλανδός ομόλογος του Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ ζητάει η συμφωνία για το νέο δάνειο να κλείσει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. «Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμη βάση και το ίδιο πρέπει να ισχύει και γα τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε με νόημα ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Ostsee Zeitung.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μιλώντας στην εφημερίδα Financieele Dagblad, είπε ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα «θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας» και γ' αυτό «είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές για να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση».

Βραχνάς η διαχείριση της κρίσης

Ολες οι παραπάνω παρεμβάσεις και εκτιμήσεις γίνονται στο φόντο προβλέψεων για παράταση της βαθιάς κρίσης στην ΕΕ, που βαθαίνει τους ανταγωνισμούς και κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείρισή της προς όφελος της πλουτοκρατίας. Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισαν χτες τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2012 και το 2013 στην Ευρωζώνη, ενώ αναθεώρησαν ελαφρώς και τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι εμπειρογνώμονες περιμένουν πλέον η οικονομία της Ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,1% αυτό το έτος, ενώ στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,8%. Ομοίως, υποβάθμισαν αισθητά τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος και προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,1% από 1,6% προηγουμένως. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας ανακοίνωσε χτες πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται τυπικά σε ύφεση, αφού το τελευταίο τέταρτο του 2011 σημείωσε κάμψη 0,7% και το προηγούμενο τέταρτο είχε σημειώσει κάμψη 0,4%.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η Goldman Sachs εκτιμάει σε έκθεσή της ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 16% σωρευτικά σε πραγματικούς όρους ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο 2008 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μείωση της εγχώριας ζήτησης έχει αγγίξει το 20% σε πραγματικούς όρους, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 10%. Το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10,5% του ΑΕΠ, περίπου το ίδιο με το 2010 παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια.

Ο Moody's, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες ότι έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης 114 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων τραπεζικών κολοσσών, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου σειράς ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι είναι πιθανή η υποβάθμιση έως τρεις βαθμίδες της αξιολόγησης 17 ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η UBS, η Credit Suisse και η Morgan Stanley, και κατά δύο βαθμίδες της Goldman Sachs, της Deutsche Bank, της JP Morgan Chase και της Citigroup.

Ο Moody's έθεσε «υπό επιτήρηση» την αξιολόγηση μεγάλων γαλλικών τραπεζών καθώς και έναν μακρύ κατάλογο πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία και σκανδιναβικών χωρών. Μεταξύ αυτών, τράπεζες - κολοσσοί όπως οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και HSBC, η ολλανδική ING, η ισπανική Santander και η ιταλική Unicredit.

«Κουρεύουν» τραπεζικά χαρτοφυλάκια

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό κρατικό χρέος, η γαλλική τράπεζα Societe Generale προχώρησε σε «κούρεμα» κατά 75% των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, με νέες προβλέψεις που έκανε στον ισολογισμό της για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Αντίστοιχο ποσοστό προβλέψεων για τα ελληνικά ομόλογα ανακοίνωσε χτες και η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, BNP Paribas. Η Societe Generale κατέγραψε στο ίδιο τρίμηνο ζημιά 162 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων της.

Αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα και η στάση που θα κρατήσει τελικά η ΕΚΤ σε σχέση με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και την ενδεχόμενη συμμετοχή της, αφού κατέχει ελληνικά ομόλογα εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 45 - 50 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει αυτά τα ομόλογα στο 70% - 75% περίπου της ονομαστικής τους αξίας και εφόσον αυτά μεταφερθούν στην Ελλάδα στις τιμές του κτήσης τους, μέσω του EFSF ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, το αντίκρισμα στο «κούρεμα. του χρέους θα ισούται με 10 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να αποποιηθεί τυχόν υπεραξιών που θα εμφανίσει από τις τοποθετήσεις της σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Ερκι Λικάνεν.

Στον αντίποδα, ενδεικτική των αντιθέσεων που μεγαλώνουν σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την αστική διαχείριση της κρίσης, ο καπιταλιστικός οίκος UBS ανακοίνωσε χτες ότι το PSI δε θα σώσει την Ελλάδα. Στην ανάλυσή του, ο οίκος τονίζει ότι οι ανισορροπίες είναι πολύ μεγάλες για να επιλυθούν από οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, εξηγώντας ότι «έλλειμμα προϋπολογισμού, εξωτερικές ανισορροπίες και διεθνής ανταγωνιστικότητα, είναι μερικές μόνο από τις ανισορροπίες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org