Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαπιστευτήρια στην ΕΕ και το χρέος στο λαό

Ανησυχεί για τη θέση της χώρας στο ευρώ και προτείνει λύσεις για να πάρουν στο ακέραιο πίσω τα λεφτά τους οι δανειστές

Με εξαιρετικά περιγραφικό τρόπο ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χτες την πρόταση του κόμματός του για την «κρίση χρέους», όπως την ονομάζει, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πρόταση διακανονισμού των χρεών που σώρευσε η πλουτοκρατία και η οποία σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο λαό και τα συμφέροντά του, αφού τελικά η ευθύνη αποπληρωμής τους φορτώνεται στις δικές του πλάτες.

Μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε: «Αν εσείς έχετε χρεοκοπήσει και έχετε πάρει ένα δάνειο και δεν μπορείτε να το πληρώσετε, η λύση δεν είναι να πάρετε ένα άλλο με ακόμα βαρύτερους όρους για να πληρώσετε το πρώτο. Η λύση είναι να μπορέσετε να αποκτήσετε εργασία και εισόδημα για να ξεπληρώσετε σιγά σιγά τα δάνεια και ταυτόχρονα να κάνετε και μια ευνοϊκή ρύθμιση ώστε να ελαφρώσετε τα βάρη σας»!

Και συνέχισε: «Ξεχάστε το κούρεμα (...) θα χάσετε κι εσείς και εμείς. Δεχθείτε σε πρώτη φάση ένα μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους (...) γιατί πρέπει να σας δίνουμε 20 δισ. το χρόνο και αυτά τα 20 δισ. τα έχουμε ανάγκη για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία, τα σχολειά, τους μισθούς, τις συντάξεις (...) δώστε μας τη δυνατότητα σ' ένα χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις με ένα άλλο μείγμα πολιτικής (...) να μπορέσουμε να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Κοροϊδεύει το λαό η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν προϋπολογισμούς αιματηρής λιτότητας και πετσόκομμα δαπανών για Υγεία, Παιδεία. Επιπλέον, οποιοδήποτε διαχειριστικό μείγμα, αντικειμενικά θα είναι αντιλαϊκό, αφού ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική ρήξης με τα μονοπώλια και σ' αυτά στηρίζει τις προσδοκίες για «ανάπτυξη», που όμως προϋποθέτει μέτρα για ακόμα φθηνότερους εργάτες.

Απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, κάτι που προϋποθέτει αποδέσμευση απ' την ΕΕ, μια άλλη λαϊκή εξουσία. Κάθε τέτοια προοπτική όμως αποκηρύσσεται μετά βδελυγμίας απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει και τώρα ακόμα να καλλιεργεί αυταπάτες για την ΕΕ και να εξωραΐζει το ρόλο της.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι. Ουδέποτε υπήρξε επιλογή δική μας η έξοδος από το ευρώ. Οι αποφάσεις αυτές μας οδηγούν έξω από το ευρώ, γιατί μια χώρα η οποία θα φτάσει να έχει μισθούς 400 ευρώ, δεν μπορεί να είναι μια χώρα της Ευρώπης, αλλά μια χώρα κοντά στην Αφρική και όχι στην Ευρώπη. Απομακρύνεται η Ελλάδα από την Ευρώπη και πηγαίνει κατά Λιβύη και Αίγυπτο μεριά μ' αυτές τις αποφάσεις»!

Δηλαδή, εμφανίζει την Ελλάδα σαν την εξαίρεση σε έναν κανόνα ευρωενωσιακής ευημερίας για τους λαούς, όταν είναι γνωστό ότι τα ίδια μέτρα καρατόμησης εργασιακών, λαϊκών δικαιωμάτων προωθούνται σε όλες τις χώρες μέλη της, που εφαρμόζουν την προ πολλού αποφασισμένη φιλομονοπωλιακή στρατηγική.

Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας έκανε ένα βήμα παραπέρα, θέλοντας να πείσει το λαό ότι η διέξοδος βρίσκεται εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης, δηλώνοντας: «Κάνεις και τις συμμαχίες σου, συμμαχείς με τους λαούς του Νότου, συμμαχείς με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν συμφέρον να συμμαχήσουν μαζί σου, δεν απομονώνεσαι (...) Ακόμα και ο Μόντι. Αν έχει συμφέρον ο Μόντι να συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον της Ιταλίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ελλάδας, θα συμμαχήσει με μια ελληνική κυβέρνηση που διεκδικεί»!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συμμαχίες με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που για λογαριασμό της δικής τους αστικής τάξης νομοθετούν πλήθος αντιλαϊκών μέτρων, με ή χωρίς μνημόνιο. Οι λαοί τους είναι αυτοί που πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στο ξήλωμά τους, αντί να αναζητούν ενδοϊμπεριαλιστικές συμμαχίες με τα κόμματα των αστών, όπως τους καλεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org