Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σε θέση μάχης για τις εσωκομματικές εξελίξεις

Με το χρόνο των εκλογών συνδέεται η ενδεχόμενη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία

«Εχει προσδιοριστεί μια καταρχήν ημερομηνία, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μια κατανόηση όλων ότι δεν πρέπει να μπούμε στη δίνη του προεκλογικού αγώνα έως ότου έχουμε ολοκληρώσει με ασφάλεια αυτά τα οποία έχουμε κερδίσει», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε υπουργούς και υφυπουργούς του κόμματός του, πυροδοτώντας εκ νέου τη συζήτηση για τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, η εξέλιξη των οποίων εξαρτάται και από τον χρόνο των εκλογών.

Μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, πυκνώνουν οι φωνές από στελέχη που ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διαδοχή και στην προεδρία του κόμματος. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, «δεν προτίθεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» και όπως σημειώνουν είναι «έτοιμος να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα.

«Αν οι κάλπες στηθούν στις 19 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή στην ηγεσία», αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση, εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο θα δρομολογηθούν μετά τις κάλπες. Το γεγονός όμως ότι ο Γ. Παπανδρέου προκρίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, πιθανά να πυροδοτήσει έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό, αφού στις επόμενες εκλογές μια σειρά στελέχη θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, όσο και της αναμενόμενης μεγάλης μείωσης του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φέρεται να διεκδικούν την προεδρεία, κρατούν στάση αναμονής. Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο Αν. Λοβέρδος που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Γ. Παπανδρέου, αποφεύγουν να ανοίξουν θέμα ηγεσίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει διατυπωθεί καμιά άποψη για την αλλαγή του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία του κόμματος. Δεν το αποκλείω όμως, γιατί τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή 8 εν δυνάμει πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος στην κρατική τηλεόραση. «Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να κάνει τον απολογισμό του», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης μιλώντας στο «Φλας» ανέφερε ότι «έχουν λήξει οι θητείες όλων σχεδόν των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, έχει λήξει και η θητεία του προέδρου. Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις». Νομίζω, πρόσθεσε ο ίδιος, «ότι έχουμε μπει πλέον στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας και υπό αυτή την έννοια (...) είναι ένα καλό μάθημα, ένα φροντιστήριο για την επόμενη μέρα».

«Αμεση σύγκληση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και η εκλογή όλων των οργάνων του κινήματος», ζήτησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος. Εμμέσως θέμα ηγεσίας έθεσαν και οι βουλευτές Εύα Καϊλή και Δ. Λιντζέρης, που ζήτησαν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από τις ερχόμενες εκλογές, ώστε να τεθεί και θέμα προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, αφού βάσει καταστατικού ένα μήνα πριν το συνέδριο πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, ανέφερε ότι το «συνέδριο δεν μπορεί να γίνει πριν την Ανοιξη του 2012».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ